iOS vďaka Európskej únii bude musieť povoliť väčšiu voľnosť prehliadačom ako je Chrome či Firefox.

Názov zákona Digital Markets Act je v poslednej dobe spomínaný vo väčšej miere. Dôvodom je to, že už začiatkom marca spôsobí výrazné zmeny na trhu výrobcov smartfónov a elektroniky rovnako ako aj rôzne služby. Práve tento zákon stál za tým, že spoločnosť Apple vymenila nabíjací konektor lightning za USB-C a zmien bude oveľa viac.

Práve Apple je spoločnosťou, ktorej sa tento zákon dotkne azda najviac. V jeho dôsledku totiž musí umožniť používateľom inštalovať aplikácie aj z iných zdrojov ako z oficiálneho obchodu App Store a vývojári môžu vedieť využiť aj iné spôsoby platieb ako určuje Apple. V rámci zmien sa však pozitívnej novinky dočkajú aj používatelia internetových prehliadačov mimo Safari, keďže sa v blízkej dobe budú môcť výraznejšie zmeniť.

Chrome a ďalšie prehliadače budú profitovať z DMA

Ak ste skúšali používať vo vašom iPhone iný prehliadač ako App Store, pravdepodobne ste si všimli, že sú iné ako v Androidoch či iných zariadeniach. Dôvodom je to, že Apple umožňoval v prehliadačoch využívať len jadro WebKit, ktoré využíva aj Safari. Prehliadače ako Chrome, Firefox a mnohé ďalšie tak nemohli ponúkať funkcie, ktoré ponúkajú napríklad v počítačoch alebo Androidoch, keďže WebKit mnohé funkcie nepodporoval. To sa ale môže zmeniť.

Google ChromeZdroj: Bleeping Computer
Google Chrome

V rámci zákona Digital Markets Act môžu do systému iOS vstúpiť aj iné jadrá prehliadačov ako je v prípade prehliadača Chrome Chromium alebo v prehliadači Firefox zasa Gecko. Internetové prehliadače v smartfónoch aktualizovaných na iOS 17.4 budú mať podporu pre využívanie alternatív k WebKitu, Apple však uvádza, že to môže ovplyvniť používateľský zážitok. Upozornenie sa teda týka najmä výkonu smartfónov či výdrže batérie.

Zmena nebude okamžitá

Vývojári, ktorí budú chcieť využiť iné jadro ako WebKit, budú musieť byť schválené spoločnosťou Apple a spĺňať špecifické požiadavky. Zmena nejde z vlastnej iniciatívy spoločnosti, ktorá stojí okrem iného aj za systémom iOS, no práve zo zákona DMA pripravený Európskou úniou. Bude však na vývojároch, či sa o túto zmenu pokúsia alebo budú naďalej využívať WebKit.

Zmena však nemusí byť okamžitá a môže ísť o dlhší proces. Prehliadače ako Chrome, Firefox a mnohé ďalšie sa však budú môcť podobať na ich verzie pre Android či počítače a používatelia zrejme profitovať z nových funkcií.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.