Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pády mostov, budov a zosuvy svahov.

Pri týchto udalostiach vznikajú obrovské materiálne škody a ohrozujú aj zdravie ľudí. Teraz majú majitelia a správcovia stavieb nový nástroj, ktorý pomáha predísť zrúteniu konštrukcií alebo zosuvom zeminy. Volá sa Statotest. Ide o kombináciu bezdrôtových senzorov a komunikačných jednotiek, ktoré sa pripevnia na konštrukciu a merajú uhly náklonu a vibrácie. Dáta sa automaticky odosielajú do cloudovej služby Microsoft Azure, kde sa spracovávajú, a systém generuje upozornenia na odchýlky od normálu. Správcovia stavieb sa vďaka tomu včas dozvedia, že je potrebné niekde zakročiť. Majú šancu zatvoriť most alebo evakuovať ľudí z rizikovej lokality.

Systém vyvinula Jablonecká firma Cotrex zaoberajúca sa dodávkami IT riešení potom, čo jej majiteľ Petr Klokočník videl v správach zábery spadnutého mosta v talianskom Janove, v ktorého troskách zahynulo 43 ľudí. Petr Klokočník sa začal zamýšľať nad tým, ako by sa dala statika stavieb dlhodobo, a hlavne sústavne monitorovať, aby sa podobné nešťastia opakovali čo najmenej. Spolu s kolegami vyskúšali niekoľko metód a nakoniec prišli na takú, ktorá jeho predstavy splnila. Statotest sa za posledné dva roky osvedčil v praxi a projekt ocenila aj porota Microsoft Awards za rok 2019. Dostal sa medzi tri najlepšie v kategórii Verejná správa a rozvoj moderného mesta.

Vďaka Statotestu je možné sledovať viac stavieb

Len v Českej republike sú tisíce problematických mostov a iných stavieb. Ich stav sa kontroluje, ale revízie sa vykonávajú vo veľkých intervaloch. Pokiaľ dôjde k zhoršeniu stavu konštrukcie náhle, nemusia sa o tom majitelia dozvedieť a nedokážu teda ani včas reagovať. Kontrolné merania sú navyše nákladné a ani počet odborníkov, ktorí môžu kontroly vykonávať, nie je neobmedzený. Statotest tu môže veľmi pomôcť. Konštrukcia sa osadí senzormi raz a pre sledovanie stavu stavby v čase nie je potrebné opakovať výjazdy. Senzory stavbu monitorujú 24 hodín, napríklad aj počas niekoľkých rokov. Meracie a komunikačné jednotky totiž obsahujú batérie s dlhou výdržou a na odosielanie dát im stačí len veľmi málo energie, pretože využívajú WAN siete s nízkou spotrebou.

Systém je tiež veľmi jednoduchý na montáž. Jednotky nepotrebujú na prepojenie a napájanie žiadne káble, jednoducho sa magnetom alebo lepidlom pripevnia ku konštrukcii. Celé je to rýchlejšie a lacnejšie ako súčasné spôsoby merania statiky. Napríklad obce alebo kraje tak získavajú možnosť kontrolovať viac mostov.

„Keď sme sa o systéme Statotest dozvedeli, rozhodli sme sa ho vyskúšať na niekoľkých cestných mostoch, napríklad na moste cez Smědu vo Frýdlante. Je to prvýkrát, čo máme možnosť priebežnej kontroly konštrukcií, a nielen pri povinných kontrolách alebo pri rekonštrukciách,“ objasňuje hlavný prínos technológie Jan Růžička, riaditeľ Krajskej správy ciest Libereckého kraja.

Snímače strážia Žižkovskú vežu aj vysielač Cukrák

Statotest okrem cestných mostov na severe Čiech monitoruje tiež veľmi využívanú lávku v Železnom Brode, ktorá už nie je v najlepšej kondícii. Vedenie mesta počíta s výstavbou novej lávky, lenže než sa zavŕši stavebné konanie a vyberie dodávateľ, je potrebné mať istotu, že je most pre peších stále dostatočne bezpečný. Statotest teda neustále sleduje, či sa stav lávky nezhoršuje, a prispieva k rozhodnutiu, kedy ju zavrieť.

Senzory Statotestu nájdeme aj na slávnom vysielači Ještěd. Merať výkyvy pevne stojaceho Ještědu síce nie je potrebné z hľadiska bezpečnosti, avšak získavajú sa tam cenné dáta o tom, ako funguje komunikačná jednotka v priestore, kde je silné rušenie elektromagnetickým poľom. Tieto informácie sa hodia na ďalších miestach – České Radiokomunikace totiž sledujú tiež výkyvy stredočeského vysielača Cukrák, pražskej Žižkovskej veže a vysielača na Petříne.

Zabezpečenie priemyselných a športových hál

Statotest vie prispieť k zvýšeniu bezpečnosti ľudí, ale aj ochrániť majetok. Hodí sa pri stavbách ciest alebo pri stavaní vysokých budov, skrátka všade, kde hrozí, že svah alebo oporná stena zavalí stroje alebo už hotovú prácu. Statotest tiež dáva možnosť zistiť príčiny nechcených zmien. Ak sa napríklad na stavbe nakloní stĺp o päť percent, dá sa z nameraných dát zistiť, že sa nakláňal postupne a že je teda problém v podloží, a ďalšia stavba sa tomu musí prispôsobiť. Môže sa však tiež ukázať, že k nakloneniu došlo náhle a že napríklad do stĺpa niekto narazil stavebným strojom. Jednotka Statotestu teda v podstate plní úlohu čiernej skrinky stavby.

Potenciál riešenia pre ochranu zdravia a majetku je ohromný. V Cotrexe aj naďalej systém zlepšujú. Nedávno vyvinuli významne presnejšie senzory, pomocou ktorých sa dajú sledovať aj výkyvy v stotinách milimetrov. Vývojári zároveň pracujú na zapojení prvkov umelej inteligencie Microsoft Azure Machine Learning Studio a Microsoft Azure Stream Analytics pre vyhodnocovanie dát.

„Presnejšie senzory nám umožňujú strážiť aj pohyby subtílnejších stavieb, ako sú výrobné a športové haly, napríklad pri zaťažení snehom,“ hovorí Petr Klokočník a teší ho, že jeho systém pomôže predísť podobným nešťastiam, ako bol pád strechy výstaviska v poľských Katoviciach, pri ktorom zomrelo sedem desiatok ľudí. „Som rád, že sme vyvinuli niečo zmysluplné, čo dokáže ochrániť majetok i ľudské životy,“ dodáva.

Značky: