Otázka čitateľa: Svoj notebook (vek 2 mesiace, Intel Pentium N3700, 8 GB RAM, GPU Intel HD) mám prostredníctvom HDMI káblu pripojený k TV (asi rok starý Sharp), na ktorom si večer prehrávam filmy. Donedávna všetko fungovalo bez problémov, ale z ničoho nič prestalo prepojenie fungovať. Ak pustím akýkoľvek film, či už cez prehrávač VLC alebo iný, ihneď sa na začiatku zasekne a potom zhruba každých 5 sekúnd sa prehrá ďalšia sekunda a takto trhano to pokračuje stále. Ak HDMI kábel odpojím a video pustím len na notebooku, funguje normálne. To isté pri tom platí aj o hudbe. Kúpil som si nový HDMI kábel, ale situácia sa nezmenila.

Vzhľadom na to, že na notebooku ako takom sa všetko prehráva bez problémov a televízor sám o sebe takisto žiadne problémy nevykazuje, takmer určite problém súvisí s ovládačom grafického čipu, respektíve jeho nastavením v súvislosti s HDMI výstupom. Ako prvé vyskúšajte či je správne nastavený prenos zvuku, pretože práve ten môže podobné správanie spôsobovať. Vpravo dole pri systémových hodinách kliknite pravým tlačidlom myši na ikonku reproduktoru (ovládanie hlasitosti) a v otvorenom kontextovom menu kliknite ne Prehrávacie zariadenia. Ak budete mať notebook s TV pripojený cez HDMI, v otvorenom okne uvidíte aktivovaný HDMI audio ovládač, pričom sa bude dať naň kliknúť a vybrať jeho nastavenie stlačením tlačidla Konfigurovať. Otvorí sa nové okno, kde na poslednej záložke Advanced (Pokročilé) nastavte formát audia na 24 bit, 48000 Hz (štúdiová kvalita). Následne kliknite na OK a video skúste znova prehrať.

Podrobné zvukové nastavenie HDMI výstupu

Podrobné zvukové nastavenie HDMI výstupu

Ak sa váš problém nevyriešil, je možné, že sa vyskytol po automatickej alebo manuálnej aktualizácii ovládača grafického čipu. V jeho nastavení (obvykle prístupné cez ikonu pri systémových hodinách) overte, akú verziu ovládača máte nainštalovanú. Následne navštívte stránku výrobcu notebooku, kde zadajte označenie vášho modelu a pozrite sa, aké verzie grafického ovládača sú k dispozícii pre váš systém. Ak je možné stiahnuť novší ovládač ako máte, voľte ten. Ak naopak máte nainštalovaný najnovší, stiahnite si jeho staršiu verziu, ktorú ste mali možno v minulosti, keď sa problém nevyskytoval.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.