Má oveľa viac výkonu.

Intel Compute Stick sme si v redakcii obľúbili. Áno, počítač mal obmedzený výkon a svojim zameraním sa hodil na nenáročnú kancelársku prácu, sledovanie videa a prezeranie internetu. To však viacerým používateľom postačuje a pokiaľ vyriešili druhý problém – obmedzenú výbavu portov a menšie úložisko – získali použiteľné zariadenie.

Druhá generácia má veľmi podobný dizajn ako predchodca. Počítač pripomína prerastený USB kľúč, avšak je vybavený HDMI koncovkou. Na tele nájdete jeden USB 2.0 a jeden USB 3.0 port. Nechýba čítačka microSD kariet a napájací Micro USB port. Oproti prvej generácii tak dostanete o jeden plnohodnotný USB port navyše.

Novinkou je, že počítač bude dostupný v troch konfiguráciách. Základná verzia ponúkne výkonnejší procesor Intel Atom ako jeho predchodca. K dispozícii bude takisto verzia s Intel Core m3 a m5 a v tomto prípade už možno hovoriť o výbornom výkone. Intel Core m3 ponúka aj Microsoft Surface Pro 4, ktorý sme v redakcii testovali a výkonnostne je zrovnateľný s notebookom strednej triedy. Vylepšenia sa dočkal aj Wi-Fi modul, podporuje dual-band routery. Problémom však aj naďalej ostáva iba 32 GB úložisko a 2 GB operačná pamäť pre verziu s Intel Atom. Compute Stick s Intel Core m bude mať 64 GB úložisko a 4 GB RAM. Bude však bez USB 2.0 portu.

Základná verzia s procesorom Intel Atom bude stáť 159 dolárov. Konfigurácie s Intel Core m3 a m5 sú o poznanie drahšie – 399, resp. 499 dolárov. Intel Compute Stick druhej generácie bude dostupný vo februári, cenu pre Európu nepoznáme.

Intel sa bude chcieť s Compute Stickom presadiť aj v podnikovom prostredí

Intel sa bude chcieť s Compute Stickom presadiť aj v podnikovom prostredí

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit