Tento úctyhodný úspech má na svedomí tím piatich študentov z pražskej ČVUT, pod vedením Jana Šedivého

Ing. Jan Šedivý, CSc. je manažér katedry kybernetiky na elektrotechnickej fakulte ČVUT. V minulosti pôsobil aj v spoločnostiach Google a IBM, kde viedol rôzne výskumné tímy. Tieto skúsenosti sú dobrým základom a výsledky na seba nenechali dlho čakať.

Kompletný tím – Alquist (zdroj: Alquistai.com)

Súťaž o najlepšieho chatbota – The Alexa Prize organizuje Amazon, ktorý chce, aby bola jeho virtuálna asistentka Alexa ešte lepšia, múdrejšia a dokázala s používateľmi plynulo a bez problémov konverzovať na rôzne témy. Do tejto súťaže sa prihlásila celosvetová špička z najlepších univerzít ako napr. Princeton University, Carnegie Mellon University, Berkeley, University of California, ale aj Harvard. Medzi touto prestížou sa objavilo aj niekoľko európskych univerzít, pričom nechýbala pražská ČVUT s tímom Alquist.

„Chatbot Alquist je pomenovaný podľa postavy staviteľa z Čapkového diela R.U.R.

Súťaž je „jednoduchá“ – Každý tím musí naprogramovať chatbota pre Amazon Echo (alebo iné kompatibilné zariadenie), ktorý bude s človekom prirodzene konverzovať po dobu 20 minút. Konverzácia môže byť takmer o čomkoľvek, ale v anglickom jazyku. Koho chatbot to vo finále dokáže, ten získa finančnú odmenu – 2,5 milióna amerických dolárov.

O výsledku rozhodovali z časti aj bežní používatelia, ktorí mohli s chatbotom konverzovať na základe povelu – „Alexa, let’s chat“. Po ukončení konverzácie ju ohodnotili hviezdičkami. Kompletné hodnotenie malo/má nasledujúci postup:

  • Hodnotenie od používateľov
  • Hodnotenie od porotcov Amazonu
  • Hĺbka a rozsah pokrytých tém
  • Primeranosť a presnosť odpovedí
  • Vedecká hodnota stanovená obsahom odborného dokumentu

Po státisícoch konverzácií s chatbotmi dosiahol najvyššie skóre Alquist, teda bot z ČVUT. Druhým v poradí bol bot – Sounding Board (Washington University – Seattle) a tretím – What’s Up (Heriot-Watt University Scotland). Tieto tri univerzity postúpili do jesenného finále. Amazon v tlačovej správe uviedol, že tieto tri tímy sa od prvého štartu súťaže (8.máj 2017) zlepšili v priemere o 27%.

Ing. Jan Šedivý, CSc. uviedol – „Je to pre nás obrovský úspech, nakoľko sa do súťaže prihlásilo viac než sto univerzitných tímov z celého sveta.“ Celé to začalo na jar tohoto roku, kedy český tím Alquist postúpil do dvanásťčlenného finále, pričom dostal od Amazonu štipendium 100-tisíc amerických dolárov. Štipendium pomohlo udržať tím pohromade a v plnom sústredení na vývoj chatbota Alquist. Jeho vývoj trval trištvrte roka, pričom ešte stále nie je koniec. Do finále zostávajú necelé tri mesiace a na Alquistovi treba ešte zapracovať, aby bol schopný bežnej konverzácie po dobu 20 minút. Najväčšou nevýhodou je pre českých vývojárov jazyk. Chatbot Alquist musí komunikovať v angličtine, čo nie materinský jazyk vývojárov. Podobnú nevýhodu má už len tím z Talianska. Je úctyhodné, že aj napriek tomuto „hendikepu“ je český tím tak úspešný.

Samotné finále, resp. oznámenie víťaza prebehne na konferencii Amazonu – re:INVENT v Las Vegas (27. novembra až 1. decembra). Víťazný tím získa prestíž, možnosť ďalšieho vývoja pre Amazon a slušnú odmenu v hodnote 2,5 milióna USD.

Zdroj: Amazon / Forbes

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE