Na trhu existuje množstvo bezpečnostných kamier. Väčšina z nich je určená na bežné používanie a dokáže detegovať pohybujúci sa objekt. Upozorní vás na pohyb a obvykle to postačuje, pretože viete, že niečo nie je v poriadku. Funkcionalita bezpečnostných kamier však môže byť aj na vyššej úrovni.

Čo by ste povedali na unikátnu bezpečnostnú kameru, ktorej úlohou je detegovať oheň? Možno sa pýtate, aký to má zmysel, keď máme požiarne alarmy. Áno, v domácnosti takúto technológiu asi nevyužijete, avšak kamera na rozpoznanie ohňa nie je určená pre koncových spotrebiteľov, ale do výrobných hál či vysokorizikových prostredí, ako sú napr. tunelové rúry v rámci dopravy.

Kameru, ktorá dokáže detegovať oheň, vyvinula spoločnosť Bosch a je jediná spoločnosť na svete, ktorá získala VdS certifikáciu. Tá potvrdzuje, že technológia na detekciu ohňa a dymu funguje spoľahlivo a s minimom falošných poplachov. Riešenie sa nazýva AVIOTEC IP starlight 8000 a oheň dokáže spoľahlivo detegovať už v priebehu 10 sekúnd. V prípade dymu je to približne 21 sekúnd. V oboch prípadoch je to však niekoľkonásobne rýchlejšie v porovnaní s tradičným požiarnym alarmom, ktorý vzhľadom na vysoké stropy v priestoroch výrobných hál zachytí požiar oveľa neskôr.

AVIOTEC IP starlight 8000 predstavuje kombináciu kamery, ktorá v reálnom čase sníma okolie a hľadá prípadný požiar a zabudovaného softvéru, ktorý je navrhnutý na spracovanie obrazu. Inteligentné algoritmy berú do úvahy parametre ohňa, ako je farba, jeho pohyb, tvar či svetelnosť a na ich základe dokážu spoľahlivo rozpoznať oheň.

Bezpečnostná kamera umožňuje nastaviť si, aký veľký oheň sa má detegovať a koľko sekúnd má trvať overenie, či ide o skutočný oheň. Kamera totiž v prípade detekcie ohňa pár sekúnd preveruje, či nejde o planý poplach a až následne vás upozorní na vzniknutý problém. Priamo v kamere sú umiestnené kontakty, AVIOTEC v prípade poplachu vyšle signál do systému požiarneho alarmu alebo do iného systému, ktorý si zadefinujete. Algoritmy sú rovnakým spôsobom prispôsobené aj na detekciu dymu, pričom Bosch dokázal zabezpečiť úspešnú detekciu dymu nielen vo vertikálnom smere, ale aj horizontálnom.

Základom kamery je 1/1,8“ CMOS senzor s rozlíšením 6,1 Mpx. AVIOTEC sníma svoje okolie vo Full HD rozlíšení a vďaka tomu, že spracovanie obrazu na detekciu ohňa či dymu prebieha priamo v zariadení, nevyžaduje k svojmu fungovaniu servery či počítače, ktoré by dáta spracovávali. Kamera teda na svoje fungovanie potrebuje iba napájanie. Umožňuje však pripojenie do existujúceho kamerového systému vďaka štandardu ONVIF.

Bosch v súčasnej dobe pracuje na projektoch pre inštaláciu technológie AVIOTEC do vysokorizikových prostredí, ako sú tunelové rúry v rámci dopravy.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit