Vylepšenia by mali byť hlavne pri fotoaparáte a batérii.

Dva z najočakávanejších telefónov budúcich mesiacov sú iPhone 15 a Samsung Galaxy S24. Zatiaľ čo prvého menovaného sa dočkáme už o pár týždňov v septembri, na predstavenie radu S24 bude treba čakať ešte viac ako pol roka.

Napriek tomu sa o tomto telefóne šíri veľa neoficiálnych správ a mnohé sa týkajú možného vylepšenie fotoaparátu najvyššieho Galaxy S24 Ultra. V zásade sa zhodujú na tom, že hlavný snímač sa tentoraz meniť nebude a zostane ním 200 Mpx Isocell HP2, čo nie je žiadne prekvapenie, keďže Samsung ho prvýkrát použil teraz v rade S23 a podobne 108 Mpx snímač mal až v troch predchádzajúcich generáciách (S20 až S22).

To, v čom sa jednotlivé zdroje rozchádzajú, sú špecifikácie dvojice teleobjektívov. Pripomeňme, že S21 aj S22 mali jeden teleobjektív s trojnásobným zoomom a druhý s desaťnásobným. Priblíženia mimo týchto dvoch fixných hodnôt optického zoomu sú realizované hlavne digitálnym orezom fotografií a rôznymi softvérovými vylepšeniami.

Objavili sa preto informácie, že Galaxy S24 bude mať len jeden teleobjektív, avšak s variabilným priblížením, keď by používateľ mohol plynulo meniť optické priblíženie z rozmedzí od 3x po 10x. Iné fámy tvrdia, že nadchádzajúca generácia ešte variabilný zoom nedostane, ale 3x zoom bude vymenený za 5x.

No a aby toho nebolo málo, známy zdroj celkom spoľahlivých únikov na Twitteri, ktorý si hovorí Ice Universe, teraz tvrdí, že Samsung u svojho S24 zlepší kvalitu snímok u objektívu s trojnásobným priblížením. Konkrétne teda spomína, že vylepšená bude kvalita obrazu v rozmedzí 3x až 10x, čo by opäť mohlo odkazovať na objektív s variabilným priblížením. Zároveň by podľa neho modul fotoaparátu mal byť budúci rok o 11 % väčší v porovnaní s modelom Galaxy S23 Ultra.

Toto zväčšenie môže byť výsledkom použitia jednopalcového snímača fotoaparátu, ktorý by bol výrazne väčší ako 1/1,4 (0,87) palcový snímač, ktorý sa podľa zatiaľ známych informácií môže objaviť v iPhone 15 Pro Max.

Ak porovnáme terajšie topmodely Apple a Samsungu, tak iPhony za konkurentmi papierovo zaostávajú práve v priblížení, kedže majú len trojnásobný zoom. iPhone 15 by však mohol mať až šesťnásobný zoom a k tomu práve variabilný, čím by konkurenta dobehol (a v možnosti kontinuálneho zoomu aj predbehol). Viac sa dozvieme v septembri pri predstavení tohto radu.

Ice Universe ešte v súvislosti so Samsungom spomína väčšiu batériu, ktorú by dostal základný model a verzia S24 Plus, ako aj rýchlejšie nabíjanie. Naopak, hovorí o návrate procesorov Exynos (konkrétne Exynos 2400) aj v rámci Európy, čo by pre mnohých bolo sklamanie.

Zdroj: Twitter.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.