V Las Vegas budujú celosvetovo prvý „dron port“ na pristávanie bezpilotných lietadiel / vrtuľníkov.

Aerodrome bude poskytovať vzdelávanie a certifikácie pre pilotov dronov, tiež aj miesto pre súťaženie a ďalšie služby.

3054550-inline-i-droneport-1_nowat

Približne 50 km JV od Las Vegas mestečka Boulder City v Nevade bude nový domov pre drony. Nevada Solar One je oblasť, ktorá produkuje solárnu energiu v gigantickom rozmere. Teraz sa Boulder City zapíše aj ako letisko pre drony, ktoré budú môcť využívať aj rekreační piloti. Plánuje sa s pokrytím potrieb pre široké spektrum používateľov a návštevníkov.

3054550-inline-i-droneport-2_nowat

Okrem toho tu je veľký pozitívny dopad na ekonomiku. Éra dronov vytvorí viac ako 100 000 nových pracovných miest, ktoré majú byť dobre zaplatené. Nejde len o pilotov. Celkový nárast zamestnanosti obsahuje všetky oblasti infraštruktúry, teda stavbárov, služby pre zákazníkov rezortu atď.

V súčasnosti už existujú aj ďalšie plány nasadenia dronov a „droneportov“ na celom svete. Jedným z projektov je aj v Rwande, kde by sa drony nasadzovali na dodávanie zdravotníckych potrieb. No zatiaľ je osud neistý a projekt je len v počiatočnej fáze. Na rozdiel od Nevady, kde už je zariadenie čiastočne v prevádzke a dokončenie počíta s termínom do dvoch rokov. Pôjde o jedno zo šiestich zariadení pre drony, ktoré je v USA schválené Federálnym leteckým úradom.

3054550-poster-p-1-droneport_nowat

V tomto prípade ide o súkromný projekt, no bude vskutku komplexný, počíta sa tu nielen s výcvikom ale aj opravovňou pre drony. Dostupné bude pre všetky lietajúce zariadenia s hmotnosťou pod 600 kg.

Zdroj: Fast Company

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.