Minulý rok v lete som mal zaujímavú skúsenosť. V Macedónsku mi na dovolenke vykradli auto. Okrem iných vecí dostal nohy aj môj obľúbený ďalekohľad Delta Optical One 8×32. Na ďalší deň sme mali namierené zo Skopje do Srbského Uvaču, konkrétne Sjeničko jezero a pozorovanie hniezdiacich supov bielohlavých.

Po návšteve Skopje už ale nebolo čím pozorovať, tak som po návrate z dovolenky sondoval trh ďalekohľadov. Už-už som mal vybratého nástupcu, keď na mňa blikla reklama, že Xiaomi zastrešuje vydanie ďalekohľadu. Trochu risk bol zvoliť BEEBEST 8×32, ale pod záštitou značky Xiaomi s ktorou mám dobré skúsenosti som to skúsil. Akciová cena bola 60 eur, pričom odcudzený ďalekohľad bol viac ako dvojnásobnej hodnoty. Preto to BEEBEST nemal vôbec ľahké.

Balenie

Začnime rozbalením. Vnútro okrem samotného ďalekohľadu obsahuje popruh na krk, krytky objektívov, handričku a stručný popis v čínštine. Mínusom je, že balenie neobsahuje pevný obal. Obsahuje len látkové vrecko, ktoré zabráni vnikaniu prachu. Pevný obal je výhoda pri pripnutí optiky napríklad na ruksak a tak ho mať stále po ruke. Neustále vyťahovanie z ruksaku časom omrzí.

Popruh je kvalitný, dostatočne dlhý a pohodlný. Pružný materiál a pogumovanie vnútornej strany neomínajú ani pri dlhšom nosení na turistike. Kvalitný popruh a krytky okulárov čiastočne kompenzujú absenciu pevného puzdra.

Krytky okulárov dobre držia a chránia optiku. Mínusom je, že výstupné krytky nemajú očko na popruh a je potreba ich odkladať. Handrička priložená v balení poteší, ale kvalita zastrihnutia krajov už nie. Kraje sú spečené zúbkovým odrezaním a tým pádom ostré a nevhodné pre optiku.

Techtalk

Samotná konštrukcia je typu roof, čo znamená priamy prechod očnica-okulár. Čísla a parametre pri optike sú rovnako smerodatné ako frekvencia procesora, počet jadier, alebo pamäť RAM pri smartfóne, tak si ich rozoberme.

Čísla 8 × 32 znamenajú obraz, ktorý vidíte voľným okom bude 8× bližšie. Málo – veľa?  Presne akurát, 8× je ideál na pozorovanie vtákov, zvierat alebo okolitej prírody na turistike. Menej je málo a pri viac ako 10× sa už prenáša do obrazu tras rúk a je potreba sa podopierať.

Zväčšenie je pri ďalekohľadoch rovnaký ťah pri lacných kusoch na neskúsených používateľov ako megapixely pri fotoaparátoch. Znie to pekne, keď je číslo vysoké, ale rovnako musí byť aj priemer šošovky veľký, aby to malo význam. Druhé číslo znamená priemer vstupnej šošovky 32 mm. Málo – veľa?

Čím viac, tým je obraz svetlejší aj za horších svetelných podmienok vonku. Rovnako je ale aj celý ďalekohľad väčší. V tomto prípade je 32 mm ideálne minimum, nakoľko sa predpokladá používanie počas dňa na horách, prechádzkach a pod.

Ak chcete byť nočný stalker, tak budete potrebovať aspoň 50 mm a viac. Bude síce dvakrát väčší aj ťažší a drahší, ale uvidíte svetlejší obraz v tme cez optiku, ako voľným okom. Svetlosť optiky pri akomkoľvek ďalekohľade si vieme vypočítať aj my. (Priemer šošovky/zväčšenie)2 a teda (32/8)2 = 16. Táto hodnota je svetlosť. Je to celkom dobrá hodnota na pozorovanie aj pri zamračenom počasí. Kvalitné poľovnícke ďalekohľady so šošovkou 50 mm a zväčšením 10× majú hodnotu cca 22 ÷ 25. S touto hodnotou vidíte cez optiku svoje okolie svetlejšie ako voľným okom. Nakoľko optika pojme viac svetla a centralizuje ho do zreničky. Sám mám doma aj model 55 mm 11× a s týmto prístrojom je radosť pozorovať v tme, ale na turistiku je nepraktický.

Zorné pole 130m/1000m znamená, že pokiaľ vidíte voľným okom kilometer oblasti na šírku, cez ďalekohľad z nej uvidíte 130 m výsek. Málo – veľa?  Je to dobrý výsledok. Čím viac sa vám do obrazu zmestí tým viac uvidíte a ľahšie objekt nájdete. Pri vysokom priblížení uvidíte zo srnca detailne hlavu, pri menšom uvidíte srnca celého a aj ako sa k nemu zakráda vlk. Vždy záleží od toho, čo chcete pozorovať. Viac detailov, alebo prehľad v situácii.

Výrobok je relatívne malý – 125 × 125 × 45 mm, hmotnosť 520 gramov s krytkami a popruhom. Váha pol kila je v tejto triede normál a na hranici turistického nosenia. Môj predošlý ďalekohľad mal o 200 gramov menej, ale bol viac ako dvakrát taký drahý. Za gramy sa platí vždy pri voľnočasových aktivitách ako turistika, cyklistika alebo paragliding. Potom sú tu ešte údaje vstupnej a výstupnej pupily, ale koho by zaujímala aj táto terminológia tak odporúčam nájsť si aj výpočet svetlosti optiky.

Konštrukcia

Telo ďalekohľadu je pogumované a príjemne sa drží. Vpredu je pod krytkou závitnica na statív. Krytky sú z gumy a svoju úlohu plnia dobre.

Očnicové krytky nemajú spomínané uško na popruh. Malé strieborné logo dopĺňa čistý jednofarebný dizajn. Očnice majú tri polohy a myslelo sa aj na používateľov s okuliarmi. Pravá očnica má možnosť samostatnej dioptrickej korekcie – na doladenie obrazu pokiaľ máte na jednom oku mínus alebo plus dioptriu. Očniciam by som vytkol tvrdú gumu. Pri dlhšom pozorovaní trochu tlačia, ak máte tendenciu opierať si ho o nadočnicu.

Hlavné zaostrovacie koliesko má dosť tuhý chod a nevýhodou je, že musím používať zvyčajne dva prsty na zaostrovanie, pretože má značný odpor a je aj dosť hladké. Výhodou je, že zaostrenie drží a dá sa jemne korigovať. Konštrukcia je vodeodolná IP67 a optika je plnená dusíkom proti zahmlievaniu.

Obraz 

Použitie BaK4 hranolov napovedá, že ide o lepší výrobok. Tu sa asi nechám trochu uniesť. Obraz je jednoducho perfektný! Vlastnil som niekoľko ďalekohľadov, ktoré boli vždy dva alebo dokonca viackrát drahšie, ale tento BEEBEST sa im vyrovná, alebo ich aj prekonáva. Nemá optické chyby, chromatickú aberáciu, nevidno odlesky, tiene a aj farby sú perfektné.

Ostrosť obrazu je rovnako výborná. Zaostrovanie od vzdialenosti 3 m je dostatočné. Krásne vidno detaily peria a zobákov na vtákoch. Rovnako pri pozorovaní zveri je výborný. Farby sú verné a nemajú žiadny nádych fialovej ani zelenej. Mám pocit, že uvádzané šošovky sú naozaj v HD kvalite ako uvádza výrobca. Samozrejme, až čas ukáže trvanlivosť povlaku šošoviek. Môžem skutočne prehlásiť, že obraz ma za tú cenu až šokoval.

thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalita obrazu
  • podanie farieb
  • detaily
  • kvalita zaostrovania
  • výhodná cena v akcii
  • pevnosť konštrukcie
  • kvalitný popruh na krk
  • vodeodolnosť
  • plnený dusíkom

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • absencia pevného puzdra
  • nekvalitná handrička na optiku
  • tuhšie ostrenie
  • očnicové krytky bez otvoru na pútko
  • tvrdší materiál očníc

Záver a zhodnotenie

Ďalekohľad BEEBEST 8×32  je vzhľadom na cenu 60 eur vynikajúcou voľbou na turistiku, rybačku, prechádzky, alebo aj prvý detský ďalekohľad, či len taký pohotovostný kus do auta, do kufra, na motorku a dovolenku.

Absentujúce pevné puzdro vyvážia krytky, kvalitný popruh, vodeodolná konštrukcia a plnenie dusíkom. Tieto vlastnosti bývajú samozrejmosť až vo vyšších trojciferných triedach. Ďalekohľad sa však kupuje hlavne kvôli kvalite obrazu a ten je v tomto prípade naozaj vynikajúci. Je to radosť pozorovať okolitú prírodu a určite ho budete brávať so sebou všade.

Jednoznačne odporúčam kúpu každému, kto hľadá ďalekohľad s výborným pomerom cena/výkon. Z mojej skúsenosti viem, že porovnateľné kusy stoja od 100 eur a viac.

Autor: Stanislav Svorad

Značky: