Medzigeneračné zlepšenie čipsetu by tentoraz malo byť o niečo väčšie.

Spoločnosť Apple je známa tým, že pre svoje zariadenia sama navrhuje a vyvíja softvér i hardvér. Týka sa to, samozrejme, i procesora, ktorý v iPhone 15 Pro podľa všetkého čaká väčšia medzigeneračná zmena. Informuje o tom portál PhoneArena.com.

Má ísť o procesor A17 Bionic, ktorý by mal byť vyrobený efektívnejším, 3 nm výrobným procesom, čo bude zmena oproti 5 nm u súčasného A16 Bionic (hovorilo sa síce, že v jeho prípade ide o 4 nm, ale v skutočnosti je to len vylepšený 5 nm proces). Novšia má byť aj architektúra ARM, v prípade A16 Bionic to je verzia 8.6, nový procesor v iPhone 15 Pro má mať architektúru verzie 9.

Nové technológie umožnia zvýšiť počet tranzistorov v čipe zo súčasných zhruba 16 miliárd na 20 až 24 miliárd. Pre porovnanie, čip A13 Bionic v iPhone 11 bol vyrobený 7 nm výrobným procesom a mal asi 8,5 miliardy tranzistorov.

Pokiaľ ide o konfiguráciu jadier, tá by sa meniť nemala. A17 Bionic teda zrejme bude podobne ako A16 Bionic šesťjadrový procesor s dvomi výkonnými jadrami a štyrmi ďalšími na zabezpečenie energetickej efektivity v čase, keď nie je potrebný maximálny výkon telefónu. Nový čipset bude pre Apple vyrábať známy výrobca čipov TSMC.

Medzi ďalšími novinkami by mal byť vyšší výkon čipsetu v oblasti umelej inteligencie a strojového učenia, ako aj operačná pamäť RAM LPDDR5X, ktorú nájdeme aj v konkurenčnom Snapdragone 8 Gen 2.

Použitie LPDDR5X RAM u A17 Bionic má priniesť o 33 percent vyššiu maximálnu rýchlosť prenosu dát, čo bude mať za následok o 25 percent nižšiu latenciu. V prípade grafickej časti sa očakáva medziročne zhruba o pätinu vyšší výkon, čo je ale už štandard u takmer každej novej generácie čipsetu od Apple.

Zdroj: PhoneArena.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.