Nedávno sme písali o kontroverzii okolo hry Star Wars: Battlefront II. Napriek snahám vydavateľa EA problémy pokračujú a o hru sa začali zaujímať aj zákonodarcovia viacerých krajín.

Belgická komisia pre hry dospela k záveru, že tzv. „loot boxes“, špeciálne v štýle pay-2-win náhodných odmien, ako ich integroval Battlefront II, je hazard. Belgický minister spravodlivosti Keon Geens k tomu dodal: „Kombinácia peňazí a závislosti, špeciálne v mladom veku, je nebezpečná pre psychické zdravie dieťaťa.

Momentálne to vyzerá, že Belgičania smerujú k tomu, aby takéto praktiky vo videohrách zakázali – a to rovno na úrovni Európskej únie.

K celej problematike sa strhla politická debata vo viacerých krajinách. Špeciálne sa jedná o už spomínané Belgicko, Francúzsko, Veľkú Britániu, či USA. Hlavnou témou je otázka, či sa naozaj jedná o hazard, v tesnom závese za tým sa diskutuje o nutnosti regulovať takéto mechanizmy vo videohrách.

V neposlednom rade však celá táto situácia ovplyvnila aj investorov. Akcie EA sa prepadli o zhruba 8% a trhová hodnota firmy klesla o 3 miliardy dolárov. Navyše, predajnosť hry Battlefront II je slabšia, ako v prípade prvého dielu – pritom sa jedná o objektívne lepšiu hru, len poznačenú touto kontroverziou a zle nastavenými mechanizmami monetizácie. Hra sa nedostala ani do rebríčku 100 najpredávanejších hier roka na Amazone.

Zdroj: Tom’s Hardware, Gizmodo, Forbes

Chaos menom Battlefront II: Mikrotransakcie, Pay-2-Win, zlosť hráčov a intervencia zo strany Disney

Značky: