Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Woven Capital, nový investičný fond Toyoty, si vybral prvý projekt – spoločnosť Nuro, ktorá vyvinula inovatívne autonómne vozidlá špecializované na doručovanie tovaru individuálnym príjemcom.  V preklade to znamená, že tieto autá by už onedlho mohli nahradiť miestnych kuriérov.

Toyota len nedávno založila Woven Capital, fond s hodnotou 800 miliónov dolárov, ako súčasť novovytvorenej skupiny Woven Group, ktorá sa sústreďuje na technológie budúcnosti.  Fond sa špecializuje na podporu start-upov, ktorých vízie majú potenciál komercializácie. Ako prvé kúpil Woven Capital podiely spoločnosti Nuro. Získaný kapitál použijú na vývoj sériových automobilov, ktoré zmenia trh lokálneho doručovania. Vozidlá sú plne autonómne a bez posádky. Môžu doručiť nákupy, jedlo z okolitých reštaurácií v rámci donáškovej služby alebo lieky z blízkych obchodov. Urobia to rýchlo, lacno a bezpečne. Spoločnosť už nadviazala spoluprácu so spoločnosťami Kroger, Domino’s, Walmart a CVS.

Woven Capital založila Toyota v januári 2021 ako investičnú zložku Woven Planet Group, ktorá vznikla po transformácii spoločnosti pre výskum a vývoj Toyota Research Institute – Advanced Development.  Spolupráca s Nuro je prvou zo série investícií do spoločností, ktoré vyvíjajú inovatívne technológie a obchodné modely v oblasti mobility, automatizácie, umelej inteligencie, analýzy údajov sieťového pripojenia a inteligentných miest.

„Tím Nuro dokázal, že je lídrom autonómnych vozidiel pre miestnu distribúciu zásielok. Vďaka vynikajúcej technológii a rozsiahlej spolupráci s najväčšími americkými značkami prinesú revolúciu do fungovania miestneho obchodu. V postpandemickom svete je Nuro doslova predurčené na úspech. Zákazníci budú potrebovať rýchle a pre klienta bezpečné spôsoby dodávky. Profil tejto firmy dokonale zapadá do vízie  mobility, akú rozvíja a podporuje Woven Planet Group,“ vyjadril sa George Kellerman, výkonný riaditeľ Woven Capital.

„Investičný fond sa zameriava na bezpečnú mobilitu a nové technológie, a navyše ho založila spoločnosť Toyota. Vďaka tomu je to pre nás  ideálny partner. Tím Woven Capital chápe a oceňuje našu prácu na funkčných autonómnych vozidlách na prepravu zásielok. S ich podporou bude pre nás jednoduchšie spoluvytvárať budúcnosť mobility a zlepšovať kvalitu života ľudí,“ dodal  Dave Ferguson, prezident a spoluzakladateľ Nuro.

Značky: