Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Canon Europe vydáva nový ovládač pre svoje tri PTZ kamery CR-N300, CR-N500 a CR-X300.

Vďaka nemu bude možné streamovať videokonferencie a obraz prostredníctvom PC ako cez webkameru. Tri PTZ kamery značky Canon s kvalitou obrazu 4K a univerzálnou IP kompatibilitou tak môžu ľahko slúžiť na komunikáciu na diaľku v oblasti školstva, firemnom prostredí či kultúre. Pandémia bola katalyzátorom požiadaviek na videokonferencie a streamovanie, pričom stále viac inštitúcií požaduje vysoko kvalitné riešenia pre živý prenos videa, ktoré je možné implementovať ľahšie ako predtým. Spoločnosť Canon navyše pri kamerách CR-N300 a CR-N500 zavádza podporu dvoch nových protokolov – SRT[1] a FreeD[2] – ktoré umožňujú bezproblémovú integráciu do jednoduchých a cenovo výhodných riešení pre VR a AR produkciu, rovnako ako vysoko kvalitné streamovanie s minimálnou latenciou.

Bezproblémová integrácia a zjednodušené pracovné postupy

Ovládač webových kamier efektívne pripája vzdialené PTZ kamery Canon k počítačom vybaveným operačným systémom Windows a sprostredkováva im funkcie webovej kamery pre vysoko kvalitné živé vysielanie. PTZ kamery je možné ďalej integrovať s aplikáciami, ako je Microsoft Teams, Skype alebo Zoom – ideálne riešenie pre hybridné schôdzky. Kamery sú vhodné aj pre vzdelávacie inštitúcie a je možné ich použiť pre živé vysielanie prednášok cez Panopto spolu s aplikáciami Lecture Capture pre záznam a streamovanie videa.

Softvér zjednodušuje realizáciu živého vysielania tým, že automaticky rozpoznáva všetky PTZ kamery Canon v rovnakej sieti ako používateľov počítač, čo umožňuje jednoduché nastavenie a okamžité sprevádzkovanie prenosu. Zaregistrovať a používať je možné až päť kamier súčasne – ideálne riešenie pre situácie, kedy je potrebných viac uhlov pohľadu alebo kamier v rôznych miestnostiach, napríklad pri divadelných predstaveniach alebo pri prednáškach s ukážkami.

Ovládač webovej kamery ponúka vynikajúcu kvalitu obrazu a flexibilitu. Pri použití pripojenia LAN môžu používatelia vykonávať videokonferencie až v rozlíšení 4K 30p a naplno tak využiť schopnosti kamier bez obmedzenia vzdialeností, na akú sa často naráža pri pripojení cez USB. Kamery je možné teda flexibilne umiestniť do požadovaných pozícií. Vďaka možnosti pripojenia káblom na vzdialenosť 100 m aj ďalej je pripojenie LAN vhodné pre rozľahlé priestory, kde musí byť PTZ kamera viac vzdialená od pripojeného počítača.

Dva nové protokoly: SRT a FreeD

CR-N500 aj CR-N300 budú podporovať dva nové protokoly[3]. Po stiahnutí umožňuje protokol FreeD zasielať na spracovanie dáta o pozícii a nastavení kamery vrátane informácií, ako je zoom, zaostrenie, clona a náklon, bez potreby ďalšieho sledovacieho zariadenia. To umožňuje vysielateľom a organizátorom akcií ľahko začleniť PTZ kamery do tvorby rozšírenej a virtuálnej reality (AR/VR) a poskytovať špičkový „virtuálny“ obsah. Pri práci so zeleným plátnom (v prípade správ, počasia, športu i živých udalostí) softvér umožňuje ľahko spájať skutočné zábery s počítačovou grafikou.

Secure Reliable Transport (SRT) je protokol na prenos videa uznávaný v oblasti vzdialenej produkcie. Vyznačuje sa vysoko bezpečným šifrovaním video dát a spoľahlivým prenosom videa. Protokol zaisťuje spoľahlivosť a stabilitu pomocou mechanizmu opätovného prenosu/obnovy stratených paketov a stabilného prenosu vysoko kvalitného videa s nízkou latenciou – a to aj v prostredí s nestabilnými prenosovými rýchlosťami – vďaka monitorovaniu podmienok siete a vysoko adaptabilnému systému riadenia vyrovnávacej pamäte. Spolu s NDI® | HX[4] je široko používaný na vzdialenú produkciu vysielania.

Nové protokoly budú k dispozícii ku stiahnutiu od augusta 2022. Ďalšie informácie o ovládači webovej kamery PTZ a jeho dostupnosti nájdete na stránkach:

https://www.canon.sk/support/

Hlavné funkcie a vlastnosti nového ovládača pre PTZ kamery:

  • Jednoduché nastavenie PTZ kamery pre platformy pre streamovanie videa
  • Automatická detekcia kamery
  • Je možné zaregistrovať až päť kamier
  • Výstup 4K – až 4K 30p
  • Možnosť pripojenia na veľkú vzdialenosť vďaka konektivite LAN
  • Kompatibilný s OS Windows

[1] Protokol SRT pre prenos videa pôvodne kódovaný a poskytnutý ako otvorený protokol spoločností Haivision a podporovaný prostredníctvom SRT Alliance.

[2] Protokol, ktorý je používaný predovšetkým vo virtuálnych štúdiách pre prenos informácií o potrebe fotoaparátu.

[3] Protokoly budú k dispozícii na stiahnutie v auguste 2022.

[4] NDI je ochranná známka spoločnosti NewTek, Inc. v USA a ďalších krajinách.

Značky: