Na digitálnej výstave CES predstavila spoločnosť TCL aj nové smartfóny. Urobila to mimo svojej hlavnej tlačovej konferencie, tak trochu v tichosti.

Len pripomeňme, že počas výstavy IFA v Berlíne sme v minulom roku videli modely z rodiny TCL 10, ktoré majú veľmi dobrý pomery výkon/cena. Ponuka zahrňuje aj model 10 5G. Je to logický krok, táto sieť sa veľmi rýchlo rozširuje a telefóny s týmto komunikačným modulom sa cenovo začínajú približovať k strednej triede.

Na okrem toho TCL uviedlo aj tablet, Tab10 MAX 4G, hodinky MOVE TIME FamilyWatch a TWS slúchadlá MOVE Audio S20. Celá udalosť sa niesla pod názvom Display Greatness, čo už navodzuje hlavné zameranie týchto produktov – kvalita displeja.

Ešte pripomeňme, že TCL dlhodobo sledujeme aj z toho dôvodu, že ide o dôležitého výrobcu v oblasti ohýbateľných displejov a tieto ponúka aj pre iných výrobcov. Výrobca odhalil smartfónový prototyp TCL C50T. Rolovateľný displej by po premietnutí do smartfónu mohol vyzerať takto:

Výrobca však v tejto chvíli neukázal finálny koncept. Teda na prezentácii bolo zariadenie, ktoré vyzeralo ako smartfón a displej sa z neho vysúval, niečo podobné ako „slidery“ v minulosti, avšak tu ste mali všetko ako jeden displej, nie dva oddelene bloky. Toto by sa určite ujalo a bolo by to riešenie ako zmenšiť veľké telefóny, zároveň ale neprísť o veľkú obrazovku na sledovanie filmov alebo prácu.

Displej v predstavenom smartfóne TCL 10 5G  využíva technológiu NXT Vision. Je to spoločná technológia, ktorá prináša zvýšenie vizuálneho efektu ale aj ochranu zraku a ďalšie vlastnosti. Inteligencia zabudovaná do tohto displeja potom dokáže zariadiť zobrazenie presných farieb, výborný kontrast a poradí si aj s HDR formátom.

Nás zaujala hlavne prepracovaná ochrana zraku, čo je v dobe koronakrízy dosť dôležitá vlastnosť. Hlavne deti teraz sledujú displeje oveľa častejšie ako predtým a ich zrak môže byť takto poškodený. TCL pritom v novom smartfóne a aj v tablete používa adaptívny displej, ktorý automaticky zníži vyžarovanie moderného svetla pri čítaní v noci a zabezpečí optimálnu intenzitu svetla.

Medzi ďalšími vlastnosťami nových displejov je aj Multi-Screen collboration. Je to spolupráca telefónu a televízora, ktorá umožňuje bezdrôtové zrkadlenie obrazu z telefónu na veľkom displeji v televízore. TCL to pritom dokáže nielen pri spoluprácu v rámci jednej značky, ale podporuje televízory širokého spektra výrobcov televízorov. Okrem zrkadlenia displeja na celej ploche displeja televízora podporuje aj premietanie displeja na plochu televízora v rozdelenej podobe (Multiview).

Takúto spoluprácu TCL zavádza aj medzi telefónom a (Android) tabletom. Je to celkom dobrá funkcia hlavne na prenos obrázkov medzi smartfónom a ďalším zariadením a také doplnenie (TCL) ekosystému na vyššiu úroveň.

Na CESe predstavila firma TCL novinky z rodiny 20: konkrétne je to model TCL 20 SE, 20 5G, 20 Pro 5G, 20L a 20S.

TCL 20 5G a TCL 20 SE

TCL 20 5G a TCL 20 SE

TCL 20 5G je hlavnou hviezdou mobilného portfólia z ponuky tejto firmy na začiatok roka 2021. Obsahuje displej s uhlopriečkou 6,67 palca s malým „priestrelom“ na selfie kameru. Používa platformu Qualcomm 5G a je to rýchly, výkonný a rozmerovo aj veľký telefón. V zadnej časti je 48 Mpx trojitá kamera s podporou umelej inteligencie. Cena tohto telefónu je 299 eur, je už dostupný na trhu.

TCL 20 5G

TCL 20 5G

Ešte väčší je TCL 20 SE, má totiž uhlopriečku 6,82 palcov. TCL ako správna čínska značka (v skutočnosti je centrála v Hongkongu) neplánuje vyrábať smartfóny v kategórii pod 6 palcov. Domáci trh to akosi nepotrebuje. TCL 20 SE je teda niečo ako mobilné kino, je to zariadenie zrodené pre zábavu. Práve tu sa využijú skúsenosti TCL s produkciou kvalitných displejov. Aj TCL 10 SE používa fotoaparáty s umelou inteligenciou. Batéria v tomto telefóne vydrží na 154 hodín prehrávania hudby, 17 hodín prehrávania videa, 20 hodín surfovania webu s 4G sieti a stále môžete nabíjať aj kamarátov smartfón cez OTG prepojenie. Cena tohto telefónu je 149 eur, na trhu sa objaví do konca januára.

TCL 20 SE

TCL 20 SE

Nasleduje tablet TCL TAB10S, ktorý obsahuje displej s podporou NXT Paper. Ten zaisťuje adaptívnu ochranu očí, je to niečo ako kombinácia papiera a displeja. Nevýhoda je, že v úplne tme na displeji nevidíte nič, na dobré čítanie údajov však stačí aj minimum svetla. Tento displej nebliká a ani negeneruje modré svetlo. Účinnú ochranu zraku potvrdilo aj nemecké certifikačné pracovisko.

Tablet s týmto displejom s uhlopriečkou 10 palcov váži len 316 gramov a jeho hrúbka je 7,4 mm. V súčasnej dobe sa dobre uplatní pri výučbe aj pri zábave. Súčasťou výbavy je obal s mechanickou klávesnicou, 8-jadrový procesor a kresliace pero.  Batéria má kapacitu 8000 mAh a zvoliť si môžete aj výbavu so 4G pripojením na internet. Na trhu sa objaví v apríli, so 4G modulom bude stáť 349 eur, čisto Wi-Fi vyhotovenie bude za 199 eur.

Tablet TCL TAB10S

Tablet TCL TAB10S

Nasledovalo predstavenie TWS slúchadiel MOVIEAUDIO S600 s orientáciou na kvalitu zvuku. Obsahujú trojicu mikrofónov a majú aj potlačenie okolitého hluku. Na trhu sa objavia vo februári a to za cenu 149 eur. TCL tiež uviedlo inteligentný prívesok pre psa MOVETRACK. Ten odoláva vode, drsnému zaobchádzaniu, párovanie je jednoduché vďaka QR kódu a pohyb zvieraťa môžete sledovať pohodlne na mape. Jeho cena je 99 eur.

Inteligentný prívesok pre psa TCL MOVETRACK

Inteligentný prívesok pre psa TCL MOVETRACK

Na záver sme videli vylepšenú verziu okuliarov WEARABLE DISPLAY. Využijú ich cestovatelia, ale sú vhodné aj na doma pri sledovaní zábavy. Nerušíte pritom svoje okolie a stále máte istý prehľad o tom, čo sa deje okolo vás. Sú ľahké na nosenie, pričom vytvárajú pred vašimi očami displej odpovedajúci uhlopriečke až 140 palcov. Používa dva OLED displeje s rozlíšením FullHD a dokážu vytvoriť aj efektný 3D obraz. Cenu výrobcazatiaľ neuviedol.

Okuliare na sledovanie zábavy od firmy TCL

Okuliare na sledovanie zábavy od firmy TCL

Celé predstavenie končilo sloganom – A to sme len začali. O firme TCL budeme ešte veľa počuť.

Na článku spolupracoval Michal Reiter

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.