Je to prvá karta s čipom Polaris.

AMD predstavilo na Computexe novú grafickú kartu. Ide o prvý model s čipom Polaris a hoci sa AMD nesnaží týmto modelom priamo konkurovať vlajkovým lodiam konkurencie – NVIDIA GeForce GTX 1080 / 1070, Radeon RX 480 je atraktívny kus hardvéru.

Dôvodom je pomer cena/výkon a podpora virtuálnej reality. RX 480 má cenu pre americký trh na úrovni 199 dolárov a výkonom sa pohybuje niekde v kategórii Radeonu R9 390 a GeForce GTX 980. Tieto karty sa aktuálne predávajú za 300 dolárov, takže za novinku od AMD zaplatíte o 1/3 menej pri zachovaní cca totožného výkonu. Taktiež to znamená, že grafická karta zvláda nároky okuliarov pre virtuálnu realitu.

 

AMD bližšie nešpecifikuje detaily architektúry Polaris. Grafická karta však ponúkne 36 výpočtových jednotiek a 4 GB alebo 8 GB video pamäte GDDR5. RX 480 bude podporovať technológiu AMD FreeSync a HDR video. Jej spotreba je iba 150 W.

Nuž, karta vyzerá na papieri veľmi dobre. Sme zvedaví na reálnu prevádzku.

Prečítajte si aj:

Computex: AMD Zen je nová generácia 8-jadrových CPU

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit