Služba MasterPass prichádza na slovenský trh a ide o super bezpečný platobný systém. Prečo? Okrem iného aj práve preto, lebo eliminuje omyly na strane používateľa.

Ide o globálnu službu a ČSOB je prvou bankou na Slovensku, ktorá tento systém ponúka. Bežný používateľ nepotrebuje žiadne znalosti navyše. Postačí mu len základná gramotnosť v ovládaní smartfónu a inštalácii aplikácií. Na fungovanie je totiž potrebné si do telefónu nainštalovať jednu z dostupných digitálnych peňaženiek MasterPass. Aplikácie od MasterCard nájdete v iTunes aj Google Play obchodoch. Zariadenia s Windows Phone alebo Windows 10 Mobile zatiaľ nie sú podporované. Richard Walitza z MasterCard hovorí však o tom, že na túto platformu nezanevrú. Je to však ešte otázkou času, no časom je predpoklad, aby bola podporovaná aj táto platforma.

MaserPass-3

Platobné karty už nemusíte nosiť so sebou a napriek tomu môžete nimi platiť. Výhodou je, že u obchodníka nezostávajú žiadne údaje a nemá na ne dosah. Tým sa bezpečnosť ešte zvyšuje a neriskujete nevhodne zabezpečený e-shop, kde chcete nakúpiť.
Do aplikácie totiž môžete pridať nielen MasterCard kartu ale aj Visa a to pokojne poľskú alebo napríklad francúzsku. Na banke nezáleží a ide tak o skutočne univerzálnu aplikáciu a systém.

MaserPass-11

Vedeli ste, že:

  • platobnou kartou platíme najčastejšie v piatok,
  • priemerná výška sumy zaplatenej kartou ČSOB je 28 eur,
  • ľudia platia kartou najčastejšie za kozmetiku, lieky, jedlo v reštauráciách, oblečenie, benzín či naftu a za potraviny.

Zdroj: ČSOB

MaserPass-14

Služba MasterPass sa u obchodníkov, ktorí ju podporujú zobrazí ešte nad ostatnými možnosťami platby. Tento prvok tak neprehliadnete a zjednoduší aj orientáciu pri výbere platobného systému. Nie je to však len o platbách na internete. Počíta s a aplikovaním v predajniach IKEA na Slovensku a aktuálne MasterCard rokuje s ďalšími obchodnými partnermi. Okrem toho, mnohí poznáte nakupovanie cez QR kód, platenie faktúr načítaním čiarového kódu alebo napríklad cez bezkontaktné platby PayPass. ČSOB banka má vo svojej aplikácii Smartbanking skener čiarových kódov priamo integrovaný. Tento spôsob sme testovali a aktívne používame, funguje výborne.

Obchodníci, ktorí využívajú akceptáciu platobných kariet od ČSOB, majú službu aktivovanú automaticky.

MaserPass-8

Cieľom MasterCard je naučiť používateľov platiť cez SuperWallet, čiže peňaženku, kde budete mať evidované svoje fyzický karty. Údaje o nich budú uložené v telefóne a aplikácia je zabezpečená 6-miestnym PIN kódom a najnovšie podporou odtlačku prsta. Autorizácia sa tak ešte o niečo zjednoduší a zaplatiť tak napríklad za elektroniku, nábytok alebo cestovný lístok bude ešte jednoduchšie. Ide o spôsob bezpečného platenia tak, aby nebolo potrebné prepisovať akékoľvek údaje ručne. Či už z papiera alebo obrazovky monitora.

MaserPass-15

Branislav Straka, člena predstavenstva ČSOB, hovorí o tom, že je to krok v rámci inovácií banky pre svojich klientov. Tí nebudú platiť navyše žiadne poplatky za automaticky aktivovanú službu MasterPass.

Patrick Melioris, riaditeľ Odboru platobných kariet a hotovosti ČSOB, zároveň dodáva, že ide o veľmi bezpečnú digitálnu peňaženku, ktorá je vhodná nielen pre obchodníkov ale aj pre bežných používateľov. Platba na jedno kliknutie sa tak aj vďaka ČSOB ako pilotnej banke v tejto oblasti stáva realitou.

O tom, že je táto služba globálna svedčia aj výhody a spôsoby použitia. Môžete tak z jednej karty na druhú poslať peniaze, hoci aj do Japonska alebo do Austrálie.

MaserPass-18

Platenie v aplikácii umožní nastaviť, kde sa bude dať, ktorá karta použiť. Môžete tak vyhradiť kartu pre svoje dieťa a povoliť mu nákupy v reťazci rýchleho občerstvenia, nie však v obchode s elektronikou. No a samozrejme, stále platia limity pre vyčerpanú sumu za deň alebo v mesiaci.

Aplikácia umožní zadanie adresy, čiže pri objednávke tovaru domov nebudete musieť vykonávať ani tento krok. Rovnako tak je možné zadať fakturačnú adresu. No a v prípade potreby stále zostáva možnosť tieto údaje pre danú platbu zmeniť a uložiť na neskoršie použitie. V Českej Republike je už 4000 obchodníkov podporujúcich MasterPass.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.