Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V pondelok sa na Slovensku začínajú jarné prázdniny.

Ako prví budú oddychovať školáci zo Západného Slovenska, následne zo Stredného a Východného Slovenska. Obdobie prázdnin, počas ktorého si deti užívajú viac voľna a menej povinností sa však spája aj so zvýšeným počtom úrazov. Zo štatistík ČSOB Poisťovne vyplýva, že zranenia sa častejšie stávajú chlapcom, a to až v dvoch tretinách prípadov (65%). Najčastejšie úrazy hlásia rodičia 14-ročných a 11-ročných detí.

Pod veľkú časť poistných udalostí a zranení detí sa v minulom roku podpísali pády, vrátane tých z bicyklov (23%). Z pohľadu okresov eviduje ČSOB Poisťovňa najviac úrazov v okrese Poprad.

„Evidujeme napríklad prípad 13-ročného chlapca, ktorý si vlani pri prázdninovej lyžovačke vo Vysokých Tatrách pri páde zlomil pravé predkolenie. Hospitalizáciu si vyžiadal prípad zo Senice, kde 9-ročná školáčka počas jarných prázdnin vybehla na cestu, na ktorej ju zrazilo okoloidúce auto a utrpela tak vážne poranenia hlavy, ako aj ruky,“ hovorí Peter Ripka, riaditeľ Odboru produktového manažmentu ČSOB Poisťovne.

Povinné prilby a vyššie náklady na ošetrenie v zahraničí

Počas minuloročných jarných prázdnin rodiča detí hlásili poistné udalosti aj zo zahraničia. Najčastejšie sa stávali školákom vo veku 6 až 10 rokov.

„Každoročne nám rodičia detí hlásia aj úrazy zo svahov v zahraničí, a to najmä z Rakúska a Talianska. Príkladom je 16-ročná lyžiarka, ktorá v Taliansku počas prázdnin pri páde utrpela zlomeninu horných končatín s potrebou okamžitého ošetrenia. Poistné plnenie v tomto prípade presiahlo 2000 eur,“ približuje Peter Ripka. Nepríjemnú prázdninovú skúsenosť mala aj ďalšia 14-ročná školáčka na rakúskych svahoch, ktorá si pri páde na snowboarde vážne zranila hlavu a bola nutná hospitalizácia.

„Používanie ochrannej prilby na hlavu pre deti mladšie ako 15 rokov je na slovenských zjazdovkách od roku 2015 povinné. V zahraničí sú podmienky rôzne a rodičia by si ich mali vopred overiť. Najlepšie však urobia, ak prilbu pre dieťa použijú, či už povinná je alebo nie,“ zdôrazňuje Ripka.

Cestovné a úrazové poistenie si netreba mýliť

Ošetrenie dieťaťa tak v zahraničí, ako aj „doma“ neraz znamená aj väčšiu záťaž na rodinný rozpočet. S kompenzáciou nákladov preto pomáhajú rôzne typy poistenia pre deti. Ktoré je pre koho vhodné?

„Rodičia by si nemali zamieňať cestovné poistenie a úrazové poistenie. Cestovné poistenie totiž platí iba v zahraničí a pokiaľ si klient k nemu nezvolí úrazové pripoistenie, slúži len na úhradu nákladov spojených s liečbou choroby či úrazu v cudzine, prípadne nutným prevozom domov. Na rozdiel od toho, v prípade úrazového poistenia poisťovňa uhrádza klientovi odškodné podľa závažnosti úrazu,“ podotýka Peter Ripka.

Úrazové poistenie k detskému účtu Sloník

Poistenie platí nielen na území Slovenska, ale aj po celom svete a pomôže v prípade úrazu doma, v škole, vo voľnom čase či pri rekreačnom športe. Uzavrieť ho je možné pre deti od narodenia do 15 rokov a platí pre prípad:

  • trvalých následkov úrazu
  • odškodné za chirurgický zákrok po úraze
  • odškodné za hospitalizáciu po úraze

Úrazové poistenie môžu rodičia uzavrieť svojim potomkom v ČSOB k detskému účtu Sloník za ročný poplatok 6,64 eura. 

Cestovné poistenie

Ak rodičia cestujú s deťmi do zahraničia, odporúčame im uzatvoriť pre dieťa dlhodobé alebo krátkodobé cestovné poistenie. Môže si pritom vybrať z viacerých variantov poistenia, ktoré sa líšia rozsahom pripoistených rizík. Platí nie len v prípade úrazu, ale aj choroby počas pobytu.

Pokiaľ ide o klienta ČSOB Banky, odporúčame uzavrieť cestovné poistenie k platobnej karte variant Standard Family alebo Exclusive Family (líšia sa rozsahom pripoistených rizík). Poistenie má tú výhodu, že sa vzťahuje na všetkých členov rodiny cestujúcich opakovane do zahraničia, a to aj vtedy, ak cestujú sami, bez držiteľa platobnej karty.

Značky: