Po zistení, že ruskí hackeri nabúrali e-mail Hillary Clintonovej a snažia sa zmanipulovať voľby, hrozí, že USA sa pustí do kybernetickej vojny s Ruskom.

Obamova administratíva uvažuje nad nevídanou tajnou kybernetickou akciou proti Rusku ako odvetu do údajného zasahovania do amerických prezidentských volieb a požiadal CIA, aby vypracovala plány na rozsiahlu kyber-operáciu, ktorá má lídra Kremľu uviesť do „rozpakov“ a zneistiť ho.

Agentúra už začala výberom cieľov a začala pripravovať plán na tento útok. Putinovi odoslali odkaz, aby vedel, že Amerika plánuje odvetu a ochranu prezidentských volieb. Na otázku, či verejnosť vie o tom, že takýto odkaz bol Putinovi odoslaný, povedal americký viceprezident: „Dúfam, že nie!“

Dvaja bývali dôstojníci CIA, ktorí pracovali na možných scenároch kybernetických útokov proti Rusku už dávnejšie, povedali pre NBC News, že je to už dlhá história a takéto útoky boli plánované už dávnejšie, ale vždy sa od nich upustilo.

Druhý dôstojník, ktorý pomohol spustiť spravodajské operácie proti Rusku povedal, že bol požiadaný niekoľkokrát v posledných rokoch, aby vytvoril akčný plán, ale žiaden z nich nebol dostatočne dobrý a už tobôž nie efektívny.

Pozrite si reportáž NBCNews o útoku z ruskej strany na USA:

Necháme sa prekvapiť, či sa tento protiútok udeje a v akej forme, ale jednoznačne nič dobré neprinesie.

Celý článok aj s videami v angličtine si môžete pozrieť tu: CIA Prepping for Possible Cyber Strike Against Russia

Zdroj: NBCNews.com

Zdroj obrázku: Financial Times

Značky: