Google nespomaľuje a do Peňaženky pridáva čoraz viac nových funkcií.

Ak by sme mali zadefinovať jednu aplikáciu od Googlu, ktorá nás v roku 2024 potešila najviac, tak by to bola určite Peňaženka Google. Táto aplikácia si v minulosti žila vlastným životom, keďže ju Google výraznejšie neaktualizoval.

To sa však v roku 2024 zmenilo. Do aplikácie ešte koncom roka 2023 pribudla užitočná funkcia, ktorá umožňuje ukladať do peňaženky všemožné lístky a karty odfotením QR alebo čiarového kódu. V roku 2024 Google umožnil synchronizáciu vernostných kariet a uložených lístkov z telefónu do smart hodiniek so systémom Wear OS, pridal lepšie prepojenie s Gmailom a konečne aj podporu pre formát pkpass.

Najnovšie rozšírenie funkcionality Peňaženky Google sa týka toho, že si budete môcť do Peňaženky uložiť občiansky preukaz, ďalšie doklady a „všetko ostatné“. Google tieto zmeny oznámil na konferencii Google I/O a portál Android Authority si všimol, že sa už prejavili aj v samotnej aplikácii.

Do Peňaženky Google si čoskoro uložíte aj občiansky preukaz a ďalšie dokladyZdroj: androidauthority
Do Peňaženky Google si čoskoro uložíte aj občiansky preukaz a ďalšie doklady

Podpora pre ďalšie doklady, ktoré si môžete uložiť do Peňaženky, zatiaľ nie je verejne dostupná, avšak dá sa očakávať, že sa tak stane počas najbližších týždňov. Treba počítať s tým, že nová funkcia môže byť spočiatku dostupná iba pre vybrané krajiny a na Slovensku si budeme možnože musieť počkať dlhšie.

Pridávanie dokladov z kategórie „všetko ostatné“ bude fungovať tak, že odfotíte doklad a Peňaženka Google automaticky spracuje informácie z dokladu a vyplní ich do aplikácie. Prípadne si budete môcť tieto dáta vyplniť manuálne.

Digitálna verzia dokladov, ktoré si uložíte do Peňaženky Google, bude slúžiť najmä vám, aby ste si v prípade potreby rýchlo vyhľadali číslo dokladu a ďalšie informácie. Pri kontrole dokladov policajtmi či na hraniciach bude stále potrebné predložiť ich originály.

Do Peňaženky Google si čoskoro uložíte aj občiansky preukaz a ďalšie dokladyZdroj: Google
Do Peňaženky Google si čoskoro uložíte aj občiansky preukaz a ďalšie doklady

Zdroj: androidauthority, assembledebug

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit