Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podielový fond je spoločný majetok niekoľkých osôb, ktorý pozostáva najmä z cenných papierov a peňažných prostriedkov.

Veľkosť podielu jedného investora závisí od veľkosti samotnej investície. Správa podielových fondov je zverená špecializovanej spoločnosti. Existujú tisíce podielových fondov, ktoré vám umožňujú investovať rôznymi spôsobmi. Môžete nájsť fondy, ktoré investujú do diverzifikovanej skupiny veľkých spoločností, malých spoločností alebo dokonca určitých odvetví hospodárstva.

InvestíciaZdroj: elements.envato.com

Kto by mal investovať do podielového fondu?

Podielové fondy môžu mať zmysel pre investorov v rôznych fázach investičného procesu. Sú dobrou voľbou pre začiatočníkov aj skúsenejších investorov. Môžu využiť výhody diverzifikácie podielových fondov a skúsení investori si môžu nájsť fondy, ktoré sa zameriavajú na konkrétne oblasti s potenciálom rastu.

Ako kúpiť podiel vo fonde

Podiel možno kúpiť prostredníctvom online maklérov alebo samotného správcu fondu. Podielové fondy sa oceňujú na konci každého obchodného dňa na základe čistej hodnoty aktív (NAV – Net Asset Value). Čistá hodnota aktív sa vypočíta tak, že sa spočíta hodnota podielov vo fonde, odpočítajú sa náklady a vydelí sa počtom akcií v obehu. Väčšina podielových fondov má minimálnu investíciu niekoľko tisíc eur. Môžete si vybrať, či chcete investovať určitú vami zvolenú sumu peňazí alebo určitý počet akcií.

Investičné analýzyZdroj: elements.envato.com

Druh podielového fondu, do ktorého investujete si vyberte podľa toho, kedy očakávate návratnosť. Ak investujete do akciového fondu, nemôžete čakať, že sa vám peniaze vrátia o rok. Naopak, ak si chcete splniť dlhodobé dôchodkové ciele, dlhopisový fond pravdepodobne nebude najlepšou voľbou.

Investujte len vtedy, ak ste si istí, že si môžete dovoliť aj prípadné straty, aby vás po šoku zo straty peňazí nemusela zachraňovať pracovná zdravotná služba.

Značky: