Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vydajú sa na cesty kalifornského mestečka Mountain View, kde budú rozvážať nákupy zákazníkom potravinového obchodného reťazca 7-Eleven. Ide o výsledok spolupráce obľúbeného reťazca predajní a startupu Nuro špecializovaného na technológie autonómnych vozidiel. Túto firmu podporila spoločnosť Toyota prostredníctvom investičného fondu Woven Capital.

Toyoty Prius, vybavené systémom autonómneho riadenia Nuro, budú vybavovať objednávky zadané cez aplikáciu v sieti obchodov s potravinami 7-Eleven. Spočiatku budú v autách  aj vodiči, ktorí budú dohliadať na fungovanie systému autonómneho riadenia.  V ďalšej etape projektu k vozovému parku pribudnú robotické vozidlá R2 vyvinuté spoločnosťou Nuro.

Tento servis bude k dispozícii obyvateľom Mountain View, kde má spoločnosť Nuro svoje sídlo. Podobný systém už zaviedli aj v meste Houston v Texase, kde zákazníkov pizzerie  Domino’s Pizza obsluhujú autonómne Priusy a R2.

Na verejných cestách Kalifornie

Nuro je prvým startupom v autonómnej doprave, ktorý získal súhlas od Kalifornského ministerstva motorových vozidiel na používanie automatizovaných vozidiel na obchodné účely na verejných komunikáciách. Súhlas udelil štátny úrad v decembri 2020. Dve ďalšie spoločnosti, Cruise a Waymo, získali takéto povolenia o niekoľko mesiacov neskôr, v septembri minulého roku.

Majitelia Nuro Dave Ferguson a Jiajun Zhu pracovali v programe Autonomous Car Program Google ešte predtým, ako začali s vlastným podnikaním, ktoré sa neskôr pretransformovalo na Waymo. Autonómne vozidlo R2 vyvinuté spoločnosťami Ferguson a Zhu už bolo testované v mnohých amerických mestách vrátane Houstonu, Texasu, Phoenixu, Arizony a Mountain View.

Toyota investuje do nových technológií

Nuro je prvou spoločnosťou, do ktorej Toyota investovala prostredníctvom fondu Woven Capital. Tento fond s hodnotou 800 miliónov dolárov bol založený v januári 2021 a pripojil sa k portfóliu spoločností skupiny Woven Planet, ktorá vznikla po transformácii výskumnej a vývojovej spoločnosti Toyota Research Institute-Advanced Development. Spolupráca so spoločnosťou Nuro je prvou zo série investícií do spoločností vyvíjajúcich inovatívne technológie a obchodné modely v oblasti mobility, automatizácie, umelej inteligencie, analýzy dát, sieťovej konektivity a inteligentných miest. Do amerického startupu okrem Toyoty investovali napr. Aj Google, SoftBank Group Corp, Vision Fund 1 a Kroger Co.

Štvrtá úroveň autonómie

Toyota realizuje svoj vlastný program autonómnych áut pod vedením Výskumného inštitútu Toyota, americkej výskumnej a vývojovej spoločnosti. Jeho tím využíva sériu autonómnych prototypov TRI-P4 založených na Lexuse LS na vývoj pokročilých asistenčných systémov vodiča Guardian a systému Chauffeur, ktoré predstavujú 4. úroveň autonómie.   Ďalším zaujímavým projektom Toyota Research Institute je autonómne driftové auto založené na Toyote GR Supra. Automobilka v Japonsku vyvíja autonómne vozidlá e-Palette určené pre viac osôb, ktorých modulárne interiéry umožňujú ich prispôsobenie na rôzne účely – od autobusov a vozidiel na prepravu osôb na invalidnom vozíku až po pojazdné butiky, food trucky a kancelárie.

Woven Group vznikla v roku 2021 po transformácii Toyota Research Institute – Advance Development, výskumnej a vývojovej spoločnosti existujúcej od roku 2018. Okrem autonómnych áut sa zaoberá aj službami mobility, robotikou, smart cities a umelou inteligenciou. Skupinu tvoria štyri spoločnosti, ktoré sa navzájom dopĺňajú: Woven Planet Holdings, Woven Core, Woven Alpha a Woven Capital.

Značky: