Roborock je známy výrobca robotických vysávačov, ktorý si za posledné roky vybudoval veľmi dobrú povesť.

Roborock začínal tým, že vyrábal vysávače pre Xiaomi, avšak v posledných rokoch sa snaží uspieť s vlastnou značkou a do segmentu robotických vysávačov priniesol aj niekoľko zaujímavých technologických inovácií. Pár šikovných nápadov som si všimol aj počas testovania Roborocka S7, ktorý kladie dôraz najmä na zlepšenie funkcie mopovania.

Ak sa pozriem na aktuálnu ponuku trhu, vidím dva základné smery. Je tu iRobot, ktorý tvrdí, že tou správnou cestou je vytvorenie špecializovaného vysávača a samostatného mopu, pretože iba takýmto spôsobom dosiahnete najlepšiu kvalitu mopovania. Protipólom sú viacerí čínski výrobcovia, ktorí vybavili svoje robotické vysávače nádobkou na vodu a prídavným mopom a síce vám nesľubujú zázraky, ale faktom je, že takéto riešenie podľa mňa postačuje na bežné mokré vytretie podlahy.

Roborock S7 sa snaží skombinovať to najlepšie z oboch svetov – ponúknuť hybridné riešenie 2 v 1 s výrazne kvalitnejším mopovaním, ako to má konkurencia. Podarilo sa mu to? Nuž, to záleží aj na tom, akú máte domácnosť, ale na základe môjho testovania môžem povedať, že potenciál tu vidím a že Roborock S7 ponúka aktuálne najlepšie mopovanie na trhu v segmente vysávačov typu 2 v 1.

Inteligentný a efektívny pohyb

Roborock S7 využíva laserovú navigáciu s LiDAR senzorom. Pohyb robota je inteligentný a efektívny, v tomto smere som nemal pripomienky ani v prípade prechádzajúcej generácie. Vysávač stačí spustiť v neznámom prostredí a po prvom povysávaní vám automaticky vytvorí mapu domácnosti aj s rozdelením do jednotlivých miestností. Túto funkciu však treba v nastaveniach mobilnej aplikácie najskôr povoliť.

Je praktické, že Roborock S7 podporuje uloženie až štyroch samostatných máp, čo môžete využiť v dome s viacerými poschodiami. Ja som to počas testovania vyskúšal v dvoch rôznych bytoch a mapovanie fungovalo bez problémov. A tiež aj následne prepínanie sa medzi mapami priamo v aplikácii.

Roborock S7 využíva mobilnú aplikáciu Roborock. Tá nemá slovenskú lokalizáciu, ponúka však skutočne bohaté možnosti z hľadiska práce s uloženými mapami. Môžete si zadefinovať neviditeľné steny, zakázané zóny pre upratovanie a zóny, kde má vysávač zakázané mopovať.

Rovnako si môžete zadefinovať konkrétne poradie upratovania jednotlivých izieb a miestnosti v prípade potreby rozdeliť na menšie časti. Osobne som tieto funkcie príliš nevyužíval, lebo som bol spokojný s automatickým rozdelením domácnosti. Pokiaľ však máte špecifické potreby, aplikácia Roborock by vám mohla vyhovieť. V tomto smere podľa mňa ponúka nadštandardné funkcie, ktoré ešte nie sú samozrejmosťou v segmente robotických vysávačov.

Roborock S7
Roborock S7. Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Má kvalitné spracovanie

Roborock S7 vyzerá na pohľad kvalitne. Okrúhle telo je vyrobené z kvalitných materiálov a vysávač pôsobí prémiovejším dojmom ako konkurenčné čínske značky. V porovnaní so značkami Xiaomi či Dreame je však tento robot aj drahší, jeho cena sa pohybuje na úrovni 580 eur.

Dizajn robota neprekvapí. Je tu jedna hlavná gumená kefa s vynoveným dizajnom, ktorý by mal umožniť efektívnejšie vysávanie a zabrániť namotávaniu vlasov či chlpov. Samozrejmosťou je tiež jedna bočná kefa. Pod kapotou sa skrýva 470 ml nádobka na prach a 300 ml samostatná nádobka na vodu, ktorá je vložená vo vysávači, aj keď nemopuje. V prípade mopovania ju naplníte a k spodnej časti pripnete mop – tento proces je pohodlnejší v porovnaní s väčšinou konkurenčných robotov.

Robot má sací výkon na úrovni 2500 Pa, čo považujem za štandard. Testoval som sa aj výkonnejšie vysávače, napríklad Dreame Bot L10 Pro dosahuje výkon až 4 000 Pa. Takto vysoký výkon však podľa mňa naplno využije iba malá skupina používateľov.

2500 Pa považujem za viac ako dostatočný výkon aj v prípade domácností, ktoré majú na podlahách primárne koberce. Roborock S7 ponúka podobne ako jeho predchodcovia funkciu Carpet Boost, takže automaticky zvýši výkon vysávania na maximum, keď vylezie na koberec. Funguje to spoľahlivo a robot dokáže koberce rozpoznať pomocou špecializovaného ultrazvukového senzora.

Tento senzor môže v špecifických situáciách nesprávne identifikovať ako koberec aj listy kvetiny, či nejaké iné objekty, avšak účinnosť upratovania to neovplyvňuje.

Roborock S7
Roborock S7. Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Revolúcia v robotickom mopovaní?

Roborock S7 má kvalitnejšiu gumenú kefu ako lacnejšia konkurencia. Jeho hlavnú pridanú hodnotu však vidím najmä vo funkcii mopovania a to z toho dôvodu, že tento vysávač prináša dve nové technológie, s ktorými som sa doteraz nestretol.

Prvou je mopovanie pomocou sonických vibrácií s frekvenciou až 3000-krát za minútu. Ľudskou rečou povedané, mopovacia podložka obsahuje pohyblivú časť, ktorou dokáže robot hýbať až 3000-krát za minútu a takýmto spôsobom tak zefektívňuje mopovanie. Nejde teda iba o štandardné mokré utieranie, s ktorým sa stretnete v prípade konkurenčných vysávačov, ale je tu badať aj snahu o určité drhnutie podlahy.

V praxi to znamená, že robot počas mopovania odstráni niektoré škvrny z podlahy, ktoré by iné vysávače neodstránili. Avšak s niektorými starými a zaschnutými škvrnami si neporadí. Druhou novinkou v súvislosti s mopovaním je funkcia automatického nadvihnutia mopovacej podložky, keď sa vysávač dostane na koberec. V takom prípade vie zdvihnúť mopovaciu podložku a to až o 5 mm, aby nemopoval či nenamokril koberec.

Je zrejmé, že prínos tejto funkcie závisí aj od hrúbky vášho koberca, a že k drobnému navlhčeniu môže v zriedkavých prípadoch dôjsť. To však bude výrazne slabšie v porovnaní s konkurenčnými vysávačmi. V aplikácii Roborock si môžete nastaviť aj to, aby sa vysávač počas mopovania kobercom automaticky vyhýbal, alebo aby vôbec nezdvíhal mop a to bez ohľadu na povrch.

Roborock S7
Roborock S7. Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Poteší režimom hĺbkového mopovania

Roborock S7 ponúka niekoľko režimov vysávania, ktoré sa odlišujú intenzitou a rovnako je tomu aj v prípade mopovania. Potešil ma režim hĺbkového mopovania, kedy vysávač iba mopuje a prispôsobuje tomu aj pohyb po miestnosti. Ten je hustejší v porovnaní s režimom vysávania či kombinovaného vysávania a mopovania.

S kvalitou mopovania som bol v prípade režimu hĺbkového mopovania spokojný. Vysávač mopoval rovnomerne, s čím mávajú niektoré lacnejšie vysávače problém. Mopoval som na štyroch rôznych typoch podlahy a v prípade jednej podlahy som si všimol drobné šmuhy na niektorých miestach. Pripisujem to však samotnej podlahe a nie vysávaču.

Roborock S7 má 5200 mAh batériu a v závislosti od nastavenia dokáže vysávať až 3 hodiny. V prípade potreby preruší vysávanie, dobije sa a pokračuje. Počas môjho krátkodobého testovania ma prekvapil pomerne dlhý čas nabíjania vysávača. Ten sa sprvu pohyboval na úrovni 6 až 8 hodín.

Časom sa však stabilizoval na úrovni približne 5 – 6 hodín, čo považujem za štandardnú dobu nabíjania. Pre úplnosť dodám, že vysatie trojizbového bytu s rozlohou 60 m2 trvalo v štandardom režime hodinu, mopovanie v režime hĺbkového mopovania trvalo 80 minút a spotrebovalo približne tretinu batérie.

Roborock S7
Roborock S7. Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Verdikt

Roborock S7 je kvalitný robotický vysávač pre náročnejších používateľov, ktorí hľadajú kvalitnejšie mopovanie, ako ponúka väčšina hybridných robotických vysávačov a nevadí im si za vyššiu kvalitu priplatiť. Mopovanie pomocou tohto vysávača je doteraz najkvalitnejšie, aké som mal možnosť v rámci tohto segmentu robotických vysávačov vyskúšať.

Nie je ešte tak dokonalé ako manuálne mopovanie či drhnutie podlahy, ale ide o najlepšie robotické mopovanie, aké som zatiaľ testoval v segmente hybridných vysávačov. V tomto smere chválim veľký objem nádobky na vodu a technológiu sonického mopovania, ktoré sa snaží podlahu nielen utierať, ale aj drhnúť.

Pridanou hodnotou je zdvihnutie mopu pri vstupne na koberec. Robotovi však môžete zakázať, aby pri mopovaní vyliezol na koberce. A najlepšie na tom je, že to funguje automaticky. Nemusíte teda nič nastavovať či vytvárať zakázané zóny, pretože robot sám rozpozná koberce a zapamätá si ich lokalitu.

Ku kvalite vysávania nemám pripomienky. Chválim nadštandardné možnosti nastavení v aplikácii Roborock. Ak teda hľadáte robotický vysávač s mopovaním, Roborock S7 odporúčam. Za mňa je to aktuálne jednotka na trhu z hľadiska robotického mopovania. A pokiaľ je cena tohto vysávača pre vás vysoká, skúste zvážiť Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro.

Roborock S7

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Inteligentný a efektívny pohyb robota
  • Mobilná aplikácia a automatické rozdelenie domácnosti do miestností
  • Zónové vysávanie aj naprieč viacerými poschodiami
  • Zvýšenie výkonu na kobercoch
  • Najlepšie mopovanie v segmente hybridných vysávačov
  • Kvalitné spracovanie robota
  • Možnosti nastavenia vysávača z hľadiska interakcie s kobercami počas mopovania (zdvihnutie mopu alebo automatické vyhnutie sa kobercom)

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Robot zriedkavo nesprávne identifikuje niektoré objekty (listy kvetov atď.) ako koberec
  • Pri mopovaní si v niektorých prípadoch drží drobný odstup od skrine či steny
  • Spočiatku dlhší čas nabíjania robota
  • Môžu sa objaviť drobné nepresnosti pri automatickom rozdelení domácnosti do miestností

Cena: 580 eur

Zapožičal: WESTech
Oficiálny distribútor značky Roborock pre slovenský trh.

Technické špecifikácie:

ModelRoborock S7
Rozmery353 × 350 × 96,5 mm
Navigácia / rozdelenie mapy do zónlaserová s LiDAR senzorom / áno, aj viaceré poschodia
Maximálny sací výkon2500 pa, automatické zvýšenie výkonu na kobercoch
Batéria / výdrž na jedno nabitie5200 mAh / 300 m2, 3 hodiny
Objem nádrže na prach / vodu470 ml / 300 ml
Mobilná aplikáciaRoborock
Cena580 eur

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit