Štandardne vám kartu vydáva vaša banka. A najčastejšie je to k vášmu účtu.

Môžete si ju ale aj kúpiť a to neraz za akciovú cenu. O dark webe ste už asi počuli, jeden z takých webov je BidenCash. Patrí do kategórie nelegálnych služieb, no nie je to úplne ten pravý dark web. Ten totiž nefunguje na bežnom protokole https a zadaním www adresy v prehliadači. BideCash sa vám sprístupní až po registrácii. Je jednoduchá, stačí si zvoliť meno a heslo. Netreba potvrdzovať ani email. Vyskúšať si to môžete aj vy, len sem nezadávajte žiadnu vašu identitu ani heslo, ktoré používate.

Podľa údajov na webe BleepingComputer bolo odcudzených viac ako 1,2 mil. kariet. V našom prípade nám nefungoval správne filter kariet na uvedenom webe, prehliadač zobrazoval chybu databáze. Je to zrejme dôsledkom toho, že naše nastavenia prehliadača sú prísnejšie a zmierňovať ich nepripadalo do úvahy. Webová stránka BC sa dostala do prevádzky v júni tohto roka ako forma propagácie predaja uniknutých kariet, čo pôsobilo ako dobrá propagácia webu.

Odhadujeme, že skutočné počty a možnosti sa ukrývajú na ozajstnom dark webe nie v tomto vizuálne, ktorý máte dostupný na prvý pohľad. Najlepšie na tom je, že toto nie je len anonymný obchod z kartami, za ktoré budete platiť kryptomenou. Ak by nešlo o takto vážnu situáciu, mohli by sme sa baviť o tom, aký pekný filter stránka obsahuje.

Údaje o kartách nie sú povrchné ale skutočne použiteľné. Nekupujete teda nejaké fejky, v mnohých prípadoch pôjde o platné karty. Záznamy obsahujú číslo karty, dátum exspirácie, CVV, meno, názov banky, stav a triedu karty, emailovú adresu, SSN (ak ide o US občanov s ich číslom sociálneho zabezpečenia) prípadne telefónne číslo. Podľa expertov z Bleeping Computer obsahujú záznamy až 70 % údajov.

Stav kariet skúmal aj D3Labs a hovorí o tom, že približne 30 % kariet je čerstvých a stále budú platné. Ak teda obsahujú finančné krytie, dajú sa použiť. Je treba byť obozretní aj na dark webe. Okrem toho, že tam podvody kupujete, aj sa tam podvody robia. Nie všetky karty môžu byť funkčné a rovnako tak nemusia byť platné ani údaje ku kartám a môže ísť o podvod. Zareagovali aj banky a polovica kariet už bola zablokovaná.

Zdroj: BleepingComputer

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.