Tenký a odolný. A ešte k tomu s extra výdržou na batériu.

Zaujímavosťou tohto notebooku nie je len jeho konštrukcia, ale aj fakt, že je to ďalší model s numerickou klávesnicou v touchpade. Výrobca ho nazýva ASUS NumberPad 2.0 a je to vhodný doplnok pre tých, čo pracujú s číslami.

Získavate tak ultra prenosný model s istou kompenzáciou numerického bloku. Dá sa vypnúť a zapnúť, na pohľad vo vypnutom stave ide o klasický touchpad. Zapína sa dotykovým tlačidlom vpravo hore a tlačidlom vľavo hore na touchpade sa mení jas tejto „kalkulačky“. Na výber sú dva stupne jasu.

Výhodou tohto modelu je aj to, že je kompaktný, no zachováva si svoju veľkosť tak, aby to bol ergonomicky vhodný stroj na prácu. Tým zostalo viac miesta na porty, pričom iné notebooky tohto typu by boli výrazne ochudobnené.

Technické parametre

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook 14-UX425J
ProcesorIntel Core i7-1065G7 1,3 ÷ 3,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskIntel, 512 GB SSD
Hlavný displej14″, IPS, Antireflexný, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaIntel Iris Plus Graphics
Porty2 × USB-C / PD, USB 3.1, HDMI, microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]319 × 208 × 14
Hmotnosť [kg]1,13

Podobne ako to má vo zvyku HP Inc. Aj tu je stĺpec editačných klávesov. Výborné pri práci s dokumentmi ale aj na webe. Škoda, že výrobca nevyužil šípky ešte lepšie a hornej a spodnej nedal inú ako PgUp, PgDn funkciu. Tú totiž máte aj na samostatných tlačidlách v stĺpci napravo od klávesnice.

Tlačidlo na vypnutie je súčasťou klávesnicového bloku, má ale silnejší stisk. Klávesnica má tri stupne podsvietenia. Klávesy Fn a multimediálne sa dajú zameniť priamo klávesovou skratkou Fn + Esc. Písanie na nej je pohodlné a tiché. Výrobca použil osvedčený systém ErgoLift.

Ak totiž otvoríte veko displeja nad 90°, nadvihne sa základňa a klávesnica sa teda mierne nakloní k vám. Tento systém sme videli na viacerých notebookoch od ASUSu, nielen sérii ZenBook ale aj VivoBook. Displej má 100 % pokrytie farebnej škály sRGB. Je vyhotovený v štýle NanoEdge a ide o ozajstný bezokrajový displej po všetkých štyroch stranách.

Na prihlasovanie do systému môžete sa dá použiť infrakamera. Čítačka odtlačkov tu nie je a ani ráz nám nechýbala. Notebook sa prebúdza okamžite a kamera nás až na niekoľko prípadov rozpoznala. Nie vždy sme ale mali vhodné svetelné podmienky. Z praxe je tento spôsob lepší ako čítačka odtlačkov. Výrobcovia ho však nedávajú do notebookov plošne. Je to drahší komponent ako použitie čítačky odtlačkov.

Keď už sme pri čítačke, je tu slot na karty microSD. Pri takto tenkom notebooku to chápeme a sme radi, že je tu aspoň menšia verzia. Prekvapila nás ale absencia audio konektora. Výrobca však dáva do balenia redukciu USB-C na 3,5 mm audio. Podľa interného prieskumu výrobcu chcú používatelia HDMI a klasický USB port. A tie tu majú, hoci aj za cenu absencie 3,5 mm konektora. Voliteľne poskytuje aj redukciu USB-C na LAN konektor.

Portová výbava je na tento typ notebooku bohatá. Máte tu dva USB-C porty, ktorými sa dá notebook aj nabíjať. Nechýba HDMI a jeden USB 3.1. Toto je rozumná výbava z pohľadu konektivity.

ZenBook 14 sa vôbec neprehrieval a je to tichý počítač. Máte možnosť nastaviť nižšie otáčky ventilátora aj za cenu mierne zníženého výkonu. Ideálne na sledovanie filmov alebo večer, keď sme nepotrebovali najsilnejší možný výkon a potrebovali pracovať v kancelárskych programoch.

V rámci softvérovej výbavy sme ocenili utilitu MyASUS, ktorá slúži na riešenie problémov s počítačom, aktualizácie ovládačov alebo nastavenie Link to MyASUS. Do smartfónu (nemusí byť značky ASUS) sme si nainštalovali tento softvér a následne bezdrôtovo prepojili s počítačom.

Využiť môžete rozšírenie obrazovky a spraviť si tak z telefónu alebo tabletu druhý monitor alebo zobrazovať váš telefón v systéme Windows a odtiaľto ho aj ovládať. Je to praktické a tým, že pripojenie je plne automatické, vnímame ho aj ako prínosné rozšírenie.

Notebook má hliníkové telo a je odolný podľa štandardu MIL-STD-810G. Prežije teplotné výkyvy a otrasy z výšky 10 cm na tvrdý povrch. Je tu rýchle nabíjanie a na kapacitu 60 % ho podľa výrobcu nabijete za 49 minút. My sme notebook používali často aj bez adaptéra.

Jeho výdrž cez 10 hodín v benchmarku a cez 8 hodín pri práci sme ho naozaj veľmi nepotrebovali. Notebook je vhodný na cestovanie a najmä nemusíte mať stresy, že ho bude po troch hodinách reálnej práci treba nabíjať.

Nadmieru spokojní sme boli s reproduktormi ASUS SonicMaster pripravené v spolupráci s Harman / Kardon. Najlepší zvuk dosiahnete pri notebooku položenom na stole. Sú umiestnené zospodu a na šírenie zvuku využívajú rezonanciu blízkeho predmetu.

Benchmarky

Model / TestyASUS ZenBook 14-UX425J
PCMark 10 – Kancelársky výkon4116
Essentials8387
Productivity6718
Digital Content Creation3360
3DMark 11 – Herný výkon3171
Graphics score3034
Physics score5544
Combined score2433
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room1363
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1125,7
Access time [ms]0,117
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]10:07
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]334,5
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34,6 / 37,4
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]35,3 / 42,2

Verdikt

ASUS ZenBook 14 je výborný notebook s dlhou výdržou na batériu. Touchpad s dotykovým numerickým blokom je praktická vec, žiadny módy výmysel. Dobré chladenie, nízka hlučnosť aj vysoký kancelársky výkon, to všetko z neho robí adepta na vynikajúci pracovný notebook.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Nabíjanie cez USB-C
  • Antireflexný displej
  • ASUS NumberPad 2.0

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Niekomu bude ten 3,5 mm konektor chýbať (redukcia je ale v balení)

Cena: 1269 EUR

Zapožičal: ASUS

Prečítajte si aj:

Recenzia ASUS ZenBook 14 UX434F: Špecifický notebook s dvoma displejmi

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.