Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Nikon oznamuje, že na tohtoročnom udeľovaní cien TIPA World Awards uspela v štyroch kategóriách. Najnovší mirrorless fotoaparát Nikon, elegantný a štýlový Z f, bol titulovaný „Best Full-Frame Expert Camera“ (Najlepší špecializovaný plnoformátový fotoaparát), zatiaľ čo model Z 8 bol ocenený prestížnym titulom „Best Full-Frame Professional Camera (Najlepší profesionálny plnoformátový fotoaparát). Pokiaľ ide o kategórie objektívov, spoločnosť Nikon získala dve ocenenia s objektívmi NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena, ktorý bol zvolený za „Best Professional Portrait Lens“ (Najlepší profesionálny portrétny objektív), zatiaľ čo objektív NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR získal ocenenie „Best Super Telephoto Zoom Lens“ (Najlepší super teleobjektív so zoomom).

Porota súťaže TIPA ocenila Z f za to, že je „výborným príkladom spojenia klasického dizajnu a moderných technológií“, pričom zdôraznila jeho príťažlivosť pre mladých aj starších nadšencov fotografie. Medzitým bol Z 8 oslavovaný pre svoju schopnosť vtesnať celý rad pôsobivých funkcií Z 9 do „menšieho a ľahkého“ tela – vďaka čomu je dokonalým fotoaparátom pre fotografov aj kameramanov na cestách. Objektív NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena bol ocenený za svoj „krémovo hladký bokeh“, zatiaľ čo objektív NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR mimoriadne zapôsobil na porotu, ktorá poznamenala, že „práve malé detaily často prinášajú veľký rozdiel v praxi“.

Tieto štyri ocenenia dokazujú odhodlanie spoločnosti Nikon vyrábať inovatívne vybavenie, ktoré kombinuje pokročilú technológiu a špičkový výkon, aby umožnilo fotografom posúvať hranice kreativity, ale predovšetkým „naďalej inšpirovať“.

Asociácia TIPA hodnotí fotoaparát Nikon Z f – víťaza ocenenia Best Full Frame Expert Camera.

Členovia asociácie TIPA ocenili 24,5-megapixelový fotoaparát Nikon Z f ako vynikajúci príklad spojenia klasického dizajnu a moderných technológií. Vďaka kombinácii retro štýlu zrkadloviek Nikon s funkciami na snímanie fotografií a videosekvencií, ktoré stimulujú kreativitu, je fotoaparát Z f veľmi príťažlivý pre mladých aj starších fotografických nadšencov. Ovládacie prvky na fotoaparáte zahŕňajú presné otočné voliče na úpravu nastavení a jednoduchý prepínač na výber režimu fotografovania alebo snímania videosekvencií. Výklopný LCD displej na snímanie so živým náhľadom zvyšuje flexibilitu pri komponovaní a umožňuje využívať rôzne uhly pohľadu. Zároveň ho možno využívať aj na rýchle potvrdenie položiek ponuky. Navyše je tu OLED v štýle pentaprizmu so 100% pokrytím obrazového poľa. Pokročilé možnosti nahrávania videa a tvorby vlogov zahŕňajú záznam vo formáte UHD 4K 30p (60p s 1,5 crop) a Full HD 120p a pripojiteľnosť cez SnapBridge pomocou Bluetooth a WiFi.

TIPA komentuje Nikon Z 8, víťaz ocenenia „Najlepší profesionálny full frame fotoaparát“

Model Z 8, ktorý zdieľa mnoho vlastností s vlajkovým modelom Nikon Z 9, dosahuje ideálnu rovnováhu výkonu a veľkosti/hmotnosti pre nadšencov aj profesionálnych fotografov a filmárov na cestách. Voľba medzi nimi závisí viac na pracovnom režime fotografa, profesionálnych požiadavkách a potrebe zapadnúť do výrobného režimu, než na akýchkoľvek zásadných kompromisoch medzi funkciami. Z 8 je vďaka nízkej hmotnosti 0,9 kg ideálny na záznam videa pomocou gimbalu a keďže je o 30 % menší, je ideálny na práce trvajúce celý deň, kde je dôležitým faktorom hmotnosť. Menší a ľahší však neznamená stratu funkcií, ktoré sa nachádzajú v Z 9. Veľkosť snímača, rýchlosť snímania a všetky funkcie AI a sledovania a ďalšie špecifikácie ostávajú zachované.

TIPA hodnotí objektív NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena, víťaza ocenenia „Best Professional Portrait Lens“

Nikon zriedkavo dáva objektívom názvy, preto sme toto označenie vyhľadali a slovo Plena je definované ako „stav úplnej kvality“. Ako nasvedčujú komplimenty, ktoré tomuto objektívu venovali fotografi z celého sveta, pomenovanie je výstižné. Objektív je určený na reklamnú, svadobnú, portrétnu, či dokonca krajinársku a prírodnú fotografiu a reakcie profesionálnych fotografov z týchto oblastí boli na celom svete veľmi pozitívne. Mimoriadnu pochvalu si vyslúžil najmä krémovo hladký bokeh na fotografiách aj filmových videosekvenciách, ktorý dosahuje vďaka 11-lamelovej clone. Prenos svetla od okraja po okraj a minimalizácia reflexov, závoja a farebných vád vďaka špeciálnym prvkom a povrchovým úpravám. Prispôsobiteľné ovládacie a funkčné tlačidlá sú dôležité pre fotografov a tvorcov filmových videosekvencií. Tí obdivujú plynulé clonové prechody objektívu a výkon automatického zaostrovania s multi-focusing systémom Nikon.

TIPA komentuje objektív NIKKOR Z 180-600 mm f/5,6-6,3 VR, víťaz ocenenia „Najlepší super teleobjektív so zoomom“

Tento objektív s veľkým rozsahom zoomu bol špeciálne navrhnutý pre fotografov prírody, divokej zveri a športových nadšencov. Spája všetko od rozsahu ohniskových vzdialeností cez rýchle a presné automatické zaostrovanie, motor STM na tiché a plynulé snímanie videa až po konštrukciu odolnú voči poveternostným vplyvom s fluórovou povrchovou úpravou, ktorá odpudzuje nečistoty a ľahšie sa čistí. Redaktori TIPA vedia, že pri profesionálnych produktoch sú to často malé detaily, ktoré prinášajú veľký rozdiel v teréne, a pri tomto super teleobjektíve je to schopnosť používať 1,4- a 2-násobné telekonvertory, nemenná dĺžka objektívu pri používaní zoomu, možnosť priblíženia na maximálnu ohniskovú vzdialenosť otočením prstenca iba o 70 stupňov, stabilizácia obrazu v rozsahu 5,5 EV a množstvo ovládacích prvkov na objektíve na prepínanie alebo uzamknutie režimov a nastavení.

Svetové ceny TIPA sú všeobecne uznávané ako oslava špičkových spoločností a produktov najvyššej kvality v tomto odvetví. Slúži tiež ako dôležitý referenčný znak a informácia pre spotrebiteľov pri rozhodovaní o kúpe.

Viac informácií nájdete na webovej stránke TIPA: www.tipa.com