„Project Cobalt“ sa podľa informácií portálu Windows Central v Microsofte často spomína ako nová veľká vec v oblasti mobilnej výpočtovej techniky. Môže zotrieť hranicu medzi mobilom a počítačom.

Nové správy hovoria jasne. Cobalt je označenie projektu pre zabudovanie emulácie x86 aplikácií na ARM64 platforme. V praxi by tak telefón s podporou Continuum mohol po zapojení do dokovacej stanice spúšťať bežné desktopové Windows aplikácie na externom monitore. Doslova počítač vo vrecku.

V rôznych dokumentoch sa objavili slová „Window’s hybrid x86-on-ARM64“ a „CHPE“, čo podľa najnovších uniknutých informácií znamená „C“ ako Cobalt, „HP“ ako firma HP a „E“ ako Elite x3  alebo Emulation – teda projekt podľa všetkého šijú na mieru momentálne najvýkonnejšiemu Windows 10 Mobile telefónu a ide o emuláciu x86 na ARM64. Biznis smartfón HP Elite x3 sa momentálne spolieha na emuláciu desktopových aplikácií z cloudu, čo síce celkom dobre funguje, ale natívna emulácia priamo na zariadení by bola responzívnejšia a lepšia aj v prípade zlého internetového spojenia.

Podľa uniknutých informácií pracuje Microsoft na troch referenčných mobilných základných doskách. Prvá z nich beží na MSM8998 čipsete (Snapdragon 835, predtým známy ako Snapdragon 830) s podporou až 8 GB RAM. V tomto prípade je výrobný proces čipsetu zmenšený zo 14 nm na 10 nm.

Nový high-end Snapdragon by sa na trh mal dostať zhruba v čase, keď je interne naplánovaný aj Windows 10 Redstone 3 update, teda neskôr v roku 2017. Tento update logicky nasleduje po Redstone 2, bežnejšie známom ako Creator’s Update. Project Cobalt je cielený ako súčasť Redstone 3 updatu, a vtedy by sme sa mohli dočkať nových mobilných zariadení od Microsoftu a partnerov ako je HP.

Zdroj: Windows Central, ZDNet