Tento strategický krok spoločnosti už raz vyšiel.

Do predstavenia série iPhone 17 ostáva menej času, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Budúcoročný iPhone 17 Pro bude nástupcom pripravovaného modelu iPhone 16 Pro, ktorý bude na trh uvedený približne o päť mesiacov. Apple si uvedením 3nm čipových sád v sérii iPhone 15 Pro nielenže vydobyl prvenstvo, ale status jedinej značky na trhu s 3nm čipsetmi si drží do dnešných dní. Je potrebné poznamenať, že na uvedenie 3nm nástupcov čipových Snapdragon 8 Gen 3 a Dimensity 9300 si budeme musieť počkať ešte niekoľko mesiacov.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro a 15 Pro Max sú prvé telefóny na trhu s 3nm čipsetmi

Zdá sa však, že Apple v nastolenom trende hodlá pokračovať. Objavili sa totižto správy, ktoré naznačujú, že spomínaný iPhone 17 Pro bude prvým smartfónom (spolu s modelom Max), ktorý bude vybavený výkonným a efektívnym 2nm čipsetom. Vyrobí ho taiwanská spoločnosť TSMC, ktorá na procese výroby týchto čipov pracuje od roku 2022. 

Očakáva sa, že výroba 2nm čipových sád bude v malých sériách spustená už koncom tohto roka. Po skončení testovacej fázy sa 2nm čipová sada pre iPhone 17 Pro / Pro Max v priebehu roka 2025 dostane do masovej výroby. Bude to samozrejme v dostatočnom predstihu, aby bola pripravená na spustenie predaja série iPhone 17 Pro.

Útroby fabriky TSMC

Začiatkom tohto roka sme informovali, že Apple si zazmluvnil všetky kapacity 2nm procesu TSMC, čo spoločnosti môže z pohľadu výkonu smartfónov aj v roku 2025 priniesť obrovskú konkurenčnú výhodu. Nie je síce známe, aké dlhé bude toto “exkluzívne” obdobie trvať, ale prvý 2nm čipset pre Android zariadenia má byť vyrobený v druhej polovici roka 2025 spoločnosťou Samsung.

Pokým uvedenie série iPhone 17 je až na jeseň budúceho roka, tak rozhodne významným míľnikom bude aj systém iOS 18, ktorý do iPhonov čoskoro prinesie pokročilé funkcie AI.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.