Kúpa nového iPhonu nie je pre každého, Apple si to však uvedomuje.

Dnešné smartfóny už nie sú zariadenia, ktoré by ste potrebovali meniť každý rok či dva. Vďaka dlhej softvérovej podpore či jednoduchej možnosti opravy zariadení je možné využívať jeden telefón pokojne aj dlhšie ako päť rokov. Rovnako však už nie je problém ani kúpiť si používaný telefón z druhej ruky. Práve vďaka možnosti využívať ho dlhšie tak môžete prísť k výkonnejšiemu modelu za nižšiu cenu.

Často kupovanými smartfónmi z druhej ruky sú aj modely od spoločnosti Apple. Nie každý si môže dovoliť kúpiť si najnovší iPhone a navyše po predstavení novej generácie sa na bazároch nájde množstvo modelov staršej generácie za výrazne nižšie ceny. Ako však nenaletieť a nekúpiť si poškodený alebo nepoužiteľný model? Práve Apple prináša tipy s praktikami, ktoré by ste mali pred kúpou takéhoto iPhonu vykonať.

Ako kúpiť použitý iPhone online?

Na internete existuje už množstvo e-shopov, ktoré ponúkajú možnosť kúpy už používaného iPhonu. Rovnako však môžete zvoliť možnosť kúpy smartfónu z online bazáru s možnosťou doručenia. Apple však radí, aby ste si vždy zvolili dôveryhodného predajcu. Rovnako by ste si mali naštudovať obchodné podmienky, najmä teda informácie týkajúce sa možnosti vrátenia smartfónu. Jednoducho sa totiž môže stať, že po jeho príchode s ním nebudete spokojní.

Oboznámiť by ste sa mali aj s certifikačným procesom a s tým, čo pri ňom kontrolujú. Používané zariadenia by mali prejsť týmto procesom aby sa zistilo, či náhodou neobsahujú nejaké poškodenia.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Ak je to možné, oboznámte sa aj s poškodeniami smartfónu, stavom jeho batérie a taktiež servisnou históriou. V prípade, že model má aktívny Zámok aktivácie, v žiadnom prípade ho nekupujte.

Po príchode smartfónu ku vám by ste ho mali okamžite skontrolovať. Ak vám v nejakom smere nevyhovuje a obsahuje skryté závady či jednoducho jeho stav neodpovedá tomu, s čím ste sa oboznámili predtým, okamžite ho vráťte.

Pri osobnom nákupe už je tento postup odlišný, radí Apple

Určite viete, že pri osobnom nákupe smartfónu máte lepšiu možnosť si ho prezrieť. Uvedomuje si to aj Apple a prináša zlaté pravidlá toho, čo by ste si mali zistiť osobne a aké časti prekontrolovať.

V prvom rade by ste sa mali pozrieť na vizuálny stav smartfónu. Zbavte ho tak všetkých doplnkov ako je kryt či iné súčasti a skontrolujte si, v akom je stave. Pozrite sa na škrabance na displeji, skontrolujte poškodenia na zadnej strane a rámčeku a nezabudnite ani na konektor nabíjania.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

Následne by ste iPhone mali zapnúť. Ak sa dostanete na uzamknutú obrazovku, odomknite ju, prípadne požiadajte pôvodného majiteľa, aby zámok obrazovky odstránil. Ak sa dostanete na obrazovku s nápisom Hello, ide o zariadenie uvedené do továrenských nastavení.

V takomto prípade použitý iPhone nastavte a aktivujte, radí Apple. V prípade, že je však smartfón uzamknutý v štádiu Zámku aktivácie, požiadajte pôvodného majiteľa, aby iPhone odblokoval.

Prejdite si prostredie telefónu a otestujte aj hardvér

Keď odomknete smartfón na domovskú obrazovku, zamieriť by ste mali najskôr do nastavení. V nastaveniach a informáciách o telefóne zistite, či niektoré časti boli vymenené. Túto možnosť máte ak telefón beží na verzii operačného systému iOS 15.2 alebo novšej. Ak sú niektoré súčiastky v smartfóne neoriginálne, nemusia fungovať správne a telefón môže taktiež zablokovať prístup k niektorým funkciám.

Prejdite si aj zdravie batérie, ktoré by ideálne nemalo byť slabšie ako na úrovni 80 %. Práve táto hodnota je totiž tá, pri ktorej by sa malo už premýšľať nad výmenou batérie. Ak po takomto iPhone siahnete, určite by ste mali tento fakt zohľadniť aj v cene telefónu, keďže výmena originálnej Apple batérie nie je úplne najlacnejšia.

Pozrite sa v nastaveniach aj na informácie o tom, či telefón nie je blokovaný na konkrétneho mobilného operátora. Následne skúste zapnúť Wi-Fi a ak máte možnosť skontrolujte, či pripojenie prebehlo v poriadku.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

Z hardvérovej stránky by ste mali skontrolovať najmä tlačidlá, ktoré ovládajú zvuk či posuvné tlačidlo na prepnutie iPhone do tichého režimu. Skúste iPhone aj uzamknúť, čím skontrolujete tlačidlo vypínania.

Zabudnúť by ste podľa Apple nemali ani na kontrolu fotoaparátu a jeho režimov, teda či fotoaparát fotí bez problémov. Rôzne poškodenia totiž môžu ovplyvniť aj túto súčasť. Vyskúšajte tiež reproduktory spustením nejakej melódie či videa.

V rámci diktafónu si môžete vyskúšať aj mikrofón a jeho správnu funkcionalitu. V neposlednom rade ale otestujte aj displej tým, že skúsite nastaviť jas, prípadne využijete možnosť nastavenia automatickej úrovne jasu.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.