ČSOB predpovedá zmeny na realitnom trhu, niektoré veci však zostanú pri starom.

Aktuálne trendy

Podľa Andrei Lazar, sa úrokové sadzby sa na jar prudko zmenili a Slovensko sa stalo prvou krajinou, ktorá priniesla premietnutie nových sadzieb. Slováci si požičiavajú  za také sadzby ako ľudia v iných krajinách Eurozóny.

Dokážu sa pri tom istom príjme dostať k viacerým peniazom. Naopak ale trend minulého roku bolo prehodnocovanie sadzieb a prechody do iných bánk.

Andrea Lazar, riaditeľka Odboru retailového segmentu ČSOB

Priemerná výška úveru teda vzrástla o 14% a naďalej rastie. Priemerný vek žiadateľa o hypotéku je 36 rokov a stále platí, že žiadatelia sú muži, ženy ako spoludlžníci. Najvyššie úvery sú čerpané v bratislavskom kraji.

Banka má priemernú dĺžku 25 rokov splácania hypotéky. Pri tomto počte rokov sú uvádzané aj štatistiky, ktoré vidíte na obrázku.

Trendy v oblasti bývania

Jozef Futrikanič hovorí o zmene cien bytov. Tie stále rastú, najviac pochopiteľne v Bratislave. Trh nehnuteľností v rokoch 2008 – 2009 zaznamenal stagnáciu. Nové byty sa nestavali, nárasty cien neboli. Významnejšia zmena bola až v roku 2013 a posledné roky trh s nehnuteľnosťami stále rastie. ČSOB nepočíta s ďalším výrazným nárastom.

Najmä z dôvodu, že ceny bytov  hlavnom meste narástli o zhruba 10% a to je poriadny skok. Ceny bytov by teda už nemali takýmto tempom rásť.

Trend je, že ľudia kupujú byty vo veľkom množstve, no tým sa zároveň napĺňa dopyt. Najlepšia dostupnosť bývania je v TN, kedy si ľudia môžu kúpiť zo svojej výplaty m2.

Dostupnosť bývania v regiónoch
KrajPriemerná mzdaPriemerná cena za m²Dostupnosť
Bratislava1 235 €1 832 €0,67 m2
Trnava903 €883 €1,02 m2
Trenčín922 €670 €1,38 m2
Nitra834 €617 €1,35 m2
Žilina912 €835 €1,09 m2
Banská Bystrica839 €713 €1,18 m2
Prešov798 €803 €0,99 m2
Košice902 €951 €0,95 m2
Spolu990 €1304 €0,76 m2

ČSOB nepredpokladá výrazný prepad ani rast cien. Isté výkyvy očakávajú pri istých typoch nehnuteľností. Napríklad staršie byty. Avšak byty v lepšej lokalite si ceny udržia alebo ich cena ešte bude stúpať. To aj navzdory tomu, ak by sa ekonomika spomalila.

Vo vlastnom byte býva 89% Slovákov, 11% si ich prenajíma. Počíta sa však s tým, že tento trend sa bude meniť. Možno sa dostane v dohľadnej dobe až k 20%, podobne ako v ČR (22%).

Trend je daný aj historicky, režimom. Ľudia si odkúpili byty, napríklad družstevné a teda sa stali ich vlastníkmi. Je to ale situáciou hypoték. Jednoducho ľuďom sa oplatí viac zobrať hypotéku, ako si byt prenajať.

V Bratislave sa predávajú najčastejšie 2-izbové byty. Treba však pripočítať fakt, že vo výsledku je dostupných menej veľkých bytov. To nahráva pozitívnym štatistikám v prospech menších. Po kríze developeri aj ľudia začali rozmýšľať inak. Pre mnohých je najmä z pohľadu štartovacej pozície vhodný menší byt.

Na mieru šité poistenie

Peter Ripka ponúka informácie o tom, aký je stav poistenia hypotéka ako ľudia vnímajú tento segment v oblasti zábezpeky svojich záväzkov.

Peter Ripka, riaditeľ Odboru produktového manažmentu ČSOB Poisťovne

Ľudia si uvedomujú isté nástrahy hypoték, teda aspoň do tej miery, kým sú zdraví. Avšak už pomenej si chcú uvedomovať riziko v prípade rizík na živote. Bežne si totiž ľudia radi poistia byty, napríklad proti vytopeniu, menej ale pridávajú poistenie samého seba.

Keď už tak, si poisťujú riziko smrti, ale paradoxne idú až do príliš čiernych situácií. To znamená, že ešte majú rezervu v rizikových situáciách ako invalidity, straty zamestnania atď.

V prípade čerpania hypotéky v ČSOB je ideálne zobrať poistenie priamo tu. Poisťovňa má totiž svoje produkty šité presne na klientovu hypotéku. Okrem iného poistné sa postupne upravuje podľa toho, akú časť hypotéky má klient v danom čase splatenú.

Poisťovňa má špeciálny produkt Hypotéka s úrazovým poistením vodiča. Nemá vymedzenú územnú platnosť a pri nehode bude človek dostávať doživotnú rentu. Nechce byť komplexné poistenie, chcú vykryť poistenie pri dopravnej nehode. Vzťahu je sa len na vodiča. Prvý rok je toto poistenie k hypotéke poskytované bez poplatku.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.