Na našom webe aj v magazíne píšeme desiatky článkov o tom, aké hrozby na nás číhajú v digitálnom svete.

Robiť osvetu a zvyšovať povedomie o tom, že internet nie je iba miestom, kde si posielame srdiečka a lajky je veru nevyhnutné.

Mnoho používateľov začne však digitálnu bezpečnosť riešiť až v hodine dvanástej, keď sa im niekto nabúra do ich účtu na Facebooku, alebo keď niekto rozpošle ich súkromné informácie či fotografie ich priateľom. Alebo v krajnom prípade, keď ich stalker sleduje pred prácou, domom či školou. Nehovorím o žiadnych nepredstaviteľných situáciách, ktoré vídame iba v sci-fi seriáloch.

S podobnými situáciami a s prosbami o ich riešenie sa na nás čitatelia obracajú každodenne. V prvom rade si vždy zapamätajte, že aj najlepší bezpečnostný softvér vás ochráni iba do istej miery. Vždy potom musíte aplikovať svoj zdravý rozum. Je v poriadku, že hocikto na Facebooku vidí zoznam mojich priateľov? A veď pridám ku fotke značku, že som práve vo svojej kancelárii… Jasné, že nainštalujem svojej desaťročnej dcére Facebook, veď ho používajú všetky decká v triede.

Vôbec to nevnímajte ako kritiku. Sám sa určite nesprávam ukážkovo. Poukazujem iba na to, že svoje súkromie si musíme chrániť. Existujú stovky prípadov digitálnej šikany, ktorej následky si ani nedokážeme predstaviť.

Nemusíte podliehať okamžite panike a mazať svoje účty na sociálnych sieťach. Venujte iba dostatočnú pozornosť nastaveniam súkromia a keď niečo zdieľate, položte si otázku, či je to skutočne informácia, ktorú môže vidieť verejnosť (aj Janko z Handlovej, ktorého nepoznáte). Vyhnete sa tak skutočným problémom, ktoré trápia mnohých čitateľov.

Oceňujem, že máme na Slovensku prvé lastovičky v oblasti súdnych rozhodnutí o digitálnej šikane. Súdy budú mať s takýmito prípadmi plné ruky práce.

Prečítajte si aj:

Značky:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.