OPPO nesmie predávať svoje smartfóny ani v rámci Spojeného kráľovstva.

Spor o patenty sa medzi Nokiou a spoločnosťou BBK Electronics ťahá už od roku 2021. OPPO, ktoré spadá pod spoločnosť BBK Electronics, malo nezákonne používať patentové technológie od Nokie, čo sa následne vyostrilo do skutočne nepríjemného konfliktu. Výsledkom tohto konfliktu bolo aj to, že súd v Mníchove uznal značku OPPO v tomto prípade za vinnú a následne sa pozastavili predaje ich smartfónov v rámci Nemecka.

Je však nutné poznamenať, že spor o patenty poznačil aj ďalšie krajiny, v ktorých Nokia podnikla právne kroky voči značke OPPO. Teraz sa tak ozýva ďalšia krajina, v ktorej sa smartfóny od tohto výrobcu nebudú predávať, na čo upozornil aj leaker s prezývkou Tech Mukul na sociálnej sieti Twitter.

OPPO sa má sťahovať aj zo Spojeného Kráľovstva

Práve Spojené Kráľovstvo má byť ďalšou krajinou, v ktorej sa smartfóny od spoločnosti OPPO predávať oficiálne nemajú. Najvyšší súd Spojeného Kráľovstva sa totiž mal postaviť na stranu práve spoločnosti Nokia, ktorá má byť klasifikovaná ako ochotný poskytovateľ licencie. OPPO však podľa Spojeného Kráľovstva nemá snahu situáciu napraviť a dohodnúť sa s Nokiou, čo vedie k zákazu predaja smartfónov v rámci krajiny.

Obsah dodávky tvorí samotný telefón, ale aj príslušný napájací zdroj a prepojovací kábelZdroj: Touchit.sk
Obsah dodávky tvorí samotný telefón, ale aj príslušný napájací zdroj a prepojovací kábel

OPPO sa pritom v rámci zastúpenia v Spojenom kráľovstve zatiaľ oficiálne nevyjadrilo. Na rozdiel od nemeckého zastúpenia však stále prevádzkuje svoj e-shop a aj oficiálne stránky. Zdá sa teda, že zatiaľ výrobca smartfónov nezačal z krajiny ustupovať, no zrejme to dlho nepotrvá.

Nie je to len o jednej značke

Ako sme už uviedli, spoločnosť BBK Electronics má byť celkovým vinníkom v oblasti sporu o patenty. Ak by totiž táto spoločnosť chcela pristúpiť na podmienky Nokie, netýkalo by sa to len smartfónov od značky OPPO, no aj ďalších. Podmienkou Nokie je totiž to, že by BBK Electronics s Nokiou uzatvorili celosvetovú dohodu a zároveň by BBK Electronics platilo licenčné poplatky za smartfóny predané po celom svete.

Pod BBK Electronics pritom spadajú značky ako OPPO, vivo, OnePlus či Realme. Ak by teda BBK Electronics na dohodu pristúpilo, muselo by platiť poplatky za smartfóny všetkých týchto značiek, čo by následne viedlo pravdepodobne k vyšším cenám za tieto zariadenia. Ako sa situácia v Spojenom Kráľovstve, ale aj iných krajinách vyvinie, uvidíme už v blízkej dobe.

Zdroj: Tech Mukul (Twitter), nokiamob.net

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.