Xiaomi Pad 5 je aj dnes atraktívny tablet a v niektorých parametroch triumfuje nad iPadom 10. generácie.

Základný iPad a Xiaomi Pad 5 sú dva tablety, ktoré by som odporučil každému, kto si chce kúpiť tablet na bežné používanie. iPad kvôli tomu, že je to iPad, a že v posledných rokoch ponúkal neobvykle dobrý pomer cena/výbava (na pomery Applu) a Xiaomi Pad z toho hľadiska, že v segmente na úrovni 370 až 400 eur ide o aktuálne najlepší tablet so systémom Android, ktorý sa predáva aj na Slovensku.

Faktom je, že ak by som si dnes kupoval iPad na bežné používanie, pravdepodobne by som stiahol po iPade 9. generácie z roku 2021, nakoľko iPad (2022) sa mi zdá z pohľadu bežného a menej náročného používateľa predražený – viac sa dočítate v recenzii. Pre účely tohto článku som však zobral do porovnania najnovší iPad (2022), nakoľko som bol sám zvedavý, ako mu dokáže konkurovať rok starý Xiaomi Pad 5.

iPad (2022) vs Xiaomi Pad 5Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5 vľavo, iPad (2022) vpravo
iPad (2022) vs Xiaomi Pad 5Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5 vľavo, iPad (2022) vpravo

Displej a reprodukcia zvuku

iPad (2022) láka vynoveným dizajnom s tenkými rámikmi okolo displeja. Faktom je, že Xiaomi Pad 5 má rámiky o niečo tenšie. iPad má 10,9-palcový IPS displej s rozlíšením 2360 × 1640 pixelov, maximálny jas je 500 nitov. Obnovovacia frekvencia je iba 60 Hz. Obrazovka nepodporuje zobrazenie HDR obsahu.

Xiaomi Pad 5 má 11-palcový displej s rozlíšením 2560 × 1600 pixelov. Obnovovacia frekvencia dosahuje až 120 Hz. Poteší podpora pre HDR10+ aj Dolby Vision, čo využijete pri sledovaní streamovacích služieb. Používanie oboch tabletov potvrdilo, že Xiaomi Pad 5 má kvalitnejší displej. Má vyššiu obnovovaciu frekvenciu, lepšie podanie farieb a aj vďaka podpore HDR ponúka lepší zážitok zo sledovania videí a filmov.

Výhodou iPadu je jeho (takmer) tradičný pomer strán 4,3 : 3 – menšia z dvojice hrán je širšia v porovnaní s Android tabletmi a zlepšuje to zážitok pri surfovaní webom a pri práci s dokumentmi. Ani Xiaomi Pad 5 však nie je na zahodenie, nakoľko má pomer strán 16 : 10 a nie 16 : 9 ako niektoré iné Android tablety.

Xiaomi Pad 5 má štyri reproduktory s podporou Dolby Atmos a výsledok je na vysokej úrovni. iPad 10 ponúka dva reproduktory. Kvalita zvuku je tiež dobrá, avšak Xiaomi Pad 5 má aj v tomto smere navrch.

iPad (2022) vs Xiaomi Pad 5Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5 vľavo, iPad (2022) vpravo
iPad (2022) vs Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Xiaomi Pad 5 vľavo, iPad (2022) vpravo

Výkon

iPad (2022) poháňa procesor Apple A14 Bionic v kombinácii so 4 GB RAM. Tablet je k dispozícii vo verziách 64 a 256 GB. Xiaomi Pad 5 poháňa procesor Snapdragon 860 a 6 GB RAM. Úložisko má 128 GB. Z hľadiska porovnania výkonu má iPad navrch – v AnTuTu získal 705727 bodov. Xiaomi Pad 5 dosiahol o 100-tisíc bodov menej (603215).

V prípade grafického výkonu je rozdiel ešte výraznejší. iPad (2022) dosiahol v teste 3DMark Wild Life Extreme 2167 bodov, Xiaomi Pad 5 iba necelú polovicu (924 bodov). Z praktického hľadiska sú oba tablety dobre vybavené na bežné používanie a multitasking. Pokiaľ chcete tablet na hranie, iPad vám poskytne lepší zážitok vďaka lepšej optimalizácii hier pre iPadOS. V dobrej kvalite sa zahráte aj na Xiaomi Pade 5.

iPad (2022) vs Xiaomi Pad 5Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5 hore, iPad (2022) dolu

Celkový používateľský zážitok

iPad má jednu veľkú výhodu a tou je spracovanie operačného systému iPadOS a aplikácií preň. Používateľské rozhranie systému aj väčšiny aplikácií je lepšie navrhnuté pre potreby veľkej obrazovky na iPade ako na Android tabletoch. V ich prípade ide zväčša iba o natiahnutie rozhrania na väčšiu obrazovku, avšak iPad kladie dôraz na optimálne rozloženie niektorých prvkov.

V praxi to pocítite napríklad pri surfovaní webom. iPad ponúka zážitok ako malý notebook, Xiaomi Pad 5 ako veľký smartfón. V prípade Xiaomi tabletu pomôže orientácia zariadenia na šírku, kedy sa niektoré objekty preskupia a rozhranie už nepôsobí dojmom, že máte v ruke telefón.

Z hľadiska multitaskingu sú oba tablety dobre vybavené. Odlišuje sa spracovanie multitaskingu, avšak výsledný zážitok je porovnateľný. iPad aj Xiaomi Pad podporujú pohodlnú prácu s dvoma aplikáciami súčasne. V prípade Xiaomi Padu môžete pracovať až s troma aplikáciami.

iPad (2022) vs Xiaomi Pad 5Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5 vľavo, iPad (2022) vpravo
iPad (2022) vs Xiaomi Pad 5Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5 vľavo, iPad (2022) vpravo

Dotykové pero a príslušenstvo

iPad (2022) je kompatibilný s Apple Pencil 1. generácie. Na to, aby ste pero spárovali, budete potrebovať špeciálny USB-C na Lightning adaptér, ktorý nie je súčasťou základného balenia a treba ho dokúpiť samostatne za 10 eur. Pero je možné nabíjať iba cez Lightning port. Displej iPadu nie je laminátovaný, čo čiastočne ovplyvňuje aj zážitok z písania poznámok, ktorý zaostáva za drahšími iPadmi.

Xiaomi Pad 5 podporuje pero Xiaomi Smart Pen. To umožňuje magnetické prichytenie k tabletu a bezdrôtové nabíjanie. Aj samotný zážitok z písania je lepší na Xiaomi Pade 5 ako na iPade 10. generácie. Pokiaľ chcete iPad na písanie či kreslenie, odporúčam priplatiť si a kúpiť si aspoň iPad Air (2022). V opačnom prípade je zážitok obmedzený.

K obom tabletom si môžete zakúpiť magnetický ochranný obal a obal s klávesnicou. Takisto k nim môžeme pripojiť ľubovoľnú Bluetooth klávesnicu.

iPad (2022) vs Xiaomi Pad 5Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5 hore, iPad (2022) dolu

Cena, výdrž a ďalšie detaily

iPad (2022) má selfie kameru na širšej hrane, Xiaomi Pad 5 ju má na užšej hrane. Nový iPad je navrhnutý tak, aby ste ho využívali na videohovory v režime na šírku, čo je prirodzená orientácia, ak berieme do úvahy, že tablet asi budete mať v ochrannom obale.

Výdrž batérie je v oboch prípadoch dobrá. Xiaomi Pad 5 má lepšiu výdrž batérie pri sledovaní videa či surfovaní webom, dosahuje cca 14 hodín. iPad má výdrž na úrovni 10 hodín. Reálna výdrž sa však môže líšiť v závislosti od toho, ako budete tablet využívať. iPad má tradične o niečo pomalšiu spotrebu batérie v standby režime, kedy tablet aktívne nevyužívate.

Xiaomi Pad 5 je k dispozícii iba vo Wi-Fi verzii, iPad (2022) zakúpite vo Wi-Fi alebo mobilnej 5G verzii. Do úvahy treba brať aj softvérovú podporu a exkluzívne aplikácie pre iPadOS, ktoré môžu byť pre niektorých používateľov rozhodujúce. Xiaomi Pad 5 prišiel s Androidom 11 a už dostal aktualizáciu na Android 12. Prisľúbená je aktualizácia na Android 13. iPad (2022) prišiel na trh s iPadOS 16.1 a dá sa predpokladať, že by mohol dostať aktualizácie až do iPadOS 21, prípadne iPadOS 22.

Xiaomi Pad 5 sa dá kúpiť za cenu na úrovni 379 eur. Za iPad (2022) zaplatíte o 200 eur viac.

iPad (2022) vs Xiaomi Pad 5Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPad (2022) vs Xiaomi Pad 5

Verdikt

Xiaomi Pad 5 predstavuje výhodnejšiu kúpu, ak berieme do úvahy najmä hardvérovú výbavu. V porovnaní s iPadom (2022) má lepší displej aj lepšiu reprodukciu zvuku. Z hľadiska bežného používania poskytuje dobrý používateľský zážitok a v kombinácii s perom Xiaomi Smart Pen ponúka lepší zážitok ako iPad (2022). Jeho výhodou je aj o cca 200 eur nižšia cena.

iPad (2022) má o niečo vyšší výkon, pričom rozdiel je citeľný najmä z hľadiska grafického výkonu. iPad naplno využíva potenciál pomeru strán 4,3 : 3 (resp. 13 : 9) a operačného systému iPadOS. Ten ponúka o niečo lepší používateľský zážitok pri surfovaní webom a v niektorých ďalších aplikáciách, takže nemáte pocit, že máte v ruke iba veľký telefón – tomu sa v prípade Android tabletov niekedy nevyhnete. Do úvahy treba brať aj nadštandardnú softvérovú podporu zo strany Applu.

iPadOS ponúka niektoré exkluzívne aplikácie, ktoré budú atraktívne najmä pre tvorcov obsahu, avšak tie by som do tohto porovnania nebral, pretože iPad (2022) tvorcom obsahu neodporúčam – pre ich potreby bude vhodnejší niektorý z drahších a profesionálnejších iPadov.

Vo výsledku si teda musíte zvážiť, kvôli čomu si chcete tablet kupovať. Odpoveď na túto otázku by vám mala pomôcť v rozhodovaní medzi lacnejším Xiaomi Padom 5 s lepšou multimediálnou výbavou a citeľne drahším iPadom (2022). Ak zvažujete iPad, odporúčam zobrať do úvahy aj iPad (2021), ktorý môže byť z hľadiska bežného používania výhodnejšia voľba ako predražený iPad (2022).

A pokiaľ vás zaujal Xiaomi Pad 5 – očakáva sa, že Xiaomi čoskoro predstaví jeho novú generáciu. Uvidíme, koľko bude stáť a čo jej uvedenie na trh spraví s cenou

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit