Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Japonská automobilka v spolupráci s výrobcom stavebnej techniky, spoločnosťou Komatsu, vytvorí autonómnu verziu modelu Hilux určenú pre prácu v baniach. Vozidlo má byť kompatibilné s dopravným systémom Komatsu a jeho zavedenie do praxe prispeje k zvýšeniu bezpečnosti práce baníkov.

Pre spoločnosť Toyota je bezpečnosť prioritou. Značka sa snaží znížiť počet obetí dopravných nehôd na nulu, a preto už roky investuje do technológií automatizovanej jazdy a implementuje stratégiu Mobility for All (Mobilita pre všetkých). Spolupráca s Komatsu pomôže zaviesť technológie autonómneho riadenia do áut Toyota používaných v baniach, a tým zlepšiť bezpečnosť, znížiť počet nehôd spôsobených ľudskou chybou, zvýšiť efektivitu práce a znížiť dopady nedostatku pracovnej sily.

Nový prototyp vozidla pre prácu v baniach bol postavený na základe modelu Hilux. Automobil má slúžiť na prepravu dielov zariadení určených na prácu v bani a pre obsluhu iných vozidiel, ako sú napríklad nakladače či buldozéry. Auto bude vybavené mechanizmom riadenia automatizovanej jazdy značky Toyota a prispôsobené na prácu v rámci autonómneho dopravného systému (AHS) vytvoreného firmou Komatsu. Momentálne sa pick-up testuje v prevádzkach oboch spoločností a skúška v praxi je naplánovaná u jedného z potenciálnych zákazníkov na január 2024.

Komatsu má rozsiahle skúsenosti s implementáciou autonómnych technológií na miestach ťažby    nerastných surovín. Systém AHS bol prvýkrát použitý už v roku 2008. Počas 15 rokov na trhu táto technológia opakovane preukázala svoju bezpečnosť a účinnosť pri zvyšovaní efektivity práce. V súčasnosti sa používa vo viac ako 650 autonómnych nákladných vozidlách v 22 baniach na piatich kontinentoch.

Značky: