Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť DHL Supply Chain otvorila v septembri novú prevádzku v logistickom parku pri Senci.

Je to už v poradí tretia prevádzka prinášajúca do západného regiónu nové pracovné príležitosti. O firme a o tom, čo zaujímavé ponúka svojim zamestnancom sme sa porozprávali s personálnou riaditeľkou DHL Supply Chain Zuzanou Baloghovou.

Spoločnosť DHL má väčšina z nás spojenú so žltými autami s červeným logom, ale len málokto vie, čo všetko v skutočnosti ponúka. Môžete nám ju stručne predstaviť?

DHL je súčasťou nadnárodnej skupiny Deutsche Post DHL so  sídlom v Bonne, ktorá spája dve silné značky na trhu. Korporátne značky Deutsche Post a DHL predstavujú portfólio služieb v oblasti logistiky (DHL) a komunikácie (Deutsche Post).

DHL je svetovým lídrom trhu v oblasti dopravy a logistiky. DHL divízie ponúkajú bezkonkurenčné portfólio logistických služieb Vo viac jako 220 krajinách zaměstnáváme viac jako 340 000 zamestnancov. Vďaka špeciálnym riešeniam pre rastúce trhy a priemyselné sektory je DHL rozhodne na pozícii “Logistická spoločnosť pre celý svet”.

Divíza DHL Supply Chain je na Slovensku lídrom v oblasti logistiky a zamestnáva zhruba 3 500 zamestnancov. Naši zamestnanci tvoria obrovský tím, ktorí pracuje hlavne pre zákazníkov z automobilového, technologického a maloobchodného sektoru. Ich pracoviskom sú distribučné centrá  – sklady, prípadne pracujeme priamo v priestoroch zákazníka.Na Slovensku máme  deväť prevádzok  v piatich lokalitách, ich rozloha je takmer 400 000 m2.

Mnoho firiem trápi v súčasnosti nedostatok zamestnancov, čo robíte pre to, aby ste si ich udržali?

DHL Supply Chain samozrejme reaguje na nedostatok zamestnancov a jednou z najvýraznejších investícií je otvorenie náborového centra.

Uvedomujeme si však, že našej pozornosti nemôže unikať ani udržanie zamestnancov a nesmie byť ani zatlačené do úzadia vplyvom zvýšeného náboru.  Naša spoločnosť dbá na to, aby nami ponúkané mzdy boli konkurencieschopné na trhu a veľkú pozornosť venujeme aj ďalším možnostiam odmeňovania, ktoré je zamerané na motiváciu zamestnancov vo viacerých smeroch. Čo je kľúčovým benefitom našej spoločnosti, je možnosť  dopravy zamestnancov do práce a z práce v lokalitách s problematickým dochádzaním bežnou verejnou dopravou. Jedným z benefitou, ktorý ponúkame je aj skupinové životné poistenie pre prípad smrti alebo straty schopnosti vykonávať prácu.

Zamestnancom tiež poskytujeme plne hradené stravovacie poukážky resp.  plne hradené stravovanie na pracovisku, bez príspevku zamestnanca.

Ponúka DHL Supply Chain nejaké programy pre čerstvých absolventov?

Áno, samozrejme. Náš program pre absolventov „Graduate Program“ aktuálne pripravujeme na ďalšiu sezónu. Program je otvorený absolventom vysokých škol, ktorí majú chuť a záujem budovať svoju kariéru v oblasti logistiky. V rámci programu si „graduate“ prejde viacerými oddeleniami, pracuje s mentorom a postupne dostáva aj úlohy a projekty, na ktorých pracuje samostatne. Po skončení programu je graduate pripravený na prijatie riadiacej pozície, prípadne špecializovanej pozície v rámci našej spoločnosti

Umožňujete ďalšie vzdelávanie aj vašim stálým zamestnancom?

DHL Supply Chain poskytuje interné aj externé školenia tak, aby naši zamestnanci boli potrebne pripravení na svoj pracovný výkon. K dispozícii máme taktiež internetovú platformu s možnosťou samovzdelávania v oblastiach, ktoré zamestnanca zaujímajú a to v čase, kedy zamestnancovi vyhovuje.  V rámci spoločnosti  sme implementovali globálny modulový systém vzdelávania šitý na mieru DHL.

DHL je medzinárodná spoločnosť, je potrebná u vašich zamestnancov znalosť cudzích jazykov?

Samozrejme, musíme rozlišovať pracovné pozície v hierarchii našej spoločnosti, ale pravdou zostáva, že najväčšiu možnosť kariérneho rastu v našej spoločnosti majú jazykovo vybavení zamestnanci. Zamestnancom už teraz na niektorých prevádzkach poskytujeme možnosť jazykového vzdelávania a na ostatných skúmame možnosť  poskytovania jazykového vzdelávania do budúcnosti.

O zamestnancov sa staráte evidentne s veľkou starostlivosťou. Ako vníma vaša spoločnosť spoločenskú zodpovednosť?

Spoločenská zodpovednosť je súčasťou našej firemnej stratégie. V súlade s našim mottom „Aktívna zodpovednosť“ sa zameriavame na ochranu životného prostredia (GoGreen), pomoc iným (GoHelp), vzdelávanie (GoTeach) a podporu firemného dobrovoľníctva (Global Volunteer Day, Living Responsibility Fund).

Na Slovensku spolupracujeme organizujeme splavy spojené s čistením riek. Vo všetkých prevádzkach vedieme zamestnancov k separovaniu odpadu, ochrane životného prostredia a svojimi aktivitami podporujeme Medzinárodný deň životného prostredia. Okrem toho spoluorganizujeme viaceré dobrovoľnícke podujatia , pomáhame ťažko mentálne a telesne hendikepovaným ľuďom alebo každoročne niekoľkokrát organizujeme darovanie krvi na našich pobočkách.

Takže vzdelávate nielen svojich budúcich a súčasných zamestnancov?

Ano, príkladom je bezplatný vzdelávací program Truck and Child Safety, ktorý realizujú moji kolegovia po celom Slovensku od roku 2010. Cieľom je zvýšiť  bezpečnosť detí na cestách. Žiaci  vo veku  7–11 rokov sa hravou formou a pomocou praktických ukážok dozvedia, aké nebezpečné je nákladné auto na ceste, čo vodič môže a nemôže vidieť či počuť zo svojej pozície z kamiónu a na čo si majú dať v ich blízkosti pozor.  Taktiež podporujeme vzdelávame a integráciu mladých ľudí z detských domovov do spoločnosti.

Značky: