Dva displeje v inovovanom notebooku na kancelársku a kreatívnu činnosť.

Je to zaujímavosť, ktorá skutočne dobre vyzerá. Výrobca sa postaral o to, aby prezentácia dvoch displejov pôsobila veľkolepo. Systém sa dá dobre použiť, treba si ale na niektoré veci zvyknúť.

Poďme ale postupne, notebook je rozhodne užitočným doplnkom a u nás v redakcii bol na test vo verzii s integrovanou grafikou Intel Xe. Ja by som v tomto prípade kupoval verziu s grafickou kartou NVIDIA GeForce MX450. Keď už dva displeje a multimediálne zameranie, tak aspoň lepšia grafická karta.

V mojej konfigurácii som získal úsporný režim pri práci, ktorí robí z notebooku vhodný nástroj aj na prácu bez externého zdroja napájania. Tým, že tu je 11. generácia CPU od Intelu, máte dostatočný výkon aj na multimediálne zaťaženie.

Toto nie je prvý a ani jediný notebook Duo, s ktorým sa dá pri ASUSe stretnúť. V minulosti sme testovali model ZenBook Pro Duo vhodný pre kreatívcov a tiež herne ladený ROG Zephyrus Duo 15 GX550.

Dva displeje

Už na pohľad je jasné, že toto vyzerá trochu inak a bude sa aj inak používať. Dva displeje asi máte väčšinou vedľa seba a nie pod sebou. Mne to subjektívne spôsobovalo nezvyk pri vstupe do ponuky Štart a pri oboch obrazovkách som sa musel sústrediť na to, aby som myšou nezabehol už na spodný displej.

Oba displeje sú chápané ako samostatné monitory. Dokonca sa dá nastaviť, na ktorom sa bude zobrazovať obsah výlučne alebo si plochu rozšírite či budete hlavnú obrazovku duplikovať na spodný displej. Toto bolo počas testovania jediné moje úskalie. Vyplývajúce aj z faktu, že druhý monitor pri práci používam len veľmi výnimočne.

Výrobca ale pridal nástroj, ktorým si bude aplikácie posielať z displeja na displej, prípadne ich zaraďovať do vopred pripravených schém na rozloženie. Tak, ako máte vo Windows možnosť aplikácie umiestniť vedľa seba dve, tak na spodnom displeji máte možnosť umiestniť aplikácie až tri.

Displej je stále jeden a vy môžete ťahať okná programov zhora nadol a naopak naozaj tak ako keby išlo o monitor. Na zľahčenie tu je ale integrácia špeciálneho softvéru pre ScreenPad Plus (tak sa volá druhý displej) a preto je rýchlejšie si tam aplikácie poslať. Stačí ju uchytiť za záhlavie a pohybom sa zobrazí plávajúci panel, ktorý ju pošle na druhý displej. Tu si vyberiete aj to, ako sa budú aplikácie zobrazovať vedľa seba.

Dve tretiny môže zaberať prehliadač, jednu napríklad okno Prieskumníka. Prípadne si na displej rozložíte okná grafického programu alebo nástroja na strihanie videa. Najlepšia cesta je si to cez vstavaný nástroj preddefinovať, aby ste po každom spustení aplikácie nastavovať.

Otvorením notebooku sa displej nakloní smerom ku vám a to na úroveň 7°. Je to výborné a ľahšie sa vám naň bude pozerať, dokonca na ňom môžete sledovať aj nejaké video.

Klávesnica je podsvietená tromi úrovňami bielej, čo je štandard u notebookoch tejto značky.

Čo je ešte iné?

Samotný notebook je trochu hrubší, no nič kritické a dostávate tu vlastne dva displeje. Toto je podľa mňa absolútne v poriadku. Zmenou je touchpad. Ten je vpravo a na toto si treba chvíľu zvykať. Počas písania textov som sa ho občas dotkol a posunul si kurzor niekam inam. Naučil som sa ho vypínať, keď ho nebolo treba. Aj tak som mal pripojenú externú myš.

Potom treba počítať s tým, že klávesnica je posunutá viac doľava. To pri porovnaní s polohou displeja. Takže som si notebook musel dať viac doprava. Všetko detaily, no treba si na ne chvíľu zvykať.

Inak je notebook veľmi tichý a je to dané použitím najnovšieho čipu od Intelu, no zároveň aj vylepšeným systémom chladenia. Áno, pomáha tomu aj zdvihnutý displej. Tým sa vytvoria výduchy na horúci vzduch a možnosť nasávania studeného vzduchu.

Súčasťou balenia je dotykové pero, kresliť a písať môžete na obidvoch displejoch. A špecialita ScreenPad Plus je to, že sa dá prepnúť z režimu displeja ako samostatného monitora do režimu touchpadu.

Celkovo multimediálne ladenie podčiarkuje prihlasovanie tvárou. Je to vlastne jediný biometrický spôsob, keďže čítačka odtlačkov nie je súčasťou tohto notebooku.

K tomu treba započítať dobre znejúce reproduktory, ktoré sa naozaj dajú počúvať a majú svoje využitie. Výrobca si dal záležať, aby pokračoval vo svojich najlepších tradíciách a notebook spĺňa náročné testy odolnosti MIL-STD 810H.

Verdikt

ASUS ZenBook Duo 14 je rozhodne dobrý notebook. Dva displeje sú dva displeje a nájdete ich využitie. Nemusíte byť profesionálny zvukár, grafik alebo tvorca niečoho. Pokojne pracujte v kancelárskych programoch a na spodný displej si dajte Total Commander, Prieskumníka, YouTube alebo čokoľvek, čo chcete vidieť stále, akoby na druhom monitore.

Výrobca notebooku vám dáva prepracované nástroje na to, aby ste si displej prispôsobili a naučili sa ho používať čo najefektívnejšie.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Pridaná hodnota v ScreenPad Plus
  • Tichý a výkonný
  • Zladenie typu oboch displejov a celková konzistentnosť ak ich používate naraz
  • Podsvietená klávesnica
  • Môže byť úplne tichý
  • Kvalitný zvuk Harman/Kardon

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Treba si zvyknúť na to, že touchpad je vľavo
  • Viac dáva zmysel konfigurácia s NVIDIA GeForce MX450

Cena: 1919 eur

Zapožičal: ASUS

Fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook Duo 14 – UX482E
ProcesorIntel Core i7-1165G7 1,2 ÷ 4,7 GHz, 12 MB cache (max. 28 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Hlavný displej14″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px, ScreenPad Plus – 12,65″ 1920 × 515 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB-C / TB 4, 1 × USB 3.1, HDMI 1.4, microSDXC
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]324 × 222 × 17
Hmotnosť [kg]1,62

Benchmarky

Model / TestyASUS ZenBook Duo 14 – UX482E
VR Mark – Orange Room2678
3DMark 116980
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]836
Access time [ms]0,055

Prečítajte si aj:

Recenzia Asus ZenBook UX434FLC: Užitočný notebook s druhým displejom

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.