Huawei má veľké ambície, jeho nové hodinky však trápia detské nedostatky.

Huawei spustil na Slovensku predpredaj prvých inteligentných hodiniek s operačným systémom HarmonyOS a čoskoro ich začne predávať – stane sa tak 12. júla. Pri pohľade na Huawei Watch 3 a 3 Pro je zrejmé, že čínsky výrobca chce plnohodnotne konkurovať Applu s platformou watchOS a Googlu so systémom Wear OS.

Predchádzajúce inteligentné hodinky od Huaweiu som si obľúbil. Mojou srdcovkou boli modely radu Huawei Watch GT, ktorý nadväzoval na Huawei Watch 2 a v dobe svojho uvedenia na trh spôsobil malú revolúciu. Zjednodušil funkcionalitu inteligentných hodiniek, pridal dôraz na športové funkcie, výrazne predĺžil výdrž batérie a naučil ma behať.

Nie je náhoda, že som hodinky Huawei Watch GT, GT 2 a GT 2 Pro používal dlhodobo. Z hodiniek Huawei Watch 3, ktoré predstavujú novú éru inteligentných hodiniek od Huawei, však mám zmiešané pocity.

Pozrite si našu videorecenziu na hodinky Huawei Watch 3 a Watch 3 Pro

Dva modely, ktoré sa odlišujú materiálmi a výdržou

Huawei Watch 3 sú k dispozícii v základnej verzii, ktorú som testoval v čiernej farbe. Ich konštrukcia kombinuje keramické puzdro a nehrdzavejúcu oceľ. Hodinky majú rozmery 46,2 × 46,2 × 12,15 mm a hmotnosť 54 gramov bez remienka. Aj hmotnosť aj hrúbka sú viditeľne vyššie v porovnaní s modelom Huawei Watch GT 2, ktorý mal 10,7 mm hrúbku a hmotnosť 41 gramov.

Huawei Watch 3 majú výdrž až 3 dni v štandardom režime a až 14 dní v režime dlhej výdrže batérie. Výdrži sa budem podrobnejšie venovať v samostatnej časti článku na jeho konci.

Model s prívlastkom Pro sa podobne ako hodinky Huawei Watch GT 2 Pro chváli titánovým telom, zafírovým sklíčkom a keramickým puzdrom. V prípade týchto hodiniek je však hrúbka až 14 mm (48 × 49,6 × 14 mm) a hmotnosť je 63 gramov bez remienka. Výdrž dosahuje 5 dní v štandardnom režime a 21 dní v režime dlhej výdrže batérie.

Ignorujúc pre niekoho veľkú hrúbku hodiniek, ich spracovanie je prvotriedne. Hodinky vyzerajú špičkovo a elegantne, pôsobia prémiovým dojmom a sú odolné. Čierne Huawei Watch 3 môžu niekomu pripadať nevýrazné, avšak Huawei Watch 3 Pro, ktoré som testoval, vyzerajú takmer dokonalo. Škoda len, že nie sú o 4 mm tenšie. Možno nabudúce.

Huawei Watch 3 Pro a Huawei Watch 3
Huawei Watch 3 Pro (hore) a Huawei Watch 3 (dolu). Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Hlavným lákadlom je HarmonyOS

Ak porovnám hodinky radu Watch GT a Huawei Watch 3, potom hlavným lákadlom novinky je jednoznačne systém HarmonyOS. Ten v kombinácii s výrazne výkonnejším hardvérom prináša vizuálne atraktívnejší zážitok z používania hodiniek a takisto viac možností vďaka podpore aplikácií, ktoré si môžete stiahnuť z obchodu AppGallery. Ten je predinštalovaný priamo v hodinkách.

Huawei Watch 3 a 3 Pro majú doteraz najkrajšie softvérové ciferníky. Tie sú vizuálne bohatšie a využívajú aj animované prvky. Obe hodinky majú 1,43-palcový AMOLED displej s rozlíšením 466 × 466 pixelov a maximálnym jasom na úrovni 1000 nitov, takže s čitateľnosťou nebudete mať problém ani na priamom slnečnom svetle.

Vďaka HarmonyOS ponúkajú hodinky konečne aj plnohodnotnú podporu pre smajlíky, čo je vec, ktorú používatelia dlhodobo vyčítali hodinkám radu Watch GT. Škoda len, že sa na notifikácie nedá reagovať. Na správu neodpíšete a k dispozícii nie sú ani rýchle reakcie, ktoré ponúka Garmin či Fitbit. Toto je pre mňa nepochopiteľné.

V prípade hodiniek radu Watch GT som to akceptoval, pretože mali nízky výkon a dlhú výdrž batérie. Avšak v prípade Huawei Watch 3 nechápem, prečo Huawei nezakomponoval aspoň možnosť vytvoriť si preddefinované odpovede. Hodinky pritom podporujú vytváranie hlasových poznámok a obsahujú aj zabudovanú virtuálnu klávesnicu, čiže z tohto hľadiska sú pripravené na to, aby ste poslali rýchlu odpoveď na správu aj priamo z hodiniek.

Huawei Watch 3 Pro
Huawei Watch 3 Pro konečne zobrazujú všetky smajlíky. Na správu však z hodiniek neodpíšete. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

S otočnou korunkou

Ovládanie hodiniek je pomerne pohodlné. K dispozícii je tradičné zoradenie aplikácií do zoznamu pod seba, ako to ponúkali aj Huawei Watch GT. Alebo si môžete zvoliť zobrazenie ikoniek vedľa seba. Ikonky môžete približovať alebo odďaľovať pomocou otočnej korunky, ktorá funguje aj ako tlačidlo.

Pomocou korunky môžete listovať v zozname či prepínať sa medzi obrazovkami bez nutnosti používať dotyk. Je však škoda, že toto tlačidlo funguje na zobrazenie zoznamu aplikácií, resp. ako funkcia Späť. V praxi to znamená, že keď chcete potvrdiť nejakú voľbu alebo si zvoliť aplikáciu, musíte použiť dotyk. Ocenil by som, ak by Huawei umožnil pomocou korunky skutočne bezdotykové ovládanie hodiniek.

Zoznam systémových aplikácií je tradičný – k dispozícii je predpoveď počasia, ktorá však vo verzii softvéru .155 nefungovala bezchybne. Hodinky častokrát nevedeli určiť lokalitu (problém odstránila aktualizácia na verziu .179). Nechýba časovač, stopky, ovládanie hudby. Novinkou sú hlasové poznámky a kalendár.

Ďalšie aplikácie si môžete stiahnuť z obchodu AppGallery priamo v hodinkách a táto funkcia má podľa mňa veľký potenciál. Už teraz sú k dispozícii viaceré užitočné aplikácie, ako je Stocard na zobrazovanie vernostných kariet, TickTick na vytvorenie si pripomienok či nákupného zoznamu, Fitify na cvičenie, eSound Music na sťahovanie hudby, SofaScore na kontrolu aktuálnych športových výsledkov či HIIT and Tabata na nastavenie časovača pri cvičení.

Nechýbajú ani Petal Mapy, ktoré umožňujú sledovať pokyny navigácie z mobilnej aplikácie priamo na hodinkách. Niektoré zo spomenutých aplikácií vyžadujú kombináciu Huawei telefón a Huawei hodinky na správne fungovanie a synchronizovanie, viaceré však podporujú synchronizáciu dát v kombinácii s ľubovoľným Android telefónom.

Huawei Watch 3 Pro
Huawei Watch 3 Pro, všimnite si otočnú korunku. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

eSIM na Slovensku zatiaľ nevyužijete

Kľúčovou novinkou hodiniek Huawei Watch 3 a 3 Pro je podpora eSIM kariet. Bohužiaľ, hodinky v tomto smere umožňujú využívať iba funkciu zdieľaného čísla, čo znamená, že v hodinkách máte rovnaké telefónne číslo ako v telefóne. Túto technológiu aktuálne na Slovensku neponúka žiaden operátor. Ak sa to zmení, nájdete ho v tejto tabuľke na oficiálnom webe Huawei.

Niektoré hodinky na trhu umožňujú zvoliť si, či si do hodiniek uložíte eSIM kartu s rovnakým číslom, ako máte v telefóne, alebo s iným číslom. Huawei Watch 3 však druhý spomenutý režim používania eSIM karty neponúkajú. eSIM funkcionalitu som teda nemal možnosť otestovať a to aj napriek tomu, že mám eSIM kartu k dispozícii.

Bez ohľadu na to, hodinky majú zabudovaný mikrofón a reproduktor a ten môžete využiť aj na vybavenie telefonických hovorov, ktoré prichádzajú na spárovaný a pripojený telefón v rámci Bluetooth pripojenia. Tak to ponúkali aj Huawei Watch GT 2 hodinky.

Huawei Watch 3 Pro
Huawei Watch 3 Pro s aplikáciou Stocard. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Detské nedostatky hodiniek

Huawei Watch 3 a 3 Pro som testoval so softvérom .155 a pri testovaní som si všimol niekoľko detských nedostatkov. Pevne verím, že ich Huawei časom odstráni, nakoľko negatívne ovplyvňovali môj používateľský zážitok. Ide o subjektívne pripomienky.

Pre mňa nepochopiteľnú absenciu reagovania na správy priamo z hodiniek som už spomínal. Takisto mi vadilo, že hodinky ponúkajú režim Nerušiť iba v manuálnom režime. Znamená to, že pred spaním musím tento režim manuálne aktivovať a ráno ho manuálne deaktivovať. Pri každom ručnom zapnutí sa pritom zobrazí upozornenie, ako tento režim funguje a musím ho odťuknúť. Od verzie .179 je možné nastaviť pre režim Nerušiť aj rozvrh, kedy sa táto funkcia automaticky aktivuje.

Nechápem, prečo Huawei nezakomponoval automatickú aktiváciu režimu Nerušiť na základe časového rozvrhu – veď túto funkciu ponúkal už v hodinkách Watch GT. Alebo, že prečo nefunguje synchronizácia režimu Nerušiť na základe nastavenia v smartfóne. Minimálne v kombinácii s Huawei telefónom by som niečo takéto očakával a bolo by to praktické.

Ďalšia vlastnosť, ktorá ma iritovala, je nemožnosť kopírovať svoju hudbu do hodiniek. K dispozícii je 16 GB úložisko, ale čo z toho, keď ho neviem využiť. Akceptujem, že kvôli aktuálnym obmedzeniam alebo iným biznisovým dôvodom nie je k dispozícii aplikácia Spotify. Hodinky radu Watch GT mi však umožnili aspoň skopírovať si mp3 súbory.

Huawei Watch 3 a 3 Pro sa aktuálne obmedzujú iba na sťahovanie pesničiek umožňujú sťahovať pesničky z online knižnice služby Huawei Music. Tá je však na Slovensku dostupná iba v bezplatnom režime a jej ponuka je nezaujímavá. Do hodiniek sa mi síce podarilo nahrať pesničky pre počúvanie v offline režime pomocou aplikácie eSound Music, avšak toto riešenie je pomalé, nespoľahlivé a pre účely synchronizácie vyžaduje Huawei telefón.

Od verzie .179 našťastie pribudla možnosť priamo kopírovať mp3 súbory z Android smartfónu do hodiniek cez aplikáciu Huawei Zdravie. A pevne verím, že Huawei využije spoluprácu so službami Deezer a Tidal, ktoré majú svoje aplikácie v AppGallery a časom sa dočkáme týchto služieb v hodinkách s HarmonyOS a aj s podporou offline režimu.

Huawei Watch 3 Pro
Huawei Watch 3 Pro a funkcia merania teploty. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Novinkou je meranie teploty

Huawei Watch 3 a 3 Pro ponúkajú prakticky totožné funkcie na monitorovanie zdravia a cvičenia ako Huawei Watch GT 2 a GT 2 Pro. K dispozícii je celodňové meranie tepu s vyhodnotením pokojového tepu, automatické meranie stresu a okysličenia krvi SpO2 počas celého dňa a analýza spánku.

Novinkou je meranie telesnej teploty na úrovni merania teploty pokožky. Táto funkcia funguje automaticky počas celého dňa a informuje vás o tom, akú teplotu má vaša pokožka. Prínos tejto funkcie, resp. jej pridanú hodnotu, som počas krátkodobého používania nenašiel, avšak v špecifických prípadoch možnože bude mať svoje opodstatnenie.

Čo sa monitorovania cvičenia týka, ponuka funkcií je prakticky identická s hodinkami Huawei Watch GT 2 Pro, ktoré v porovnaní s Watch GT 2 priniesli režimy na monitorovanie golfu a lyžovania. K dispozícii sú tiež bežecké tréningy, vďaka ktorým som aj ja začal behávať počas testovania hodiniek Huawei Watch GT.

Pokiaľ sa teda pozriem na hodinky Huawei Watch 3 a 3 Pro z hľadiska športových funkcií a funkcií na monitorovanie zdravia – ak vyslovene nechcete funkciu na meranie teploty, potom vám takmer identický zážitok a kvalitu ponúknu aj hodinky Huawei Watch GT 2 Pro. Alebo Watch GT 2, ak oželiete niektoré režimy a postačí vám predchádzajúca generácia senzorov.

Huawei Watch 3
Huawei Watch 3 a porovnanie merania tepu s Garmin Forerunner 55 a hrudným pásom Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei Watch 3
Huawei Watch 3 a porovnanie merania tepu s Garmin Forerunner 55 a hrudným pásom Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei Watch 3
Huawei Watch 3 a porovnanie merania tepu s Garmin Forerunner 55 a hrudným pásom Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei Watch 3 Pro
Huawei Watch 3 Pro a porovnanie merania tepu s Garmin Venu a hrudným pásom Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei Watch 3 Pro
Huawei Watch 3 Pro a porovnanie merania tepu s Garmin Forerunner 55 a hrudným pásom Polar H10. Čo presne sa stalo Huawei hodinkám počas tohto tréningu, mi nie je jasné. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Výdrž batérie od 3 dní do 3 týždňov

Ako som už v úvode recenzie spomínal, hodinky ponúkajú dva režimy používania. V štandardnom režime je výdrž na úrovni do 3 dní pre základný model a do 5 dní pre Pro model. Tento režim naplno využíva všetky funkcie a vlastnosti hodiniek. Počas môjho testovania som však základný model hodiniek nabíjal každé 2 dni. V prípade Watch 3 Pro sa výdrž pohybovala na úrovni 4 dní.

Výdrž batérie sa skráti na polovicu, keď si aktivujete funkciu always-on displeja. A s polovičnou výdržou treba počítať aj v prípade, že budete hodinky používať s iPhonom. Takže kombinácia Huawei Watch 3 + always-on displej + iPhone nie je dobrý nápad.

Režim dlhej výdrže batérie pripomína používateľský zážitok hodiniek Watch GT, avšak prináša niekoľko obmedzení. V tomto režime si nemôžete zmeniť softvérový ciferník (od verzie 179 je k dispozícii viacero ciferníkov aj pre tento režim) a z hľadiska nastavení je k dispozícii iba zmena jasu. Obmedzená je tiež ponuka aplikácií, k aplikáciám tretích strán sa nedostanete. A takisto chýbajú bežecké tréningy.

Oceňujem však, že Huawei tento režim do hodiniek zakomponoval. Pochybujem, že ho niekto bude používať non-stop a ani to neodporúčam – ak chcete dlhú výdrž batérie, kúpte si radšej Huawei Watch GT 2 (Pro). V špecifických prípadoch je však tento režim užitočný. Príkladom je, že ste na dovolenke, máte 20 % batérie a nemáte ako nabiť hodinky.

Nabíjanie hodiniek zabezpečuje bezdrôtová kolíska. Tá má na rozdiel od hodiniek Huawei Watch GT 2 Pro v sebe zabudovaný aj USB kábel. Nabitie hodiniek počas môjho testovania trvalo 2 hodiny.

Huawei Watch 3 Pro
Huawei Watch 3 Pro v režime dlhej výdrže batérie. Ciferník si v tomto režime nezmeníte. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Fungujú aj s iPhonom, ale…

Huawei Watch 3 a 3 Pro sú kompatibilné so zariadeniami so systémom Android 6.0 a novšími, s iOS 9.0 a novšími a samozrejme s HarmonyOS smartfónmi. Kupovať ich k iPhonu však neodporúčam a to z dôvodu skrátenej výdrže batérie a takisto s prihliadnutím na fakt, že nevyužijete synchronizáciu aplikácií medzi hodinkami a smartfónom.

V kombinácii s Android telefónmi inej značky, ako je Huawei, využívajú hodinky svoj potenciál na 90 až 95 %. Osobne by som však počkal na novú generáciu hodiniek s Wear OS, ktoré prinesú offline režim pre Spotify a mali by ponúknuť bezkontaktné platby cez Google Pay hodinkami aj na Slovensku.

Huawei Watch 3 a 3 Pro fungujú najlepšie v kombinácii s Huawei telefónom a v tomto prípade ide o aktuálne jediné riešenie, pokiaľ chcete pokročilé prepojenie s hodinkami. Treba im však odpustiť niektoré detské nedostatky.

Huawei Watch 3 Pro a Huawei Watch 3
Huawei Watch 3 (vľavo) a Huawei Watch 3 Pro (vpravo). Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Hodinky radu Huawei Watch GT priniesli svieži pohľad na segment inteligentných hodiniek. V prípade Huawei Watch 3 sa Huawei vracia k pôvodnému konceptu inteligentných hodiniek a svoje riešenie optimalizuje pre Huawei smartfóny, čo dáva zmysel.

Výsledkom je riešenie, ktoré sa chce postaviť vedľa kombinácie iPhone + Apple Watch, resp. Android + Wear OS hodinky. Bohužiaľ, používateľský zážitok ešte nie je na takej úrovni, avšak potenciál tu je. Huawei však musí najskôr odstrániť detské nedostatky a pokračovať v budovaní svojho ekosystému aplikácií.

Huawei Watch 3 a 3 Pro môžem odporučiť skalným fanúšikom značky Huawei, ak hodinkám odpustia spomenuté nedostatky. Pokiaľ však hľadáte štýlové a elegantné hodinky so základným zobrazovaním notifikácií, mierne pokročilými funkciami na monitorovanie zdravia a cvičenia, s dobrou výdržou batérie a za dobrú cenu, potom vám možno budú viac vyhovovať hodinky Huawei Watch GT 2, resp. GT 2 Pro.

  • Huawei Watch 3 Pro a Huawei Watch 3
  • Huawei Watch 3 Pro a Huawei Watch GT 2 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro a Huawei Watch 3
  • Huawei Watch 3 Pro a Huawei Watch 3
  • Huawei Watch 3 Pro a Huawei Watch GT 2 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro a Huawei Watch 3
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Huawei Watch 3 Pro

Huawei Watch 3 a 3 Pro

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Prémiové spracovanie oboch hodiniek
  • Titánové telo a zafírové sklíčko v prípade verzie Pro
  • Potenciál platformy HarmonyOS
  • Už dnes nájdete v AppGallery viacero užitočných aplikácií
  • Podpora pre eSIM (slovenskí operátori zatiaľ nepodporujú funkciu zdieľanej eSIM karty)
  • Režim dlhej výdrže batérie nájde svoje využitie
  • Konečne pribudla podpora pre všetky smajlíky
  • Otočná korunka má svoje čaro

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Na notifikácie správ nie je možné reagovať
  • Režim Nerušiť aktivujete iba manuálne (od verzie 179 pribudol aj rozvrh)
  • Nemožnosť priamo kopírovať hudbu do hodiniek(od verzie 179 je to možné)
  • Občasné divné správanie sa senzoru tepu počas cvičenia
  • Chýbajúce NFC platby
  • Absencia oficiálneho prepojenia so službou Strava (na tento účel odporúčam použiť aplikáciu Health Sync)
  • Zopár ďalších drobných nedostatkov, ktoré Huawei snáď opraví v budúcnosti (vo forme aktualizácie pribudne aj slovenská lokalizácia)

Cena: Huawei Watch 3 – od 389 eur

Huawei Watch 3 Pro – od 429 eur

Pri predobjednávke do 11. júla získate zľavu 20 eur z uvedených cien + slúchadlá FreeBuds 4i ako darček. Pri kúpe do 25. júla získate slúchadlá FreeBuds 4i ako darček.

Zapožičal: Huawei

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie:

 Huawei Watch 3 / Watch 3 Pro
Typ a veľkost displeja1,43″, AMOLED, 466 × 466 px
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityÁno / áno
Barometer / GPSÁno / Áno (GPS + GLONASS + Galileo + Beidou + QZSS (model Pro))
Odolnosť voči vode5 ATM
NFC platby / úložisko na hudbuNie (NFC je vo výbave, ale platiť sa nedá) / Áno
Výdrž batérieAž 3 dni, resp. 14 dní (režim dlhej výdrže) / až 5 dní, resp. 21 dní (režim dlhej výdrže)
Extra funkcieobchod AppGallery a inštalácia aplikácií, meranie teploty pokožky
Rozmery / hmotnosť46,2 × 46,2 × 12,15 mm, 54 gramov / 48 × 49,6 × 14 mm, 63 gramov

Pozrite si články z nášho seriálu o funkciách v inteligentných hodinkách a fitness náramkoch:

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit