Inteligentné domácnosti dostavajú neustále nové možnosti využitia, či už z pohľadu rozširovania softvérových funkcií alebo nového hardvéru, ktorý dokáže zásadným spôsobom vylepšiť možnosti prednastavených scén, ktoré pracujú na pozadí.

Horúca novinka od spoločnosti Aqara, Presence Sensor FP2, je presne tým zariadením, ktoré dokáže úplne zmeniť to, načo sme boli doposiaľ zvyknutí a vyzdvihnúť úroveň presných automatizácií o level vyššie. A to nie je všetko, nakoľko ponúka aj iné zaujímavé možnosti, na ktoré sme sa v rámci redakčného testu pozreli.

Aqara Presence Sensor FP2
Aqara Presence Sensor FP2

Čo je a ako sa inštaluje – Aqara Presence Sensor FP2?

V jednoduchosti ide o senzor prítomnosti s jednoduchým dizajnom a ešte jednoduchšou inštaláciou, ktorý využíva technológiu milimetrových vĺn (mnWave), ktorá je zásadne presnejšia a rýchlejšia ako najbežnejšia PIR technológia, ktorú využíva drvivá väčšina bežných pohybových senzorov. Vďaka mnWave technológii dokáže tento senzor celkom presne sledovať pohyb ľudí v miestnosti do 40m2, čo ponúka úplne nové možnosti automatizácie, predovšetkým z pohľadu možnosti zónovania miestnosti – scény sa môžu riadiť podľa toho, v ktorej časti miestnosti sa človek nachádza a na základe toho sa spustí v tej zóne a čase požadovaná akcia.

Maximálny dosah senzora je podľa výrobcu 8 metrov v radiálnom smere, s horizontálnym uhlom 120°, pričom dokáže sledovať 5 pohyblivých cieľov, ideálne to však je, ak sú prítomné tri osoby. Okrem zónovania a sledovania polohy človeka v reálnom čase vie tento senzor pri inštalácii na strop fungovať aj ako detektor pádov, ktorý vás upozorní na to, že niekto v danom priestore spadol a zrejme je potrebné vykonať nejakú akciu – telefonicky preveriť situáciu alebo kontaktovať záchranné zložky a pod. Treťou zaujímavou funkciou, na základe ktorej viete tiež postaviť automatizácie, je integrovaný svetelný senzor, ktorý neustále meria intenzitu svetla (Lux) v danej miestnosti.

„Najdôležitejším prvkom tohto zariadenia je mnWave technológia, ktorá je veľmi presná a dokáže pokryť dostatočný priestor na to, aby ste automatizácie a prednastavené scény posunuli na podstatne vyššiu úroveň.“

Medzi značné výhody tohto senzoru patrí pripojenie, resp. komunikácia prostredníctvom Wi-Fi (nepotrebujete externú riadiacu jednotku), USB-C napájanie a odolnosť s certifikáciou IPX5, čo ho predurčuje aj na použitie vo vlhkom prostredí, napr. v kúpeľni a pod. Samotná inštalácia je veľmi jednoduchá a rovnaká ako v prípade iných Aqara zariadení, ktoré sme v minulosti testovali. Stačí mať smartfón, aplikáciu Aqara Home a pripojenie na internet, resp. Wi-Fi. Senzor má nerušivý dizajn v bielom prevedení (kruh s priemerom 65 mm, jednou diódou + reset tlačidlo) a mini kĺbový stojan s magnetickou základňou, takže na kovových predmetoch drží samostatne. V balení nájdete aj dve kovové platničky s 3M obojstrannými páskami, ktoré môžete buď nalepiť alebo pripevniť skrutkou na požadované miesto.

Je potrebné myslieť na to, že senzor je trvalo napájaný zo siete prostredníctvom USB-A/USB-C kábla, ktorý je v balení, no zdroj si musíte doplniť individuálne. Postačí akýkoľvek USB-A adaptér, aj z balenia staršieho telefónu. Po pripojení k sieti prebieha inštalácia rýchlo, stačí naskenovať QR kód zo zariadenia alebo ho zadať manuálne, následne môžete v rámci iOS zariadení pridať senzor aj do aplikácie Apple HomeKit (ponúka plnú podporu) alebo ho ponechať iba v natívnej aplikácii Aqara Home, kde ho priradíte do požadovanej miestnosti a vyberiete si, či sa má zobrazovať na hlavnom panely s inými obľúbenými zariadeniami. V tomto momente je senzor pripravený na používanie a ďalšie nastavenia podľa potrieb.

Ako funguje Aqara Presence Sensor FP2 v praxi?

Aqara Presence Sensor FP2 môže fungovať vo viacerých režimoch. V hlavnom/natívnom režime, ktorý je automaticky spustený, je aktívne monitorovanie pozície ľudí v miestnosti, pričom si v nastaveniach viete celkom presne vyskladať danú miestnosť, určiť jej okraje, resp. steny a rozdeliť ju do viacerých zón. v spojitosti s druhým režimom (Personnel positioning) tak budete informovaní o presnej pozícii osôb v miestnosti. To všetko nájdete pod hlavnou ikonou senzora, rovnako ako aj rozšírené nastavenia, kde si môžete prispôsobiť citlivosť senzora v rôznych režimoch, režim fungovania a pod. Veľmi dôležitou sekciou je nastavenie senzora pre danú miestnosť, ktorú nájdete pod ikonou – Managment Area.

V tejto zložke je potrebné prejsť viacerými krokmi, ktorými docielite to, aby senzor fungoval správne a nereagoval na falošné podnety, ako napr. pohyb záclon činnosťou prievanu alebo na ventilátor a pod. Rovnako tak tu senzor nastaví aj okraje, ktoré nasníma „odrazom vĺn“ (nie je to 100% presné, ale dá sa od toho dobre odraziť). Následne si vyskladáte štruktúru miestnosti, pričom môžete využiť natívne šablóny alebo si vytvoriť vlastnú a docieliť max. účinnosť fungovania v rámci zón. Vlastné šablóny ponúkajú možnosť veľmi presne umiestniť na plán rôzne prvky v danej miestnosti, napr. sedačka, posteľ, jedálenský stôl, skrine, dvere a pod.

Zónovanie miestnosti v kombinácii s extra citlivým senzorom považujeme za TOP funkciu, vďaka ktorej si prednastavíte scény pre rôzne časti priestoru, ktoré pokryje jediný senzor. Na podklade si môžete vytvoriť až 30 jedinečných zón, ktoré následne zapojíte do automatizácie. Príkladom môže byť zóna s gaučom, kde ak sa nikto nenachádza, tak do 10 minút vypne automatizácia televízor (na tvorbu pokročilých scén sú potrebné viaceré smart zariadenia) a ambientné osvetlenie. Alebo ak sa posadíte po 19:00 do vášho relaxačného kresla s knihou, tak sa automaticky zapne čítacie svetlo a po odchode sa vypne, avšak iba vtedy, ak sa nevrátite do šiestich minút a pod.

V prípade tohto zariadenia sú možnosti scén na základe podmienok takmer nekonečné. Výhodou je citlivosť senzora, ktorý reaguje aj na najmenšie pohyby, takže neurobí zbytočné chyby v rámci automatizácie. Okrem toho má zabudovaný aj snímač osvetlenia, na základe ktorého viete prispôsobiť ďalších XY scén z pohľadu osvetlenia domácnosti, žalúzií, roliet a pod. V tomto režime je senzor umiestnený zvislo na vami určenej stene, resp. jej časti, z ktorej je najlepší výhľad do monitorovaného priestoru.

V treťom a rovnako zaujímavom i dôležitom režime funguje toto zariadenie ako senzor pádov. V preklade to znamená, že ak niekto spadne, tak to senzor zachytí a spustí prednastavený proces. V praxi môže poslať notifikáciu ďalším pripojeným osobám, ktoré budú reagovať podľa potreby, napr. preverením situácie cez telefón alebo privolajú záchranné zložky. V tomto režime je potrebné senzor umiestniť na strop v monitorovanej oblasti, pričom sa jeho snímanie zužuje na kruh s polomerom 2 metre (presnosť detekcie pádu je podľa výrobcu >98 %). Snímanie v druhom režime síce nezaberá veľkú plochu, no jednoznačne môže pomôcť v prípade skutočnej núdze – ak bude umiestený na správnom mieste alebo si zakúpite viacero senzorov.

Oproti klasickej kamere spočíva výhoda v tom, že osoba v priestore nie je pod živým monitoringom s prenosom obrazu, čo môže niekomu značne prekážať. Rovnako tak treba dodať, že detekcia pádu môže identifikovať iba väčšinu bežných scenárov a nemôže byť použitá ako náhrada za profi lekárske detektory alebo zrak. V súčasnosti nedokáže detekcia pádu rozlíšiť medzi pomalým pádom alebo omdlievaním po tom, čo sa posadíte na stoličku. Ako prevencia je to super, ale netreba sa na to spoliehať na 100%.

Do budúcna sa pripravujú aj nové aktualizácie softvéru, po ktorých bude tento senzor vedieť rozpoznať, či osoba v monitorovanej miestnosti stojí, chodí, sedí alebo leží. Postupne pribudne aj monitorovanie spánku, počítanie ľudí vstupujúcich do miestnosti a podpora Matter, čo posunie možnosti a využiteľnosť v rámci automatizácií opäť o niečo ďalej.

V praxi sa nám táto novinka veľmi páči, nakoľko si vieme pomerne presne rozdeliť priestor na zóny, ku ktorým priradíme rôzne automatizácie a scény. Využiteľné to je nielen v domácnosti, ale aj v kancelárii, dielni a pod. Ak budete mať takýto senzor v každej miestnosti, tak vám vaša inteligentná domácnosť poskytne úplne nový rozmer automatizácie procesov, ideálne v súčinnosti s ďalšími zariadeniami, ktoré má v ponuke nielen spoločnosť Aqara. Musíme dodať, že za posledné roky sme so zariadeniami tejto značky mimoriadne spokojní, resp. ju považujeme za najpoužiteľnejšiu v rámci komerčných, ale aj pokročilejších inštalácií.

Aqara Presence Sensor FP2: 82,99 eur

Zariadenie do testu zapožičala spoločnosť: SmarterHOME, distribútor značky AQARA pre Slovensko a Česko

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE