Čínska centrálna banka sa rozhodla vytvoriť výskumný ústav pre digitálne meny, ktorý by mal začať pracovať koncom tohto roka na oficiálnej čínskej národnej digitálnej mene . Tento ústav by mal patriť pod Inštitút tlačovej vedy a pridružiť sa sa tak Činskej ľudovej banke (PBoC) a vytvoriť tak pozície pre talentovaných ľudí zameraných na digitálne meny.

Shanghai Daily začiatkom tohto týždňa informovali o tom, že PBoC hľadá šesť vývojárov s magisterským, alebo doktorandským titulom v odbore počítačových vied, informačnej bezpečnosti a kryptografii pre vývoj oficiálnej digitálnej meny, čo svedčí o tom, že celý proces sa už začal.

Čínska ľudová banka ešte nezverejnila oficiálne stanovisko, aby sa potvrdila táto správa ako úplne 100% preverená, ale mohlo by sa tak stať v priebehu pár týždňov.

Centrálne banky vo Veľkej Británii, Rusku, Kanade a Austrálii tiež preukázali záujem na vývoji svojej digitálnej meny, pretože digitálna mena prináša transparentné transakcie a neprodukuje žiadne náklady – ako to je napr. pri bežných peniazoch, ktoré je potrebné vytlačiť, prípadne vyraziť mince.

Avšak treba vidieť rozdiel medzi digitálnou menou akou je napr. BitCoin, či zCash, ktoré nezávislé od vlády, banky a navyše umožňujú posielať peniaze anonymne (i keď u BitCoinu je tá anonymita veľmi slabá, ba priam nulová) a štátom vytvorenou digitálnou menou, ktorá bude prísne kontrolovaná, centralizovaná a pod dohľadom štátu, či bánk.

Zdroj: shanghaidaily.com
Zdroj obrázku: reuters