Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Americký Poisťovací inštitút pre bezpečnosť cestnej premávky (IIHS) zverejnil kompletný zoznam modelov, ktoré v tomto roku získali tituly TOP SAFETY PICK a TOP SAFETY PICK +. Ide o najvyšší bezpečnostný štandard očakávaný odborníkmi z poisťovacích spoločností. Tieto ocenenia získalo 9 modelov Toyoty a 5 z Lexusu,  vrátane takmer všetkých kľúčových osobných áut a SUV-čiek oboch značiek.

Titul TOP SAFETY PICK sa udeľuje na základe viacerých kritérií. Na jeho získanie musí vozidlo dostať najvyššie hodnotenie Good vo všetkých šiestich nárazových testoch IIHS, ktoré zahŕňajú náraz s malým a stredným prekrytím, bočné nárazy, pevnosť strechy, opierky hlavy a sedadiel. Musia takisto preukázať účinnosť systémov pomáhajúcich predchádzať nehodám s autom idúcim v premávke pred vodičom a chodcom. Dostávajú zaň najvyššie hodnotenie Superior alebo Advanced. Vyžadujú sa tiež kvalitné svetlomety s hodnotením Good alebo Acceptable. Ak sú kvalitné svetlá ponúkané pre všetky stupne výbavy, získa model ešte vyššie hodnotenie TOP SAFETY PICK+.

 „Tituly TOP SAFETY PICK a TOP SAFETY PICK+ majú spotrebiteľom uľahčiť výber automobilov, ktoré im zaručia najlepšiu ochranu počas možnej nehody, vysoko kvalitné osvetlenie vozovky a účinné systémy proti kolízii. Výrobcovia reagovali na výzvu, ktorú sme pred nich postavili, a preto sa tento rok počet kvalitných a bezpečných automobilov dostupných na trhu značne zvýšil,“ uviedol  David Harkey, prezident  IIHS.  Podľa IIHS sa počet ocenených automobilov zvýšil zo 64 za rok 2020 na 90 v roku 2021.

Ocenenie pre všetky SUV-čka Toyoty

Titul TOP SAFETY PICK získali všetky SUV-čka Toyoty so samonosnou karosériou predávané na americkom trhu. K elitnej skupine najbezpečnejších vozidiel patria modely C-HR, RAV4, RAV4 Prime (Plug-in Hybrid) a Venza. Najväčšie a najnovšie SUV-čko Highlander bolo navyše ocenené aj titulom TOP SAFETY PICK+.

Bezpečné osobné a rodinné modely Toyoty

Corolla Sedan aj Hatchback, dva modely najpopulárnejšieho automobilu na svete, splnili požiadavky na titul TOP SAFETY PICK. Sedan Camry strednej veľkosti získal dokonca ocenenie TOP SAFETY PICK+. Je zaujímavé, že na zozname sa tento rok objavila kategória minivanov, ktorá doteraz chýbala. Prísne štandardy IIHS splnili iba dva modely tejto triedy – Toyota Sienna a Honda Odyssey.

Kľúčové modely  Lexusu spĺňajú najvyššie požiadavky

Rovnako ako v prípade Toyoty sú na zozname najbezpečnejších modelov aj všetky SUV-čka Lexusu so samonosnou konštrukciou. Stredne veľký  NX bol ocenený titulom TOP SAFETY PICK+, zatiaľ čo kompaktný UX a veľký RX získali TOP SAFETY PICK. Ocenenie s plusom si zaslúžili aj dva kľúčové sedany luxusnej značky  – IS a ES.

Bezpečnostné systémy Toyoty a Lexusu prevyšujú kritériá IIHS

Rozsah testovania automobilov je veľmi široký a každoročne sa aktualizuje na základe príčin a priebehu skutočných nehôd. Veľmi dôležité je aj to, že IIHS testuje účinnosť predných svetlometov a systémov predchádzania kolíziám s automobilmi aj chodcami.

Zároveň však hodnotiace kritériá IIHS nezohľadňujú obrovský pokrok, aký sa dosahuje vo vývoji systémov aktívnej bezpečnosti pokiaľ ide o rôznorodosť život ohrozujúcich situácií, ktorým tieto systémy vedia predchádzať. Úroveň bezpečnostných parametrov modelov Toyoty a Lexusu výrazne presahuje rámec testovania inštitútu IIHS.

Toyota Safety Sense

Systém Toyota Safety Sense je dostupný vo všetkých modeloch japonskej automobilky v USA aj Európe.  Druhá generácia bezpečnostného balíka ponúkaná v Corolle, C-HR či RAV4, obsahuje vyššiu verziu prednárazového bezpečnostného systému, ktorý pomáha predchádzať kolízii s vozidlami v premávke pred vodičom, chodcami alebo cyklistami (Pre-Collision System – PCS), adaptívny tempomat  (Adaptive Cruise Control – ACC), systém výstrahy pri zmene jazdného pruhu (Lane Departure Alert – LDA), asistenta rozpoznávania dopravných značiek (Road Sign Assist – RSA) a automatické diaľkové svetlá (Automatic High Beam, AHB), ktoré plynulo prepínajú medzi diaľkovými a stretávacími na základe detekcie svetlometov protiidúcich vozidiel a koncových svetiel áut idúcich vpredu. Táto zostava môže byť rozšírená o inteligentný adaptívny tempomat (Intelligent Adaptive Cruiser Control – IACC), ktorý so súhlasom šoféra prispôsobuje rýchlosť vozidla platným obmedzeniam a udržiava ho uprostred jazdného pruhu, a to aj v miernych zákrutách alebo  dopravnej zápche.

Najnovšie modely Yaris a Highlander sú vybavené ešte pokročilejšou generáciou TSS 2.5, vylepšenou o systém predchádzania kolíziám na križovatkách, ktorý pri odbočovaní zistí riziko nárazu s protiidúcimi vozidlami alebo chodcami.

Lexus Safety System +

Lexus Safety System + 2.5 obsahuje všetko čo jeho predchodca a navyše Emergency Steering Assist (ESA), ktorý bezpečne riadi auto okolo prekážky bez opustenia jazdného pruhu alebo s minimálnym prejazdom trate. Ďalej zahŕňa radar Dynamic Cruise Control obohatený o funkciu regulácie kontroly rýchlosti v oblúku. Asistent udržiavania vozidla v jazdnom pruhu (Lane Tracing Assist) bol vylepšený technológiami umelej inteligencie (AI), ktoré rozširujú rozsah podpory.

Pokiaľ ide o kvalitu svetiel, ktoré IIHS kontroluje mimoriadne starostlivo, Lexus sa môže pochváliť technológiou BladeScan™. Ide o pokročilý systém adaptívneho prepínania diaľkových svetiel, pri ktorom svetlo vyžarované LED diódami dopadá na rýchlo sa otáčajúce zrkadlo a umožňuje ovládať svetelný lúč tak, aby tzv. dlhé svetlá nesvietili v smere oproti prichádzajúceho auta a pritom stále rovnomerne osvetľovali cestu pred automobilom aj okraj vozovky. Vďaka tomu môže vodič včas spozorovať chodcov a dopravné značky bez toho, aby oslňoval ostatných šoférov.

Značky: