Apple prináša evolučné zlepšenia, ktoré majú zmysel. Aj v inteligentných hodinkách.

V recenzii na iPhone 13 Pro som napísal, že Apple v prípade tohtoročných iPhonov priniesol užitočné zlepšenia. A keď si v hlave rekapitulujem poznatky a skúsenosti z používania hodiniek Apple Watch 7, mám potrebu sa opakovať. Nová generácia Apple hodiniek pôsobí na prvý pohľad možnože nezaujímavo, avšak obsahuje v sebe technologickú výbavu, vďaka ktorej ide o jedny z najlepších hodiniek za rok 2021.

A toto tvrdenie platí pre obe kľúčové funkcie inteligentných hodiniek – inteligentné funkcie a takisto aj športové funkcie. V krátkosti poviem, že Apple Watch 7 sú jediné inteligentné hodinky, pri ktorých by som bol ochotný akceptovať fakt, že ich musím nabíjať každý deň. A takisto sú to hodinky, ktoré z hľadiska merania tepu a GPS dokážu plnohodnotne konkurovať hodinkám so zameraním na športové funkcie, ako je napríklad Garmin Venu 2.

Väčší a jasnejší displej, odolnejšia konštrukcia

Apple Watch 7 majú dobre známy a ikonický dizajn. Apple však stenčil rámiky okolo displeja, ktoré sú teraz prakticky neviditeľné a obrazovka tak zaberá takmer celú časť konštrukcie. Vyzerá to elegantne, štýlovo a je to takisto praktické. Testoval som 41 mm verziu hodiniek a nemal som pocit, že by ma hodinky obmedzovali. Ak by som si Apple Watch 7 kupoval, zvažoval by som aj túto veľkosť.

Kľúčovým zlepšením z hľadiska konštrukcie je zvýšená odolnosť. Apple vybavil svoje hodinky odolnejším ochranným sklom, ktoré by malo lepšie odolávať prípadným nárazom. Konštrukcia takisto ponúka odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM a voči prachu na úrovni IP6X.

Z praktického hľadiska musím vyzdvihnúť ergonómiu a pohodlie hodiniek pri ich nosení. V porovnaní s mnohými konkurenčnými hodinkami (nehovoriac o Huawei Watch 3) sú tenké, ľahké a kompaktné. V tomto smere musím Apple pochváliť.

Apple Watch 7
Apple Watch 7 so zapnutým displejom v štandardnom režime

Najlepšia always-on funkcionalita na trhu

A chváliť budem ďalej. Always-on displej v prevedení Apple Watch je bezkonkurenčne najlepší na trhu. Nie je to dané iba tým, že Apple zvýšil jeho jas až o 70 % pri používaní vo vnútri, ale aj vďaka tomu, že always-on displej neustále zobrazuje všetky dôležité informácie.

Je pravda, že podobne je tomu aj v prípade Galaxy Watch4. Avšak dizajn jednotlivých obrazoviek v hodinkách Apple Watch mi z hľadiska informačnej hodnoty vyhovuje viac – na jednom mieste mám všetky kľúčové informácie. V prípade hodiniek od Samsungu som musel medzi jednotlivými obrazovkami listovať.

S hodinkami som počas testovania cvičil vo vnútri aj vonku a vtedy som v praxi ocenil dobrú čitateľnosť always-on displeja. Bez nutnosti manuálne aktivovať displej som si vedel skontrolovať aktuálny tep, tempo či aktuálny čas. Poviete si, že je to drobnosť, ale rýchlo si na ňu zvyknete a potom vám to bude chýbať.

Niektoré aplikácie neponúkajú režim always-on – v ich prípade sa obrazovka po chvíľke stmaví a zobrazí iba informácia o aktuálnom čase. Avšak všetky modulárne ciferníky s množstvom praktických informácií, aplikácia na cvičenie a viaceré aplikácie tretích strán ho naplno podporujú.

Apple Watch 7
Apple Watch 7: Toto je always-on režim

Výborný používateľský zážitok

Jednu vec musím Applu uznať. Vie vytvoriť výborný používateľský zážitok a to aj v segmente inteligentných hodiniek, v ktorom som si v prípade ostatných značiek už zvykol na kompromisy. Hodinky s Wear OS, Tizenom či HarmonyOS alebo hodinky s vlastnými operačnými systémami od výrobcov tretích strán – všetci majú nejaké slabiny, ktoré by som bol alebo nebol ochotný akceptovať.

V prípade Apple Watch je jedinou slabinou relatívne krátka výdrž a nutnosť nabíjať hodinky každý deň. Avšak to považujem za daň za pokročilé inteligentné funkcie. Rovnako tomu bolo aj v prípade Galaxy Watch4 alebo hodiniek Huawei Watch 3. Kľúčovým rozdielom je fakt, že v ich prípade nebol zážitok z inteligentných funkcií natoľko odladený a tak chytľavý, takže som ho nepovažoval za pridanú hodnotu.

Avšak v prípade Apple Watch 7 to funguje a baví ma to. A to som ten typ používateľa, ktorý si kúpil Garmin Venu 2, pretože mi stačí, ak majú hodinky presnú výbavu na monitorovanie zdravia a športovania, zobrazujú notifikácie, majú offline podporu pre Spotify a dá sa nimi platiť. Aplikácie tretích strán a ďalšie inteligentné funkcie má jednoducho nelákajú. S jedinou výnimkou a tou sú Apple Watch.

Apple Watch 7
Apple Watch 7 podporuje diktovanie v slovenčine

Skvelé prepojenie s iPhonom

Najhoršie na tejto situácii je fakt, že sa ťažko vysvetľuje. Môžem vám vypísať všeobecné fakty, ako je podpora aplikácií tretích strán, prepojenie aplikácií v telefóne a v hodinkách, možnosť reagovať na notifikácie priamo z telefónu alebo možnosť priamo z hodiniek zapnúť Messenger, do hodiniek nadiktovať správu, ktorá sa vďaka podpore diktovania v slovenčine prepíše na text a odošle sa.

Takmer všetky tieto funkcie (s výnimkou diktovania v slovenčine) podporujú aj konkurenčné inteligentné hodinky s pokročilými inteligentnými funkciami, avšak v ich prípade ma dané funkcie nelákajú a nevyužívam ich. Neviem, či je dôvodom dizajn rozhrania ostatných hodiniek alebo spracovanie aplikácií, avšak nevyužívam ich.

Prepojenie iPhone + Apple Watch však funguje skvelo. Jedinou výnimkou počas môjho testovania bola aplikácia Spotify, ktorá trochu štrajkovala a musel som ju preinštalovať a trochu s ňou experimentovať, aby mi začalo fungovať sťahovanie do offline režimu.

Zvyšné aplikácie však fungovali skvelo a aj preto som využíval inteligentné funkcie v Apple Watch výrazne viac ako v prípade konkurenčných hodiniek. Cez hodinky som manažoval notifikácie z telefónu, mazal nepodstatné emaily a zriedkavo reagoval na správy z Messengeru. Cez Apple Watch je takisto možné niekomu zavolať alebo prijať telefonický hovor. Kvalita mikrofónu a reproduktora je veľmi dobrá.

Apple Watch 7
Apple Watch 7

Výdrž sa nezmenila…

Apple uvádza výdrž hodiniek Apple Watch na úrovni 18 hodín aktívneho používania. Detaily si môžete prečítať na priamo na webe Applu. Apple Watch 7 má rovnakú výdrž ako predchádzajúce generácie, avšak reálna výdrž sa môže odlišovať v závislosti od vášho spôsobu používania.

Osobne som hodinky používal v always-on režime, cvičil som s nimi a analyzoval som si pomocou nich spánok. V takomto režime som hodinky nabíjal každé ráno po zobudení sa, pričom v závislosti od typu cvičenia v predchádzajúci deň som mal zostávajúcu batériu na úrovni 15 až 30 %.

Na základe môjho testovania som vyhodnotil nasledujúcu približnú spotrebu 41 mm verzie hodiniek:

  • vonkajšia aktivita, GPS z hodiniek (iPhone nemáte pri sebe) – 45 minút / 9 % spotreba batérie = cca 1 % za 5 minút
  • vonkajšia aktivita, GPS z hodiniek + počúvanie hudby z hodiniek – 41 minút / 12 % spotreba batérie = cca 1 % za 3,4 minúty
  • vonkajšia aktivita, GPS z iPhonu – 32 minút / 4 % spotreba batérie = cca 1 % za 8 minút
  • cvičenie bez aktívneho GPS – 63 minút / 7 % spotreba batérie = cca 1% za 9 minút
  • analýza spánku – 8,5 hodinový spánok / 16 % spotreba batéria = cca 1 % za polhodinu

Ide o približné hodnoty výdrže, ktoré sa môžu odlišovať v závislosti od toho, ako často kontrolujete displej počas cvičenia a ako jasno je vonku. Ponúkajú však dobrú predstavu o tom, čo od týchto hodiniek očakávať a sú takisto v súlade s tým, čo uvádza Apple – ten na oficiálnom webe píše, že výdrž v prípade aktivity s meraním GPS dosahuje až 7 hodín.

Tieto hodnoty sú lepšie aj v porovnaní s priamou konkurenciou. Pri testovaní menšej verzie hodiniek Galaxy Watch4 som nameral výdrž na úrovni cca 5 hodín pri meraní GPS, resp. 3 hodín pri meraní GPS a počúvaní hudby.

Apple Watch 7
Apple Watch 7 má vo výbave novú nabíjačku s rýchlym nabíjaním

… nabíjanie je však rýchlejšie

Výdrž hodiniek sa výraznejšie nezmenila, avšak súčasťou balenia je nová bezdrôtová nabíjačka s USB-C konektorom. Tá ponúka rýchlejšie nabíjanie v porovnaní s predchodcami. V praxi to znamená, že z 0 % na 80 % sa hodinky nabijú v priebehu 45 minút. Kompletné nabitie trvá 75 minút.

Toto sú oficiálne údaje od Applu. V rámci môjho testovania som hodinky dával nabíjať cca na úrovni 20 % batérie. Niektoré nabíjania som zmeral a zodpovedali nasledovnému príkladu:

  • štart nabíjania, batéria má 16 %
  • po 16 minútach nabíjania bola kapacita na úrovni 55 %
  • po polhodine nabíjania bola kapacita 82 %

V praxi to znamená, že hodinky som dával na nabíjačku vždy ráno po zobudení. Dokedy som absolvoval ranný rituál a pripravil sa na nový deň, hodinky vždy mali minimálne 80 % kapacity batérie, čo mi postačovalo na nasledujúci deň. V prípade potreby, ak som počas dňa absolvoval dlhší beh, som dal hodinky na pár minút na nabíjačku počas večernej sprchy po behaní.

Uznávam, že každodenné nabíjanie hodiniek môže byť otravné a to najmä v prípade, že na to zabudnete. Pokiaľ si však zvyknete na to, aby ste si hodinky nabíjali počas sprchovania sa, resp. rannej hygieny, nemali by ste mať problém s nedostatkom batérie. A vďaka rýchlemu nabíjaniu Apple Watch 7 to platí dvojnásobne.

Apple Watch 7
Apple Watch 7

Presnosť merania tepu a GPS poteší

Apple Watch 7 sú prakticky jediné inteligentné hodinky, ktoré som v roku 2021 testoval a ponúkajú vysokú kvalitu inteligentných funkcií a takisto aj športových funkcií. V prípade Huawei Watch 3 som mal drobné pripomienky k meraniu tepu, Galaxy Watch4 mali v dobe testovania nie ideálne optimalizované spracovanie nameraných GPS údajov.

A Apple Watch 7? Tie sa z hľadiska merania GPS a tepu vyrovnajú aj výborným Garmin Venu 2 a v niektorých momentoch majú dokonca mierne navrch. Apple Watch 7 som z hľadiska presnosti GPS testoval počas behania a vonkajšej chôdze. Presnosť merania tepu som posudzoval pri behaní, kardio a HIIT cvičeniach a takisto aj pri posilňovaní.

Namerané údaje som porovnal s hodinkami Garmin Venu 2, ktoré patria medzi to najlepšie v segmente do 400 eur z hľadiska monitorovania zdravia a cvičenia. Pri niektorých testoch som do porovnania zakomponoval aj hrudný pás Polar H10. Pozrite si výsledky mojich meraní:

Apple Watch 7: Presnosť merania tepu
Apple Watch 7: Presnosť merania tepu počas behu. V tomto prípade namerali Apple Watch 7 a Garmin Venu 2 takmer identické hodnoty
Apple Watch 7: Presnosť merania tepu
Apple Watch 7: Presnosť merania tepu. Opäť možno badať prakticky identické hodnoty s výnimkou pár minút ku koncu
Apple Watch 7: Presnosť merania tepu
Apple Watch 7: Presnosť merania tepu. Ďalší beh a opäť takmer dokonalá zhoda
Apple Watch 7: Presnosť merania tepu
Apple Watch 7: Presnosť merania tepu počas kardio / HIIT / posilňovania. V tomto prípade som použil aj hrudný pás (červená farba). Apple Watch sú zelenou farbou
Apple Watch 7: Presnosť merania tepu
Apple Watch 7: Presnosť merania tepu počas kardio a HIIT cvičenia. Apple Watch majú výbornú zhodu s hrudným pásom
Apple Watch 7: Presnosť GPS
Apple Watch 7: Presnosť GPS počas behu 1. Sem tam si všimnete drobné odchýlky, ale výsledky z Garmin Venu 2 (modrá farba) a Apple Watch 7 (oranžová farba) sú prakticky identické
Apple Watch 7: Presnosť GPS
Apple Watch 7: Presnosť GPS. Apple Watch 7 (oranžová farba) zvládli meranie GPS na atletickom ovále počas tohto behu o niečo lepšie ako Garmin Venu 2 (modrá farba)
Apple Watch 7: Presnosť GPS
Apple Watch 7: Presnosť GPS počas behu 3. O niečo väčší zoom na mapku a hoci sú badať drobné odchýlky, výsledok je prakticky totožný. Obe hodinky majú výbornú presnosť merania GPS. Apple Watch 7 sú oranžovou farbou

Sú vhodné aj pre plavcov

Z vyššie uvedeného vyplýva jedno. Apple Watch 7 sú vhodné aj pre náročnejších športovcov. Hodinky získavajú GPS dáta prioritne z pripojeného iPhonu. Niektoré aplikácie tretích strán umožňujú nastaviť zdroj GPS dát, avšak vo všeobecnosti to funguje tak, že ak je iPhone k dispozícii, berú sa GPS dáta z neho.

Pokiaľ iPhone nie je k dispozícii alebo pripojenie prerušíte (vypnete v iPhone Bluetooth alebo na hodinkách aktivujete lietadlový režim) budú sa GPS dáta získavať pomocou zabudovaného GPS čipu v hodinkách. Jeho presnosť je výborná, čo mi potvrdilo viacero vonkajších tréningov. Jedinú pripomienku mám k zabudovanému výškomeru, ktorý počas jedného tréningu nameral nepresné klesanie a stúpanie.

Do pozornosti dávam aj funkciu na uzamknutie displeja. Túto funkciu je možné aktivovať kedykoľvek – či už počas bežného používania alebo po spustení monitorovania cvičenia. S aktívnym zámkom displeja sa vám nestane, že by sa monitorovanie cvičenia samovoľne vyplo kvôli náhodnému dotyku vašej bundy alebo kvôli dotykom, ktoré vygeneruje voda.

Je praktické, že zámok displeja sa automaticky zapne po spustení monitorovania plávania. V rámci režimu plávania si môžete nastaviť aj dĺžku bazéna.

Apple Watch 7
Apple Watch 7 a možnosť uzamknúť displej priamo z aplikácie Tréning

Funkcie na meranie cvičenia a zdravia využijete naplno iba pomocou aplikácií tretích strán

Apple Watch 7 majú výbornú funkčnú výbavu a moderné senzory na monitorovanie tepu počas celého dňa a takisto aj cvičenia a športovania. Hodinky vyhodnocujú pokojový tep, variabilitu srdcového tepu aj okysličenie krvi SpO2. K dispozícii je tiež manuálne meranie EKG – vyhodnocuje sa fibrilácia predsiení.

Všetky namerané dáta a takisto aj údaje o cvičeniach sa ukladajú v aplikácii Zdravie vo vašom iPhone. A práve táto aplikácia predstavuje subjektívne najslabší článok celého ekosystému z hľadiska monitorovania zdravia. Podľa mňa pôsobí až príliš „surovo“ a chýba jej určitá ucelenosť a prehľadnosť – tak, ako to ponúka napríklad Garmin Connect, Fitbit alebo aj Samsung Health.

Tento nedostatok je našťastie možné odstrániť použitím niektorých z aplikácií tretích strán. Osobne odporúčam aplikáciu HealthFit (za jednorazový poplatok 4,99 eur) na analýzu a prehľadný sumár vašich cvičení. Do pozornosti dávam aj aplikáciu AutoSleep Track Sleep on Watch (takisto jednorazovo 4,99 eur), ktorá prehľadnejšie zobrazí dáta o vašom spánku a ponúka aj lepšiu analýzu v porovnaní s aplikáciou Apple Zdravie. Pridanou hodnotou je funkcia inteligentného budíka.

Náročných športovcov by mohla zaujať aplikácia Athlytic (predplatné 25 eur na rok), ktorá na základe dát z hodiniek Apple Watch vyhodnocuje náročnosť vašich tréningov a analyzuje regeneráciu a pripravenosť. Neviem posúdiť jej reálny prínos, avšak zvažoval by som jej predplatenie na rok, že či mi prinesie užitočnú spätnú väzbu.

Faktom však je, že všetky spomenuté aplikácie získavajú dáta priamo z aplikácie Zdravie. Na rozdiel od aplikácie od Applu ich prezentujú zrozumiteľnejšou formou a s dôrazom na konkrétne aspekty – aby neponúkali iba surové dáta, ale aj informácie, s ktorými môžete ako používateľ pracovať.

Apple Watch 7
Apple Watch 7: Aplikácia AutoSleep

Verdikt

Apple Watch 7 sú výborné hodinky a najlepšie inteligentné hodinky za rok 2021 – ak sú pre vás dôležité pokročilé inteligentné funkcie a používate iPhone. Ako som spomenul už na začiatku recenzie, tieto hodinky sú jediné, pri ktorých by som bol ochotný akceptovať fakt, že ich musím nabíjať každý deň.

Apple Watch 7 prinášajú užitočné medzigeneračné zlepšenia. Menšie rámiky a vďaka tomu väčší displej, jasnejší always-on displej, lepšiu odolnosť ochranného skla a aj samotnej konštrukcie, rýchlejšie nabíjanie a presnejší senzor tepu aj vyššiu presnosť zabudovaného GPS senzora.

Pokiaľ spočítame všetky tieto zlepšenia, tak musíme uznať, že Apple Watch 7 predstavujú výraznejší posun vpred, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. A ako to už býva v prípade Applu zvykom – ak máte Apple Watch 6, na 7čky asi nebudete upgradovať. Prechod z dvoj a viacročných Apple Watch by som však zvažoval.

Apple Watch 7 sú výborné hodinky nielen z hľadiska inteligentných funkcií, ale aj z hľadiska monitorovania cvičenia. Majú presné senzory, takže budú vyhovovať aj náročnejším používateľom. Výdrž batérie síce nie je ideálna, avšak Apple Watch 7 by mali zvládnuť maratónsky beh a to aj s prehrávaním hudby – ak si ich nezabudnete pred behom nabiť.

Do budúcnosti by som však ocenil, ak by Apple zapracoval na svojej aplikácii Zdravie. Tá obsahuje množstvo užitočných dát, avšak aktuálne potrebujete aplikácie tretích strán, aby ste sa k nim dostali a získali ich zrozumiteľnú interpretáciu.

Cena: od 429 eur

Zapožičal: iStores

  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7
  • Apple Watch 7

Páči sa nám

  • ✓ ľahká a komfortná konštrukcia
  • ✓ skvelá ergonómia pri nosení
  • ✓ tenké rámiky vyzerajú štýlovo a je to aj praktické
  • ✓ vynikajúci always-on režim
  • ✓ bezkonkurenčný zážitok z prepojenia hodiniek s telefónom
  • ✓ zvýšená odolnosť konštrukcie
  • ✓ vysoká presnosť merania tepu aj GPS
  • ✓ rýchle nabíjanie je užitočné zlepšenie
  • ✓ celková kvalita používateľského zážitku
  • ✓ odomykanie pripojeného iPhonu, ak máte rúško
  • ✓ ovládanie pomocou korunky je chytľavé, pohodlné a praktické

Nepáči sa nám

  • ✕ hodinky treba nabíjať každý deň
  • ✕ drobné odchýlky pri meraní HRV
  • ✕ aplikácia Zdravie zobrazuje väčšinou surové dáta, takže budete potrebovať aplikácie tretích strán, aby ste z nich dostali užitočné informácie
  • ✕ drobné problémy s offline režimom v Spotify

Technické špecifikácie:

 Apple Watch 7
Typ a veľkost displeja41 mm – 1,69″, 430 × 352 px, LTPO OLED
45 mm – 1,9″, 484 × 396 px, LTPO OLED
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityPripomienka na zapnutie tréningu / áno
Barometer / GPSÁno / Áno (A-GPS + GLONASS + Galileo + BDS + QZSS)
Odolnosť voči vode5 ATM + IP6X
NFC platby / úložisko na hudbuÁno, Apple Pay / Áno, cca 28 GB k dispozícii
Výdrž batérieUdávaná výdrž: Až 18 hodín aktívneho používania (v praxi celodňová výdrž)
Výdrž počas môjho testovania: cca 24 až 30 hodín (always-on zapnutý) v závislosti od používania
GPS: cca 8 hodín, GPS + hudba: cca 5,5 hodiny
Extra funkcieobchod App Store a inštalácia aplikácií, meranie EKG a HRV, Spotify a ďalšie hudobné služby offline, platby cez Apple Pay, diktovanie v slovenčine, odomykanie iPhonu, ak máte rúško a ďalšie
Rozmery / hmotnosť41 mm: 41 × 35 × 10,7 mm, 32 g
45 mm: 45 × 38 × 10,7 mm, 38,8 g
CenaApple Watch 7 41 mm – od 429 eur                                                  
Apple Watch 7 45 mm – od 459 eur

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit