Intel otvoril filmové štúdio pre tvorbu tzv. volometrického videa.

Nástup nových technológií umožňuje vznik nových formátov obsahu. V posledných rokoch to môžete najlepšie vidieť na 360° videách a fotkách, ktoré idú ruka v ruke s rastúcou popularitou virtuálnej reality. Tento trend si nenechal ujsť ani Intel a rozhodol sa výrazne investovať do nových formátov. Aktuálne napr. streamuje vybrané športové udalosti vo virtuálnej realite, pričom si vo VR budete môcť pozrieť aj tohtoročné zimné olympijské hry.

Virtuálnou realitou to však nekončí. Intel na výstave CES v Las Vegas oznámil, že otvoril nové filmové štúdio v Los Angeles pre tvorbu tzv. volometrického videa. Na ploche 930 m2 sa nachádzajú kamery a ďalšie vybavenie, ktoré umožňuje zaznamenať všetko dianie na scéne v rámci jediného záznamu. V praxi to znamená, že scénu stačí raz natočiť a získate volometrické video, ktoré obsahuje obrovské množstvo informácií, umožní vám zvoliť si ľubovoľné miesto natočenej scény, presunúť sa naň a sledovať dianie v 360 stupňoch. Ako to funguje v praxi prezentuje priložené video.

Volometrické video je výborný pracovný nástroj na tvorbu obsahu pre virtuálnu či rozšírenú realitu. Zároveň ide o pokročilý nástroj aj pre filmových tvorcov, ktorí môžu efektívnejšie tvoriť špeciálne efekty. Jednotlivé scény totiž netreba snímať viackrát za sebou, resp. pomocou viacerých samostatných kamier. Stačí vytvoriť iba jeden výborný záber a ten následne upravovať v post-produkcii podľa potreby. Je zrejmé, že volometrické video je kvôli množstvu informácií dátovo náročné riešenie a aj preto je pár kilometrov od filmového štúdia Intelu postavená serverovňa, do ktorej putujú zo štúdia dáta rýchlosťou 6 terabytov za minútu.

Intel oznámil na CESe spoluprácu so spoločnosťou Paramount Pictures, ktorá bude nové technológie využívať vo svojich filmoch, resp. na ich propagáciu.

Prečítajte si aj:

CES 2018: Olympijské hry v Pjongčangu budú vysielané aj vo virtuálnej realite (VIDEO)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit