Ako upgradovať na Windows 10 v prípade, že vám v tom bráni HP client security? Poradíme vám.

Otázka čitateľa: Vlastním notebook HP Pro Book 450G3, na ktorom je nainštalovaný operačný systém Windows 7. Už dávnejšie som ho chcel upgradovať na Windows 10, avšak neprestajne mi v tom bráni program HP client security (zrejme je to prihlasovanie odtlačkom prsta). Dá sa to nejako vyriešiť? Koniec termínu na aktualizáciu zadarmo sa totiž blíži.

Táto systémová utilita HP bola v minulosti skutočne so systémom Windows 10 nekompatibilná. HP vydalo novú verziu, kde je už všetko v poriadku, avšak na vašom systéme sa sama nevymení. Je nutné novú verziu stiahnuť a nainštalovať. Ovládače a programy výrobcu notebooku hľadajte vždy na jeho domovskej stránke, čo je vo vašom prípade http://support.hp.com/us-en/drivers. Do vyhľadávania na stránke zadajte vaše číslo modelu notebooku (450G3) a po vyhľadaní zvoľte z ponuky operačný systém Windows 7. V ponúknutých možnostiach rozbaľte sekciu Software – Security, kde aktuálnu verziu programu HP Client Security Manager nájdete pripravenú na stiahnutie. Nainštalujte ju a vykonajte upgrade na Windows 10.

HPClientSecurity_web2016_3_nowat

Alternatívne môžete urobiť aj to, čo pri akejkoľvek inej nekompatibilnej aplikácii. Inkriminovaný softvér môžete skrátka odinštalovať a systém na Windows 10 upgradovať, pričom program si doinštalujete na novej verzii Windows manuálne. V prípade, že ste pomocou tejto aplikácie vykonali šifrovanie disku, pred upgradom disk rozšifrujte a následne znovu zašifrujte až po úspešnom nainštalovaní Windows 10. Pri takýchto operáciách by pravdaže zálohovanie dát malo byť vždy samozrejmosťou, aby ste sa vyhli akémukoľvek prekvapeniu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.