Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

GR Supra, Tundra a Tacoma – na americkom trhu len ťažko nájdete výkonnejšie autá značky Toyota. Japonská značka na veľtrhu SEMA v Las Vegas začiatkom novembra ukázala, že jej tuneri dokážu z týchto áut vyžmýkať oveľa viac.

Veľtrh SEMA, čiže Specialty Equipment Market Association Show, je obľúbeným podujatím výrobcov automobilov na americkom trhu. Výstava venovaná modifikovaným vozidlám a tuningu je pre inžinierov, ktorí sa zaoberajú sériovými autami vynikajúcou príležitosťou, aby popustili uzdu svojej fantázii a ukázali verejnosti tie najbláznivejšie nápady. Toyota sa zúčastňuje každého ročníka SEMA a tento rok priviezla do Las Vegas päť prototypov. Štyri z nich sú úplne nové projekty a piaty bol uvedený online minulý rok na virtuálnej výstave SEMA360 Showcase 2020.

Karavan Tacoma „Tacozilla”

Tacozilla je terénne obytné vozidlo, ktorým Toyota vzdáva hold obľúbenému terénnemu obytnému automobilu Toyota Chinook zo 70. a 80. rokov minulého storočia. Tento koncept vyvinula v spolupráci s Toyota Racing Development – ​​športovou divíziou značky v Spojených štátoch. Má na mieru vyrobený rám a hliníkové lišty s hladkým, zaobleným povrchom a priamym prechodom z kabíny auta do karavanu. Interiér je kompletne zateplený a podlaha je z teakového dreva. K vybaveniu napriek malému priestoru patrí plne vybavená kúpeľňa so sprchovacím kútom s teplou vodou, kuchyňa so sporákom, chladničkou a drezom, spálňa a jedálenský stôl vytlačený v 3D tlačiarni, z ktorého sa po zložení stane osvetlená dekorácia steny.

Tundra TRD Desert Chase

Toto terénne vozidlo bolo vyvinuté ako podporné vozidlo pre tímy súťažiace v terénnych rely.  Tím Toyota Motorsports Garage prerobil novú Tundru tretej generácie  vo verzii TRD Pro a vybavil ju odpružením s dlhým zdvihom navrhnutým TRD, výstužami podvozku a  18-palcovými kovanými hliníkovými kolesami Method Race Wheels s 37-palcovými terénnymi pneumatikami General Tire Grabber X3. Karoséria bola rozšírená pomocou kompozitnej súpravy vyvinutej v dielni TRD v Severnej Karolíne.

Tacoma Overlanding Concept

Spolu s tímom Cruiser Outfitters vyvinula  Toyota ideálne auto na výpravy po dobrodružných cestách divočinou.  Ako základ použili verziu Tacoma SR5. Tacoma Overlanding Concept dostal nastaviteľné odpruženie Old Man Emu BP-51 s hornými priečnymi ramenami a listovými pružinami Dakar vzadu. Prednú časť chráni ARB Summit Combo Bar s hmlovými svetlami, spodok karosérie kryty Ultra HD a vzadu je namontovaný nárazník Expedition One. Pohodlie a bezpečnosť počas spánku zabezpečuje strešný stan Yakima.

Terénny príves TRD Sport Trailer

Rastúca popularita dovolenky spojená s dobrodružným cestovaním na expedície, prinútila Toyotu postaviť príves, ktorý zvládne akýkoľvek terén. Technici použili ako základ nákladný box z vozidla Tacoma. Vozidlo vybavili vymoženosťami, ktoré môžu byť užitočné na cestách mimo dosahu hotelov. K dispozícii je chladnička, ohrievač teplej vody, nádrže na čerstvú aj úžitkovú vodu, výsuvný drez a sporák a efektívne kempingové osvetlenie. To však nie je všetko. Príves má diaľkovo ovládaný nožnicový zdvihák so strešným stanom pre štyri osoby a markízou. Ako poznamenal Marty Schwerter, manažér Toyota Racing Development, s týmto karavanom môžeme komfortne kempovať a zároveň dokážeme za 10 minút  kemp zbaliť a pobrať sa  ďalej.

GR Supra Sport Top

GR Supra s otvorenou strechou je snom mnohých nadšencov športových áut. Ako môže takéto auto vyzerať, predviedla Toyota  vytvorením konceptu GR Supra Sport Top. Auto s karosériou targa odráža klasické modely Supra tretej a štvrtej generácie s odnímateľnou strechou. Toyota ich pripravila na minuloročné veľtrhy SEMA, ktoré sa však pre epidémiu presunuli do virtuálneho priestoru. Preto si fanúšikovia upravených áut môžu auto naživo pozrieť až teraz. Odstránenie strechy športového kupé si vyžiadalo veľké zmeny aj v štruktúre modelu GR Supra. Veľké časti rámu boli dodatočne vystužené, aby bola zachovaná vysoká tuhosť karosérie. Odnímateľná strecha pozostáva z dvoch 3D tlačených kompozitných panelov, ktoré sa zmestia do kufra auta. Skvelý vzhľad zvýrazňuje nový aerodynamický balík, ktorý obsahuje predný spojler, zadný difúzor s dvojitou koncovkou výfuku v strede a zadný spojler v tvare Supra MK4, známeho z filmu Rýchlo a zbesilo.

Značky: