Apple úplne prerobí systém iOS, jedna zo zmien sa dotkne aj prehliadača Safari.

Používatelia smartfónov od spoločnosti Apple sú s internetovým prehliadačom Safari dobre oboznámení. Ide o predvolený prehliadač v smartfónoch a napriek tomu, že môžu využívať aj alternatívy, tak predvolený prehliadač si zmeniť môžu len komplikovane. To všetko by sa však malo zmeniť s aktualizáciou na iOS 17.4, ktorá by mala priniesť zmeny spojené so zákonom Digital Markets Act.

Prehliadač Safari by tak mohol klesnúť na popularite, nakoľko používatelia budú mať možnosť zvoliť si ako predvolený prehliadač niektorý z alternatív oveľa jednoduchšie. Výber však bude obmedzený na niekoľko vybraných a známejších prehliadačov, voľnosť teda nebude úplná.

Safari sa bude dať ako predvolený prehliadač jednoducho zmeniť

Predvolený internetový prehliadač v smartfónoch sa doteraz nedal v systéme iOS jednoduchým spôsobom obísť. Nainštalovať ste si síce mohli alternatívy ako je napríklad Google Chrome, no nastaviť si ho ako východiskový prehliadač bolo možné len manuálne v nastaveniach. Chrome ako aj iné prehliadače navyše využívajú WebKit namiesto vlastného jadra, čím sa vlastne stávali len upravenými verziami Safari, podobali sa na seba výrazným spôsobom. Aj toto sa s príchodom aktualizácie na iOS 17.4 zmení.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Aktualizácia na iOS 17.4 to má zmeniť a výber predvoleného prehliadača bude na používateľoch už v rámci ponuky, ktorú systém ponúkne automaticky. Vybrať si pritom budú môcť medzi niekoľkými prehliadačmi ako sú Aloha, Brave, Chrome, DuckDuckGo, Ecosia, Edge, Firefox, Onion Browser, Opera, Safari a Vivaldi. Tieto internetové prehliadače bude možné nastaviť ako predvolené, pričom možnosť využívať Safari zostáva aj naďalej.

Apple sa tak snaží splniť podmienky zákona Digital Markets Act, ktorý má za cieľ vyrovnať trh a služby na ňom. Aby tak Apple nepresadzoval len svoj prehliadač ako jedinú možnosť, používatelia budú mať na výber z viacerých možností. Táto zmena sa pritom bude týkať len iPhonov, nie iPadov. Apple navyše zmenu predvoleného prehliadača neodporúča, čo však nie je žiadnym prekvapením.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.