ChromeOS používajú špecializované notebooky, no nie je pre každého.

Hodí sa pre školákov alebo doma, keď chcete dať deťom počítač, na ktorom môžu robiť úlohy. Keď niečo nebude fungovať, jednoducho zrušíte a znova im prihlásite účet. Teraz sa ChromeOS bude meniť a prevezme niektoré prvky z Androidu. Chromebooky ale podľa nás stále zostanú úzko zamerané notebooky, ktoré sa tým s Windows nevyrovnajú. Google popisuje dôvody úprav na svojom blogu.

Jedným je Google AI a Gemini. Tieto prvky už Google integruje v rámci Androidu. ChromeOS je však postavený na inom jadre Linuxu a Android je mu z pohľadu na vnútornosti veľmi vzdialený. Je na čase spojiť technológie, čím sa implementácia noviniek v Androide ľahšie presunie na Chromebooky. Od verzie ChromeOS 122 sa začali zjednocovať zásobníky Bluetooth. Odlišný prístup a knižnice umožnia využívať výhody smartfónov aj na Chromebookoch. Minimálne ak hovoríme o jednoduchšom párovaní nových zariadení.

Vývoj dvoch rozdielnych jadier a systémov je aj pre samotný Google zbytočne nákladný a duplicita. Google sľubuje konzistentný vzhľad a lepšie zabezpečenie. Je totiž jednoduchšie vytvárať záplaty na rovnaký základ ako použité frameworky a knižnice, ako vytvárať opravné balíky pre rôzne systémy. Každý rok výrobcovia notebookov prinášajú na trh aj Chromebooky. Sú veľmi populárne napríklad na školách v USA.

chromebook googleZdroj: Google

Zdroj: Chromium Blog

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.