Apple však neprekonal Samsung ani Google.

Spoločnosť Apple je známa pravidelnými aktualizáciami zariadení, no aj pomerne dlhou softvérovou podporou. Zatiaľ čo pred pár rokmi totiž bol pre Androidy nadštandard troch či štyroch veľkých aktualizácií, Apple si zakladal na dlhšej dobe. Americká spoločnosť však nikdy neprezradila, aká je štandardná dĺžka podpory pre iPhony, teda ako dlho budú dostávať aktualizácie.

To sa však zmenilo teraz s novou reguláciou, ktorú zaviedli v Spojenom kráľovstve. Tá núti všetkých výrobcov, distribútorov a importérov produktov, ktoré sú schopné pripojenia k internetu, aby dodržiavali isté bezpečnostné požiadavky. Medzi ne patrí aj uvedenie doby, počas ktorej budú získavať aktualizácie. A keďže sa iPhony vedia pripojiť k internetu, musia splniť túto podmienku.

Apple uvádza minimálnu podporu iPhonov

Zatiaľ čo výrobcovia Android smartfónov zvyčajne uvádzajú presný počet aktualizácií, ktoré ich smartfóny získajú, Apple sa sústredil skôr na minimálnu dobu. iPhony by teda mali podľa výrobcu získavať aktualizácie minimálne počas piatich rokov od predstavenia. Vychádza to z údajov, ktoré výrobca vyplnil v spojení s modelom iPhone 15 Pro Max. Toto číslo je o niečo nižšie v porovnaní s takým Samsungom či Googlom, ktoré ponúkajú používateľom až sedem rokov podpory. Treba však rátať s tým, že Apple uvádza len minimálnu dobu aktualizácií, ktorá sa môže predlžovať.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

Už čoskoro pritom bude odprezentovaný operačný systém iOS 18, ktorý príde do iPhonov už na jeseň. Ako vyplýva z niektorých únikov, Apple by mal priniesť iOS 18 do všetkých smartfónov, ktoré boli aktualizované aj na iOS 17. Znamená to teda, že tento rok nepríde na zoznam modelov nepodporovaných pre najnovšiu verziu systému žiadny nový model.

iOS 18 bude pritom v znamení umelej inteligencie, ktorá sa prejaví vo viacerých aspektoch smartfónov aj iných zariadení. Veľkou zmenou by mala byť hlasová asistentka Siri s AI, ktorá bude ešte inteligentnejšia ako predtým. Zatiaľ čo Apple vypustí AI asistenta do smartfónov na jeseň, Google nedávno taktiež ponúkol podobnú možnosť používateľom Androidov. Gemini sa totiž dá už stiahnuť v aplikácii z Obchodu Play a nastaviť si ho viete aj ako náhradu za Google Asistenta.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.