Nastal ten čas, ktorý narobí spoločnosti GoPro slušné problémy, taký je predpoklad. DJI predstavilo prvú reálne akčnú kameru, ktorá ponúka veľa zaujímavých vlastností a funkcií, ktorými nedisponuje ani aktuálny (nepísaný) kráľ akčných kamier – GoPro Hero 7 Black.

Dobre, teraz trošku zvoľníme. Dané zariadenie sme ešte neskúšali, GoPro Hero 7 Black áno (je perfektná!), a tiež treba dodať, že DJI OSMO ACTION bude o približne 100 eur drahšie zariadenie (ceny sa u rôznych predajcov líšia, tak uvidíme, aká bude realita), čo môže potencionálnych záujemcov schladiť a vyvolať v nich nutkanie – „otvorím e-shop s GoPro kamerami“. Aby sme však nezostali iba pri polemizovaní, tak sa poďme pozrieť na to, s čím chce táto novinka zaujať a čo všetko ponúka.

DJI OSMO ACTION 

Už na prvý pohľad nás zaujalo spracovanie kamery (z obrázkov), resp. jej tvary a dva plne farebné displeje. Samotná konštrukcia je známa, relatívne rovnakú základňu používajú desiatky iných modelov (rozmery: 65 x 42 x 35 mm / hmotnosť: 124 gramov). V spodnej časti je vidieť krytku batérie, ktorá má kapacitu 1300 mAh a nabíjať by sa mala približne 90 minút. Pri max. možnom rozlíšení a aktívnej stabilizácii by mala podľa výrobcu vydržať 63 minút, čo je fajn. Pod utesneným krytom batérie sa nachádza aj slot pre microSD kartu do max. kapacity 256 GB. Na konštrukcii sa nám páči aj to, že kryt objektívu sa dá v prípade poškodenia ľahko vymeniť (podobne ako v prípade GoPro kamier). Výbornou správou je aj to, že kamera je bez akéhokoľvek puzdra odolná voči vode (do 11 metrov), prachu a z časti aj voči pádom. Ak budete mať k dispozícii ochranné puzdro, tak s ňou môžete ísť pod vodu až do hĺbky 60 metrov.

Ako sme spomínali, veľkou konkurenčnou výhodou sú dva farebné displeje– menší vpredu (1,4“/300 ppi) a väčší vzadu (2,25“/325 ppi), vďaka čomu bude mať používateľ perfektný prehľad o tom, čo aktuálne nahráva, ako je scéna vnímaná cez objektív a samozrejme aj to, aké má kamera nastavené parametre. Okrem dvoch dotykových displejov sú k dispozícii aj viaceré fyzické ovládacie prvky. Zaujímavosťou je aj špeciálne vyvinuté chladenie kamery a odolnosť voči nízkym teplotám (až do -10°C).

To podstatné

DJI OSMO ACTION ponúka 12 Mpx snímač: 1/2.3“ – CMOS – Sony IMX377 (f/2.8) s uhlom záberu až 145°. DJI sa chváli aj špičkovou stabilizáciou obrazu, ktorá dostala názov – RockSteady a podľa výrobcu je lepšia ako HyperSmooth od GoPro. Druhú spomenutú máme vyskúšanú a ak je skutočne lepšia, tak to bude veľká vec! Overíme to počas testovania, resp. priameho porovnania! Kamera dokáže nahrávať video v max. rozlíšení 4K/60fps (+50/48/30/25/24 fps), pričom je prítomné aj nahrávanie videa v režime 4K HDR (30/25/24 fps), ktoré ponúka iný rozmer obrazu. Vyšší dynamický rozsah bude poznať. Maximálny dátový tok videa v max. rozlíšení je 100 Mbps, čo je konkurenčnou výhodou. Dodajme, že o rýchle spracovanie obrazu sa stará procesor – Ambarella H2. Samozrejmosťou sú bežné foto/video režimy s nižším rozlíšením a s rôznou frekvenciou snímkovania, časozberné video, spomalené video (1080p/120 + 240 fps) a fotografie v max. rozlíšení 4000 x 3000 px.

Aby to bolo kompletné, tak DJI OSMO ACTION ponúka aj špeciálny režim časozberného pohyblivého videa – Timed Shooting Mode (niečo ako TimeWarp od GoPro). Zariadenie disponuje aj integrovanými stereo mikrofónmi, ktoré by mali ponúknuť použiteľný výstupný zvuk, ale veríme, že ku kamere bude možné pripojiť aj externý mikrofón, aby sa jej využitie v praxi znásobilo. Za zmienku stojí aj hlasové ovládanie, plná konektivita (Bluetooth/Wi-Fi/USB-C) a vzdialené ovládanie pomocou relatívne novej aplikácie – DJI MIMO, ktorá je dostupná pre iOS a Android zariadenia zdarma. Rovnakú aplikáciu využíva aj DJI Osmo Pocket.

DJI opäť rozšírilo svoju rodinu zariadení o veľmi zaujímavý produkt, ktorý v ponuke tejto spoločnosti veľmi chýbal. Na test tejto akčnej kamery sa veľmi tešíme a sme zvedaví, ako bude fungovať v praxi.

Cena: predpokladaná cena pre náš trh je približne 450 Eur (ceny sa u rôznych predajcov líšia, tak uvidíme, aká bude realita)

Zdroj: DJI

Prečítajte si aj:

Recenzia DJI Osmo Pocket + Expansion Kit: Najmenšia stabilizovaná 4K kamera

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE