Návrat milovanej Nokie 3310 spôsobil vo svete skutočný rozruch.

Ako vidia jej budúcnosť naši chlapci?

Názor Michala Reitera

Vedeli ste, že na Mobilnom kongrese v Barcelone predstavili super telefóny, nové vlajkové lode, skrátka modely, ktoré budú technologicky pripravené na rok 2017? Možno áno. Avšak to, že je tu nová Nokia 3310 vedel snáď každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o novinky v oblasti mobilných telefónov.

Totiž Nokia 3310 nie je len telefón. Je to v prvom rade fenomén. Nie je to ani najlepší telefón svojich čias (uvedený v roku 2000). Bol však masívne prijatý s nadšením a kto ho mal, cítil sa výnimočne. Hrdo ho ukazoval a robil si posmešky z každého, kto mal vo vrecku telefón s anténou a nemohol chodiť po dvoch schodoch naraz 😊. To bol aj môj prípad a vtedy som si tento telefón nemohol dovoliť.

Predpokladám, že sa bude dobre predávať, pretože veľa z nás má rado nostalgiu a keď už si má niekto kúpiť „hlúpy“ telefón, prečo rovno nie tento model?

Páči sa mi jeho dizajn. Na výber sú štyri farby vrátane farebnej modrosivej klasiky, no dizajn je trošku zmodernizovaný. Prečo nie? Cieľom bola podľa mňa reinkarnácia s dávkou modernizácie. Nie snaha o vyrobenie presnej kópie. Som rád, že je tu farebný displej a dokonca aj fotoaparát, nech už bude robiť akékoľvek fotky. Oceňujem, že je tu FM rádio a MP3 prehrávač. Veď toto je taká lepšie vybavená MP3-ka. Dokonca som spokojný s tým, že je tu len 2G pripojenie. Predpokladám, že ho nikdy nepoužijem, no na úplné základy ako stiahnutie hlavičiek emailov a možno nejaký elementárny prehľad to postačuje. Som realista a hovorím si koľkokrát do roka využijem na tomto telefóne pripojenie na internet? Sporadicky, pre zaujímavosť. Veď vo vrecku pri sebe budem mať smartfón.

V čase uvedenia modelu 3310 bola stanovená odporúčaná cena 49 eur. Teraz, keď píšem tento článok, pozerám na internetové obchody. Jeden hovorí o cene 55 eur, iný má už spustené predobjednávky a uviedol cenu 59 eur. Ja som ešte minulý rok povedal, že keď bude na trhu Nokia 3310 a nebude stáť viac ako 59 eur, kúpim si ju. Takže priatelia, ja si možno splním sčasti nostalgiu a možno trochu pubertálny sen. Zároveň som už dlho rozmýšľal nad telefónom tohto typu, ktorý by fungoval ako záložný, ktorý budem nosiť v najspodnejšej časti batohu a bude vždy nabitý a pripravený poslúžiť ako núdzovka (už len zobrať na služobku správny batoh😊). S výdržou v pohotovostnom režime na celý mesiac je to super vecička.

Verdikt MR

Nokia 3310 asi nezaujme každého. Tento rozruch je ale prirodzený. Spája sa nám s matnou predstavou o vtedajšej dobe, pocitoch, vlastníctve mobilu celkovo. Nejdem vo vlne nadšenia, pozerám sa na to striedmo. Viem, že si nekúpim vtedajšiu Nokiu, ani pocity, ani sa nevrátim do starých školských čias, na ktoré mnohí spomíname. Ale už dlho som chcel telefón tohto typu. Možno je teraz tá správna doba a bude to práve ikonická Nokia 3310.

Názor Romana Kadleca

Nokia je späť, a to je rozhodne pozitívna správa. Možnože z nás hovorí nostalgia, avšak v dobe tlačidlových telefónov mal Nokiu takmer každý. A kto ju nemal, ten ju poznal alebo poznal niekoho vo svojom okolí, kto ju mal. Bolo to podobné ako s dnešnými iPhonmi.

Nokia však v dôsledku nedobrých rozhodnutí padla takmer na samotné dno a teraz sa z neho snaží dostať. Tohtoročná výstava MWC bola dôkazom toho, že ľudia ešte na Nokiu nezabudli. Zaujímali sa o ňu novinári aj čitatelia. Články o novej Nokii 3310 sa objavovali aj na bulvárnych weboch, ktoré sa inak technológiám nevenujú, a to znamená jediné – je to téma, ktorá dokáže zaujať masy ľudí.

Ja som v Barcelone žartoval, že Samsung odložil predstavenie Galaxy S8, keď sa dozvedel, že Nokia predstaví vynovenú Nokiu 3310. Proti tomu sa jednoducho nedá bojovať. Teraz však vážne. Nová Nokia 3310 je kontroverzný produkt, ktorý časť používateľov poteší a druhá polovica bude kritizovať jeho vyhotovenie a tvrdiť, že s originálom nemá nič spoločné. Tomu sa nevyhneme, telefón však vyvoláva emócie, a to je dôležité. Bolo by naivné myslieť si, že Nokia sa vráti späť na špicu iba vďaka novej verzii kultového nezničiteľného telefónu. Na druhej strane, publicita jej určite pomôže a medzi ľuďmi sa minimálne rozšíri informácia o tom, že Nokia je späť.

Bude opäť slávna? To si netvrdím odhadnúť, pretože je príliš veľa premenných, ktoré môžu zamiešať karty. Faktom však je, že Nokia sa stavia do pozície výrobcu telefónov pre ľudí. Zabudnite na vlajkové lode, aktuálne najdrahší Nokia telefón stojí 230 eur a poháňa ho procesor Snapdragon 430. Ostatné modely sú lacnejšie a stratégia spoločnosti je zrejmá – získať ľudí, ktorí ešte stále používajú tlačidlové telefóny Nokia a pomôcť im s prechodom na dotykový telefón. Smartfón za 200 eur je ideálna voľba.

Otázkou však ostáva, či sila značky dokáže Nokii zabezpečiť úspech na trhu. Predsa len, telefónov s cenovkou od 170 do 250 eur je dnes veľa a čínske značky sú v tomto segmente čoraz agresívnejšie. Huawei, Lenovo aj Xiaomi sa predháňajú v tom, kto ponúkne za menej peňazí lepšiu výbavu. Dokáže proti tomu bojovať Nokia odkazom na svoje dedičstvo?

Verdikt RK

Nokia je späť a hoci teraz všetci hovoria o novej Nokii 3310, tento „remake“ funguje ako výborná barlička, ktorá pomôže Nokii získať lepšiu štartovaciu pozíciu na trhu. Hovorí sa o nej vo veľkom a každý vie, že Nokia je späť. My sa však viac tešíme na testy nových Nokia smartfónov so systémom Android. Sami sme zvedaví, ako sa bude dariť známej značke na trhu, ktorý je preplnený konkurenciou. Nokia to nebude mať ľahké a je zrejmé, že iba značka jej nezaručí úspech. To si však výrobca uvedomuje a je pripravený pobiť sa o svoje miesto na trhu. Držíme palce.

Autori: Michal Reiter, Roman Kadlec

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: