Láka nízkou cenou.

ASUS Chromebit bol predstavený v marci. ASUS ho v týchto dňoch uvádza na americký trh a miniatúrne HDMI zariadenie sa čoskoro dostane do predaja aj v Európe.

Podobne ako „HDMI počítače“ so systémom Windows (resp. staršie čínske zariadenia s Androidom) aj Chromebit má rozmery väčšieho USB kľúča a zabudovaný HDMI konektor. Okrem toho ponúka procesor Rockchip, 2 GB operačnej pamäte a 16 GB úložisko. Samozrejmosťou je podpora bezdrôtových technológií Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0. Zariadenie má vo výbave aj klasický USB 2.0 port.

Z hľadiska výbavy sa výraznejšie nelíši od existujúcich HDMI počítačov. Chromebit má menej výkonu, avšak operačný systém Chrome OS nie je natoľko náročný. Síce ponúka menej funkcií ako Windows, avšak je otázne, aký operačný systém potrebujete. Ak si chcete pomocou monitora a HDMI počítača nahradiť bežný kancelársky počítač, potom je Windows lepšia voľba. V prípade, že chcete rozšíriť funkcie televízora, Chrome OS v mnohých prípadoch postačí.

Operačný systém od Googlu, ktorého základom je internetový prehliadač Chrome, umožňuje streamovať videá a filmy, prezentovať fotografie, hrať kompatibilné hry z obchodu Chrome Web Store a takisto prehliadať internet a jednoducho editovať dokumenty. Pre potreby streamovania filmov vám však postačí aj Chromecast.

ASUS Chromebit sa čoskoro začne predávať vo Fínsku, Švédsku, Španielsku alebo UK. Dostupnosť pre našu krajinu nepoznáme. Cena zariadenia je 85 dolárov, HDMI počítače s Windows 10 kúpite dnes za cenu okolo 129 EUR.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit