Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slováci sú už päť rokov kľúčovou vývojovou a výrobnou základňou medzinárodnej technologickej spoločnosti 3M pre oblasť ochrany pred pádom z výšky.

Capital Safety Group s 81 zamestnancami plní ako súčasť 3M divízie osobnej ochrany (PSD)  špeciálne požiadavky firiem z celého sveta, až 99 % vyrobených produktov putuje do zahraničia. V tejto oblasti patrí spoločnosť 3M medzi lídrov na trhu. Jej postroje a laná sa však používajú aj na Slovensku. Chránia nielen pracovníkov v priemysle a v stavebníctve, ale vďaka jej istiacemu systému si záujemcovia napríklad môžu pozrieť Bratislavu z výšky aj z vonkajšej strany reštaurácie UFO na Moste SNP v Bratislave.

„Divízia osobnej ochrany (PSD) je kľúčovou súčasťou riešení pre priemysel v 3M. Keďže požiadavky na ochranu voči pádu z výšky aj vďaka novým legislatívnym opatreniam neustále narastajú, bolo preto prirodzené, že 3M využilo v roku 2015 investičnú príležitosť a súčasťou jej portfólia sa stala aj banskobystrická  Capital Safety Group. Vďaka jej silnej reputácii v industriálnom segmente, talentovanému tímu zamestnancov a popredným značkám v ochrane voči pádu boli ideálnou voľbou 3M,hovorí Soňa Roventa-Hakszer, 3M Country Manager za Slovensko. V tejto sfére sa 3M stále snaží napredovať a rozširovať svoje portfólio aj o ďalšie kvalitné produkty a systémy.

Spoločnosť Capital Safety Group pôsobí  na slovenskom trhu už od roku 2007 a vyvíja a vyrába ochranné systémy pre situácie vyžadujúce istenie pred pádom z výšky. Do portfólia jej výrobkov patria tzv. „soft goods“ –  postroje, ktoré si výškový pracovník na seba oblečie, karabíny, tzv. „uchá“ – tlmiče pádu, laná absorbujúce pády, kotviace body a iné. Jednotlivé produkty nielenže spĺňajú vysoké nároky stavebných a priemyselných profesionálov, ale navyše sú aj ohľaduplné k životnému prostrediu – 80 % výroby predstavuje šitie, ktoré vytvára nízke emisie.

Ako plnohodnotná súčasť nielen výrobných, ale aj vývojových kapacít technologickej spoločnosti 3M, a to v celosvetovom meradle, má Capital Safety Group sebestačné in-house testovacie laboratórium, priamo v Banskej Bystrici, v ktorom pracuje 5 ľudí. Výrobky firmy zachraňujú životy výškových pracovníkov,  preto sa u nich netolerujú žiadne odchýlky. Ich vývoj je prísne sledovaný  a testovaný. „Našu najväčšiu pridanú hodnotu vidíme v tom, že  máme laboratórium s možnosťou špecifického testovania cez “ostrú hranu“, ktoré je v slovenských podmienkach jedinečné,“ vyjadril sa Ľudovít Kalafut, Plant Manager Capital Safety Group, 3M Personal Safety Division. Test „cez ostrú hranu“ umožňuje odskúšať pevnosť a odolnosť lana voči roztrhnutiu.  Keďže mnoho výškových pracovníkov vykonáva svoju robotu častokrát zo striech, ktoré majú ostrú hranu, je nevyhnutné, aby lano v prípade pádu vydržalo následný nápor vyvinutý práve cez ňu.

Prototypy všetkých výrobkov, či už vzišli z požiadaviek od zákazníkov pre konkrétny, väčšinou špecifický problém práce vo výškach, kde sériovo vyrábané produkty nie sú riešením, alebo z interného inovačného procesu, prechádzajú aj externým testom nezávislého dozorného orgánu.  Vo väčšine prípadov vo  VVUU v Ostrave.

„V súčasnosti  pracujeme na vývoji nového postroja, ktorému odborníci predpovedajú raketový úspech. V roku 2021 by sa podľa odhadov mal dokonca stať najpredávanejším postrojom v regióne Európy, Stredného východu a Ázie (EMEA),“ povedal Ľ. Kalafut.

Vďaka spojeniu Capital Safety Group s 3M sa zabezpečenie proti pádu z výšky vyrobené na Slovensku používa po celom svete. Až 90 % produktov, ktoré vyrobia, putuje do distribučných skladov 3M vo Francúzsku, Veľkej Británii a USA. Zvyšných 10 % ide priamo zákazníkom, prevažne do západnej Európy. Na Slovensku používajú osobné ochranné prostriedky patriace do portfólia 3M aj slovenské giganty v oceliarskom a chemickom priemysle.

Vďaka novým bezpečnostným reguláciám výrazne stúpol v roku 2020 dopyt po produktoch osobnej ochrany aj v Japonsku a výrobná kapacita 3M v Ázii ho nestíhala pokryť. Preto sa obrátili na banskobystrickú Capital Safety Group so špeciálnou objednávkou určenou práve pre japonský trh. V Banskej Bystrici vyvinuli a vyrobili viac ako 30 000 postrojov a lán a prispeli tak významným spôsobom k veľkému úspechu 3M postrojov v Japonsku. Za svoje úsilie získal tím z Capital Safety Group významné interné ocenenie 3M Golden Step Award.

Globálna akvizícia 3M priniesla do Banskej Bystrice aj ešte väčší dôraz na princípy zodpovedného podnikania, keďže podpora lokálnych komunít je súčasťou CSR stratégie tejto medzinárodnej technologickej spoločnosti. Minulý rok sa napríklad vďaka tomu vyčlenilo 11 000 EUR nadácii Svetielko nádeje pri Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. Zamestnanci 3M sú vo všeobecnosti aktívni v rámci lokálnej charity – organizujú zbierky oblečenia a jedla pre potrebných alebo chodia pravidelne darovať krv. Spoločnosť 3M takéto aktivity nielen podporuje, ale aj povzbudzuje svojich pracovníkov, aby v nich boli čo najaktívnejší. Pomoc lokálnym komunitám patrí medzi základné piliere ich firemnej kultúry.

Značky: